Брюксел иска да проверим как да дадени парите на "Пайнер" | webcafe.bg
newscafe

Брюксел иска да проверим как "Пайнер" е взел европари

Webcafe.bg, по bTV
16.01.2013, 10:25 (обновена 16.01.2013, 11:17)
Евро

Брюксел иска от България да провери как са отпуснати парите от еврофондовете на "Пайнер"

Европейската комисия е поискала от българските власти да направят свое разследване дали парите от еврофондовете са отпуснати на музикалната компания "Пайнер" в съответствие с правилата.

Това съобщи говорителката на комисията по въпросите на регионалната политика Ширин Уилърс, съобщи bTV.

До този момент Европейската комисия не е изплащала пари по проекта на тази музикална компания. Според сроковете те трябва да се изплатят до края на април т.г.

Общата стойност на проекта е 3.2 милиона лева. 85 на сто от тях е трябвало да бъдат осигурени от фонда за регионално развитие, останалите 15% са национално съфинансиране, каза Ширин Уилърс.

Тя добави, че няма информация дали и колко пари са дадени на тази компания от националния бюджет досега.

Собственикът на "Пайнер" инж. Митко Димитров, който е и член на ГЕРБ и поддръжник на кмета на Димитровград Иво Димов (ГЕРБ), коментира, че не е ползвал протекции за получаването на парите по ОП "Конкурентоспособност" на ЕС. Средствата по нея се управляват у нас от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).


Финансирането е било одобрено по програма за подкрепа на малки и средни фирми в творческата и културна индустрия, защото според Европейската комисия тя има голям потенциал, създава работни места и заслужава да бъде подкрепена, отбеляза Ширин Уилърс.

"Що се отнася до избора на конкретния проект, той е отговорност на управляващия орган в България, който е под ръководството на Министерството на икономиката. Разбираме, че има определени притеснения около проекта, и тъй като приемаме много сериозно задачата си да използваме отговорно парите на данъкоплатците, днес поискахме от българските власти да започнат разследване, за да установят дали правилата на грантовата схема са били спазени", заявява Димитров.

"Готови сме да върнем парите, ако на България ще й стане по-добре",

казва шефът на "Пайнер" в интервю за bTV. Ето част от него:

В какво точно ще вложите парите?

Парите са предназначени за високотехнологично развитие на "Планета". Значи това са камери, обективи с висока резолюция, сървъри, видеопултове, осветление. Дотук ние сме направили огромна инвестиция със собствени сили, собствени средства, но кандидатствахме по този проект за конкурентоспособност и спечелихме. Бяхме шести в реда и нямахме шансове, но се отказаха някои други фирми, които са участвали поради това, че не могат да си финансират програмата и дойде и нашият ред, просто извадихме късмет.

Не е ли попфолкът музиката, която е конкурентна в момента на българския пазар, а същевременно вие търсите пари точно от такава програма - конкурентоспособност?

Аз мисля, че няма нищо странно и го заявявам, като в същото време съм готов, ако с това мога да угодя на някого, за да му бъде по-добре и на цяла България да й е по-добре - готов съм да се откажа от този проект и от тези пари, но техниката и усъвършенстването на качеството на "Планета" го правим с една-единствена цел - да направим така, че да сме по-интересни в ЕС. 
С инвестицията, която ние правим, привличаме още нови работни места и то високо специализирани хора и то изключително млади хора.

Колко човека ще вземете на работа ?

Над 30 човека.

Нападките са точно така, че вие печелите достатъчно добре, че държите 80% от музикалния пазар в България - защо са ви тогава тези пари в повече, това са европейски пари?

Пари винаги трябват. Немалко пари инвестираме в качество на нашата техника, на телевизиите ни и изобщо, в дейността, която правим, но защо да не ги спечелваме тези пари, като имаме тази възможност.

Oще: герб  европейска комисия  ек  ес  миет  пайнер  програма  проект 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

6 паяка | 18.01.201311:07

http://www.nenovinite.com/news.php?action=view&ID=2352&pageno=1
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.05.2010, 09:31

5 Enigma | 17.01.201309:27

..."ако с това мога да угодя на някого, за да му бъде по-добре и на цяла България да й е по-добре - готов съм да се откажа от този проект и от тези пари..."

Ще се разплача направо, този човек трогна сърцето ми!

НЕ НЕДЕЙТЕ МОЛЯ ВИ ВРЪЩА ТОЗИ проект НЕ СЕ ОТКАЗВАЙТЕ ОТ ПАРИТЕ!

Много драматично взе да става.

Ама аз да си кажа честно - ЩЕ МИ СТАНЕ ПО-ДОБРЕ!

ОТКАЖЕТЕ СЕ ОТ ПАРИТЕ!!!! Бесен Бесен Бесен

Ай да те видим сега поплювко!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.03.2012, 10:23

4 partci | 16.01.201322:26

Най-смешното в цялата случка е, че става въпрос за "програма за конкурентоспособност".

Не казвайте на никого...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

3 pixie | 16.01.201315:26

Като човек прочете 2 пъти "ГЕРБ" във визитната картичка на Пайнера, как да не се усъмни в твърдението му, че се е добрал до тези пари без протекции. Всъщност може да е вярно - може би се раздават по подразбиране първо на "творците" от шоубизнеса, които са членове на партията. Както едно време.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

2 Оня Дето Го Трият | 16.01.201311:49

А кои са истинските творци?
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 16.01.2013, 11:01

1 След час | 16.01.201311:18

Няма нищо по-срамно от това да дадат 2 милиона за проституция и силикон. Но за съжаляние такава ни е държавата. Едва ли ще дадат пари за истинските творци. България вече се превърна в символ на изкуствените цици и проститутките.
   

оценка

+1 -0