България до няколко месеца ще влезе в ERM II | webcafe.bg
newscafe

Михов мисли да променя фиксинга на лева?


26.01.2010, 09:29 (обновена 27.01.2010, 01:18)
илиян михов

Усмивката на бъдещия вицепремиер в момента е загадъчна като тази на Мона Лиза. Дали зад нея не се крият мисли за модифициране на валутния борд или промяна на фиксинга на лева?...

По отношение на влизането ни в ERM II трябва да постигнем споразумение с министрите от еврозоната и с ЕЦБ за валутния курс и за цялостното състояние на икономиката. Така бъдещият трети вицепремиер Илиян Михов отговаря в интервю за онлайн изданието "Медиапул" какви мерки, освен фискални, ни трябват за еврозоната.

Михов не дава по-нататъшни разяснения какво разбира под споразумение за валутния курс, при положение, че според Закона за БНБ, който фиксира валутния борд у нас, левът е вързан към еврото при курс 1.95583.

На няколко пъти управителят на БНБ Иван Искров декларира, че влизането в еврозоната ще стане при сегашния фиксинг. Тоест - борд до членството в Европейския валутен съюз, в който в момента членуват 16 държави.

Влизането в т.нар. чакалня преди еврозоната - механизма ERM, тества именно способността на съответната държава да държи стабилен курса на националната си валута при допустими отклонения плюс/минус 15%.

Нашият лев обаче е вързан за еврото, значи ли това, че ще го отвържем, пита сайтът BNews.

В интервюто отговор на този въпрос няма. Михов повтаря отново казаните дотук от него няколко тези:

- идеята за модифициран валутен борд не е на дневен ред и би могла да се обсъди по-скоро на академичен форум - след като свърши участието му в правителството;

- има голяма вероятност България да влезе скоро в ERM ІІ и е доста възможно това да стане в следващите няколко месеца;

- основните му задачи ще са свързани със стратегия за развитие на България.

 

Oще: валутен борд  илиян михов  фиксинг 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани