Облигационери на КТБ смятат да съдят България | webcafe.bg
newscafe

Облигационери на КТБ смятат да съдят България

Webcafe.bg, по Reuters
01.08.2014, 16:35 (обновена 01.08.2014, 16:43)
ктб

На 8 август КТБ трябва да плати над 50 млн. долара по дълга си

Притежатели на облигации в долари от Корпоративна търговска банка са готови да предприемат съдебни действия срещу правителството, ако дългът не бъде обслужен и ако банката бъде обявена в несъстоятелност. Това съобщава Ройтерс, като се позовава на свои източници.

Падежът на облигаците, чийто първоначален размер беше 150 млн. долара, ще бъде на 8 август.

Агенцията припомня, че все още не е предложено работещо решение за банката, чието затваряне запали най-тежката банкова криза в страната след 90-те години, особено след като законодателите отхвърлиха предложения от БНБ план през юли.

Вчера БНБ предложи удължаване на специалния надзор за КТБ, за да бъде довършена цялостната оценка на активите.

Според източниците, група облигационери, сред които хедж фондове и финансови институции от САЩ и Европа, са създали комитет и са наели адвокати в България в очакване на решението на правителството дали да обяви КТБ в несъстоятелност.

Пред Ройтерс мениджър на лондонски хедж фонд е заявил, че правителството и БНБ са гарантирали пред тях, че инвестициите им ще бъдат защитени и парите им ще се изплатят в пълен размер.

Това се е случило по време на т.нар. road show на министъра на финансите Петър Чобанов и подуправителя на БНБ Калин Христов през юни, когато страната реализира емисия облигации от 1,493 млрд. евро.

Ако това не се случи, България ще излъчи лош сигнал за инвестиционния си климат и ще повиши цената на държавния дълг за в бъдеще, казва източникът, пожелал анонимност.

По негова информация облигационерите са изпратили писмо до министъра на финансите, БНБ и други държавни институции относно ситуацията с дълга.

Според Ройтерс дължимата през август сума се равнява на приблизително 50-75 млн. долара.

Oще: бнб  дълг  заем  калин христов  корпоративна търговска банка  ктб  министър на финансите  несъстоятелност  облигационери  облигация  петър чобанов  цветан василев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани