Франция плаща за ползване на колело до работа | webcafe.bg
newscafe

Франция плаща за ползване на колело до работа

Webcafe.bg, Reuters
03.06.2014, 15:47 (обновена 03.06.2014, 16:28)
колело

Снимка: © Getty Images

Във Франция стартира нова програма за поощряване на велосипедния транспорт до работа

От понеделник Франция започна шестмесечен експеримент, според който правителството ще плаща на хората, които ползват велоспиед, за да се придвижват до работа.

С тази инициатива страната се присъединява към други европейски държави, чиито правителства толерират колоезденето.

В програмата на министерството на транспорта на Франция е залегнало поощрчването на велосипедния транспорт, с цел подобряване на общественото здраве,намаляването на замърсяването на въздуха и ограничаването на използването на твърдо гориво.

Няколко страни, в това число Холандия, Дания, Германия, Белгия и Великобритания работят програми за поощряването на придвижването към работа на колело.

Инициативите на правителствата включват намаления на данъците, плащания на километър и финансови облекчения на купувачите на велосипеди.

Във Франция 20 компании и институции, осигуряващи работа на общо 10 000 души, са подписали инициативата, според която ще ще се изплащат по 25 евро цента за всеки километър, изминат до работа на колело от всеки един служител.

Френският транспортен министър Фредерик Кувилие обясни, че ако експериментът се окаже успешен, ще последва втора фаза, която ще бъде в още по-голям мащаб.

Министерството се надява че програмта ще увеличи пътуванията с велосипед до работа с 50%. В момента 2,4 % от всичките пътувания до работа във Франция са на колело.

В страната в момента има 17 милиона хора които използват велосипедите си поне веднъж семично, а за 3 милиона колелото е основният начин на предвижване.

В Белгия, където от повече от пет години работи план с намаляване на данъците на велосипедистите, пътуванията до работа на колело са вече 8%.

В равната и изключително благосклонна към велоспедистите Холандия около 25% от хората пътуват до работа на колело, по данни на неправителствени вело-организации.

В много големи европейски градове, създаването на градски вело-парк, предлагащ колела под наем, увеличи драстично общностите на любителите на този вид транспорт.

Всъщност Барселона, Лондон и Стокхолм приложиха и следват много успешно парижкия модел на отдаване на колела под наем, наречено Velib.

Oще: велосипед  колело  министерство на транспорта  работа  франция 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани