Стоп на "Белене". Регенезис на "Козлодуй" | webcafe.bg
newscafe

Стоп на "Белене". Регенезис на "Козлодуй"

Webcafe.bg
29.03.2012, 12:33 (обновена 29.03.2012, 13:52)
Бойко Борисов

Снимка: © БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов: Ако правителството на Станишев е искало АЕЦ "Белене" да се строи, е щяло да го направи...

След две гласувания и бурни дебати 41-ото НС спря днес строителството на АЕЦ "Белене" и задължи властта да извърши необходимото за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй", като използва оборудването от "Белене".

Задължението е вменено на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ). Така реакторът за АЕЦ "Белене", поръчан в Русия, ще намери място на площадката на "Козлодуй" като седми. В момента там работят два блока - 5 и 6, останалите бяха затворени в изпълнение на задълженията на България, поети с членството й в ЕС.

Наред с това се вменява и задължението да се проучи възможността за изграждане на парогазова централа на площадката на "Белене". Пръв тази възможност допусна премиерът Бойко Борисов. Според експерти решението е добро само ако се намерят чуждестранни инвеститори. Парламентът одобри в решението да залегне предложението на Мартин Димитров, съпредседател на Синята коалиция, газовата централа да функционира на пазарен принцип.

Днешното решение за спиране на строителството на АЕЦ "Белене", започнало още през 80-те години на миналия век, беше прието с 163 гласа. Предложението беше включено извънредно като първа точка от дневния ред. Отхвърлено бе искането дискусията в пленарна зала да бъде излъчвана по БНТ и БНР.

БСП, ДПС и "Атака" ан блок зад проекта

Очаквано БСП, "Атака" и ДПС застанаха в защита на АЕЦ "Белене". Основният им аргумент беше, че в един момент България - от износител на ток, ще се превърне във вносител.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев каза, че няма яснота дали проектът "Белене" е печеливш. Окончателният доклад на компанията, която трябва да направи пазарната оценка на проекта, не е бил получен все още от избраната за консултант британска банка HSBC.

По-рано днес бившият министър Трайчо Трайков поздрави правителството за решението да се откаже от втора атомна. Делян Добрев заминава днес за Москва, за да го обяви официално на руската страна и да се договори България да не бъде съдена заради отказа си.

Премиерът: А вие защо не го построихте?

Премиерът Борисов заяви в пленарна зала, че ако е искало да построи "Белене", правителството на Станишев е можело да го направи. Де факто той е прав - въпреки подписаното споразумение между НЕК и "Атомстройекспорт" (Росатом) за изграждане на централата от есента на 2008-а, още тогава се е почнала практиката с анексите за удължаване, чийто брой до 31 март т.г. стигна 14.

"Ако е имало противник на АЕЦ "Белене", това е било правителството на г-н Станишев. Ако сте искали да го има, когато подписвате проекта, щяхте да вземете заемните пари и проектът щеше да е необратим. Защо, когато всичките инструменти са били у вас, вие не сте го строили и защо не сте започнали този необратим процес", попита Борисов.

В пленарна зала той заяви още: "Много е важно с това посещение на г-н Добрев да го приключим този проект и в същото време веднага, публично, прозрачно, ясно, диверсифицирано, с компания, която да проведе всичките тези неща, да направим хибриден седми реактор в Козлодуй. Ще ни забави 5-6, може и 7 години.

Вижте, от 33 години Белене се прави. На фона на 33 години 6-7 години не са нищо. Още повече, че ние, когато действаме в тази посока, нямаме никакво съмнение, че животът на пети и шести реактор ще бъде удължен и няма да има проблеми с тока. (Срокът за действие на двата реактора на АЕЦ "Козлодуй" изтича съответно през 2017 и 2019 г. Бел.р.)

Ние и сега изнасяме ток. Освен това, присъединяването на зелените енергии, ветропаркове, соларни паркове, изграждането на водноелектрически централи, това, което в момента е подписано и се прави, също дава огромно количество енергия".

Според премиера АЕЦ "Белене" е една лъжа и балкански трик. Този трик не минава никъде, затова не може да се намери стратегически инвеститор, каза Бойко Борисов.

Москва: Ами цените на газа...

Шефът на държавната корпорация "Росатом" Сергей Кириенко намекна, че България ще плати за провала на проекта като подчерта, че българските организации със закъснение плащат изготвяното оборудване и вече чувствително са задлъжнели. Затова руските организации...са принудени  да прибегнат до съдебната процедура", пише "Комерсант".

Според един от анонимните източници, цитирани от изданието, АЕЦ "Белене" беше един от приоритетните проекти на Русия в България, "с който бяха обвързани доставките и други неща", а сега "излиза  - никакви доставки на оборудване, че и отгоре на това давайте отсъпки в цената".

Публикацията припомня, че България остава ключов партньор  на Русия в проекта за газопровод "Южен поток" и че дори го е обявила за обект с национално значение. "Но дори заради това съдействие "Газпром" не е обещавал никакви отстъпки, защото страната и без това ще печели от транзита", е коментирал източникът на изданието в "Газпром".

Oще: аец белене  атака  бойко борисов  бсп  делян добрев  депутати  дпс  енергетика  миет  парламент  правителство  сергей станишев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

5 MacAllister | 29.03.201222:40

Оня! Не бързай! С Бойко нищо не се знае и като сме на руска тема най-добре е тяхната поговорка да си спомняме преди да казваме нещо - "Поживем увидим".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

4 pepe | 29.03.201214:23

Проблема е с цените. Енергията от възобновяеми източници все още е в пъти по-скъпа, от получаваната от атомните централи. Всички такива проекти до момента се спонсорират с бюджетни средства - пряко или косвено - чрез задължително изкупуване на неколкократно по-висока цена.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.01.2012, 12:39

3 fata morgana | 29.03.201213:49

Гледала съм диаграма на разпределението на електромощностите. АЕЦ –а съставлява една много солидна част – около 40 %. Другия голям процент е съставен от ТЕЦ-овете.
ВЕЦ са по-малката част, като поемат пиковете в диаграмата на потреблението. Фотоволтаиците в последното десетилетие не стана ясно дали осигуряват нужната възвръщаемост на инвестициите. Много ясно очертан план за това как ще се компенсират мощностите, когато блоковете на Козлодуй излязат от употреба май за момента няма.
Но от друга страна си мисля следното. Много голям процент от хидроенергийният ресурс на България стои все още неизползван. Има идейни проекти за строежа на два големи съвместни българо-румънски ВЕЦ-а по поречието на река Дунав. Все още чакат разрешение. Идеята на това, което в момента се случва е да се диверсифицира пазара на електромощности чрез строежа на много малки ВЕЦ, ВЕИ и др. За един по–малък обект винаги ще се намери инвеститор ( за голям обект като Белене не стана). Всичко това стои неочертано в бъдещето още, но поне всичко случило се дотук ще даде възможност за много нови решения.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

2 Оня Дето Го Трият | 29.03.201213:28

Не вярвах, че ще го кажа:
Браво Бойко! поклон

ПС: И все още не вярвам, че го казах Чуди се
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 29.03.201213:18

Това,че правителството на Станишев е виновно НЕ Е НОВИНА!Знаехме го още преди изказването на Борисов.Новина ще бъдат последиците от енергийната неграмотност на сегашната изпълнителна власт.А заместването на АЕЦ Белене с нова централа за шистов газ на Шеврон е подигравка с безгръбначният Борисов!
   

оценка

+0 -0