Публичност на договорките за "Южен поток" | webcafe.bg
newscafe

Публичност на договорките за "Южен поток"

Webcafe,bg
03.11.2013, 14:23 (обновена 03.11.2013, 18:43)
Клетва на новия президент Росен Плевнелиев

Снимка: © Sofia Photo Agency

Не е без значение на каква стойност ще бъде проектът и прозрачността на обществените поръчки, заяви президентът Росен Плевнелиев по повод газопровода "Южен поток"

Президентът Росен Плевнелиев се обяви за изцяло прозрачен и пазарен подход при реализацията на проекта "Южен поток", чийто формален старт в България беше даден преди дни с прожекция на кадри от заварки край монтанското село Расово, където ще е една от трите компресорни станции.

След 4-часова среща на 31 октомври в Министерския съвет на премиера Пламен Орешарски и министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев с президента на руската "Газпром" Алексей Милер стана ясно, че Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще вземе заем от 620 млн. евро за изграждането на "Южен поток" в България.

Плевнелиев посочи, че не е запознат с детайлите на проекта, но по думите му е необходимо параметрите на договора да бъдат ясни и да е съобразен с европейските директиви за достъп на трети страни до тръбата - т.е. и на други доставчици, освен "Газпром".

"Не е без значение на каква стойност ще бъде проектът и прозрачността на обществените поръчки", каза президентът и отново апелира правителството да се обърне към желанието на гражданите за реформа в енергийния сектор, за повече прозрачност, за ясни и публични договори.

Движение България за гражданите настоява за публични отговори

За по-малко от месец управляващите от БСП, ДПС, и "Атака" демонстрират арогантно погазване на правилата на вътрешния европейски пазар и ангажиментите на България като член на ЕС. Това се случва при мълчаливото съгласие на ГЕРБ по казуса с "Южен поток" и при активното им гласуване "за" на мраториума за земята. Това се посочва в позиция на "Движение България на гражданите".

От партията с лидер Меглена Кунева настояват за публичен отговор от премиера Пламен Орешарски и председателите на парламентарните партии и на Народното събрание Михаил Миков, Сергей Станишев, Лютви Местан, Волен Сидеров, Бойко Борисов, на следните въпроси:

1. Защо правителството стартира проект, за който държавата не е получила дерогация, т.е. освобождаване от правилата на "Третия енергиен пакет", които изискват осигурен достъп на трети страни до инфраструктурата на проекта и диверсификация? Проектът не е оповестен като част от списъка на ЕК по механизма "Свързваща Европа" с важни проекти от общ интерес в енергетиката. ЕК преди броени дни заяви, че  "Южен поток" не осигурява достъп до каквито и да било нови източници на енергия и не увеличава конкурентоспособността на вътрешния енергиен пазар на ЕС, чрез изявлението на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.

В деня на старта на проекта говорителят на ЕК по въпросите на енергетиката Марлене Холцнер заяви, че "Южен поток" представлява диверсификация на трасетата, но не и на държавите и фирмите, който доставят газ на европейския пазар. При това положение какви ще са последиците за България, ако Европейската комисия спре "Южен поток" за неспазване на "Третия енергиен пакет", а "Газпром" реши да съди страната за неустойки и чие безхаберие или антибългарски интерес вкара страната в поредния казус на неспазване на европейските правила?

2. Може ли да гарантира правителството на Орешарски спазване на добрите корпоративни практики от проектната компания, която ще притежава и управлява българската отсечка на "Южен поток", като се вземе предвид, че 50% от собствеността й е българска?

3. Как са защитени интересите на "Булгартрансгаз" - дружество, което е 100% държавна собственост и изплаща дивиденти в полза на бюджета?

4. Защо, в крайна сметка, за проекта "Южен поток" България приема руско финансиране, при положение, че отказва същото за проекта АЕЦ "Белене"? Освен политически интереси в ущърб на българската държава с оглед членството ни в ЕС, каква е икономическата логика тук?

5. Договорена ли е клауза "Доставяш или плащаш", което означава, че транзитни такси се дължат, дори когато доставчикът не е успял да достави обещаните от него количества синьо гориво? Подобна клауза е фундаментална, защото внася прогнозируемост на бъдещите парични потоци и изплащането на инвестицията.

6. Защо за българското общество договорът остава недостъпен, а "Южен поток" е обвит в такава тайнственост?

7. Настояваме за яснота при обществените поръчки, свързани с проекта, и сме силно обезпокоени, че само два дни след обявяването на конкурса за изпълнител, вече публично се твърди, че такъв е определен в лицето на руската компания "Стройтрансгаз". Ще опровергае ли министър-председателят тази информация и поема ли гаранции за честни конкурси по възлагане на поръчките, в духа на гарантиране на конкуренцията и свободните пазарни правила?

От "Движение България на гражданите" поясняват, че са задали част тези въпроси и на предходното правителство "Борисов". "Липсата на информация за "Южен поток" с оповестена стойност над 3.3 млрд. евро и в нарушение на "Третия енергиен пакет" и законодателството на ЕС е показателен, че правителството, с участието на парламентарните партии БСП, ДПС, "Атака" и при удобното мълчаливо съгласие на уж опозицията ГЕРБ, преди да си отиде, даде българска територия на руски корпоративни интереси при арогантно нарушаване на задълженията ни като страна член на ЕС и участник в общия европейски пазар", смятат от движението.

Oще: газпром  движение българия на гражданите  договор  президент  проект  росен плевнелиев  южен поток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани