Защитата на Лазар Колев по делото "Белнейски" поиска отвод на наблюдаващия прокурор | webcafe.bg
newscafe

Адвокатите на Лазар Колев искат отвод на наблюдаващия прокурор по делото "Белнейски"

Webcafe.bg
07.02.2011, 10:37 (обновена 07.02.2011, 16:50)
лазар колев

Снимка: © БГНЕС

Окръжният съд в Пазарджик гледа днес делото срещу единствения обвиняем за убийството на сестрите Белнейски - Лазар Колев

Защитата на Лазар Колев, единствения обвиняем за убийството на сестрите Росица и Христина Белнейски, поиска отвод на наблюдаващия прокурор по делото - Димитрия Ганчева, окръжен прокурор на Пазарджик, предаде Радио "Фокус" - Пазарджик.

Окръжният съд в Пазарджик гледа днес делото срещу единствения обвиняем за убийството на сестрите Белнейски - Лазар Колев. Делото стартира 5 години и 7 дни, след като обезобразените тела на Росица и Христина бяха открити в местността Грамадите между Пещера и Брацигово - на 31 януари. Експертиза установи, че убийството е извършено на 28 януари.

Днешното заседание е първото от насрочените 7 по делото за убийството на сестрите, последното от които приключва на 15 февруари.

Един от мотивите на адвокатите Марин и Димитър Марковски е, че са извадени материали от досъдебното производство, които не са налични сега в наказателното производство.  В един от тях са разпечатките от мобилния телефон на Лазар Колев, които показват, че той не е говорил в периода 28 - 31 януари 2006 г. от местопрестъплението.

Вторият мотив за искането за отвод е изявление пред медии преди началото на процеса, в което се визира виновност на Лазар Колев.

Прокурор Димитрия Ганчева обясни, че е отделила шест тома по делото, тъй като според нея те не са съотносими към наказателния процес. Отделени са том 13 с експертиза на три видеокасети на видеокамери, заснели преминаващите автомобили в периода на престъплението; том 22 - съдържа телефонни разговори на Лазар Колев и телефонни разговори, проведени с Пещера, Батак и Брацигово; том 24 и том 27 - съдържат писма и справки на МВР с информация за всички МПС, които са с променена собственост или са бракувани в периода на извършването на престъплението.

Адвокат Марковски обвини прокурора, че няма право да изважда материали по делото. Искането е да се приложат всички томове, които са извадени, тъй като в единия от тях има разпечатките от мобилния телефон на Лазар Колев, които показват, че той не е говорил в периода 28 - 31 януари 2006 г. от местността Грамадите или от Брацигово.

Записите от видеокамерите на завод показват преминаващите автомобили, по пътя, който води за местността, където са убити двете момичета. Те могат да бъдат определени като марки - автомобил "Фолксваген Пасат Комби" не е преминавал по този път, което е доказателство в полза на Колев, смятат адвокатите му.

Окръжният прокурор на Пазарджик обясни, че няма пречка тези томове да бъдат присъединени към делото. Съдът се оттегли в почивка, за да се произнесе по искането на защитата.

Защитата иска процесът по "Белнейски" да се проведе чрез съкратено следствие

В съдебната зала ще поискаме процесът да се проведе чрез съкратено съдебно следствие. Това каза пред журналисти адвокат Марин Марковски.

Това не означава, че Лазар Колев се признава за виновен, а напротив, ние поддържаме тезата, че той е невинен, уточни Марковски. Основната причина да поискаме това е, че не желая Лазар Колев да продължава да лежи в затвора, категоричен е той.

Законът ни позволява да поискаме такъв вид следствие, при което ще признаем всички събрани по делото доказателства, които ще бъдат използвани в съда, но за да спестим време, няма да искаме всички свидетели да бъдат викани отново в съда и да бъдат разпитвани, допълни той.

Отказваме се от разпита на 15-16 свидетели от общо 33-ма. Това ще спести време на съда и ще доведе до по-бързо приключване на процеса, каза още адвокат Марин Марковски.

Първото от насрочените седем заседания

Днешното заседание е първото от насрочените 7 по делото за убийството на сестрите Росица и Христина Белнейски. Срещу единствения обвиняем са повдигнати общо 5 обвинения - едно за блудство с Христина, и четири отделни обвинения за изнасилването и убийството на всяко от момичетата.

В момента Лазар Колев е с мярка за неотклонение "задържане под стража" и се намира в пазарджишкия затвор. 

Основното доказателство е негово ДНК, извлечено от телата и на двете  момичета. Адвокат Марковски неведнъж заяви, че според американска, английска и австрийска лаборатории този ДНК-материал е недостатъчен, за да се произнесат с конкретно заключение.

Обвинението разполага и с трима свидетели - Виолета Вителска, Стефан Боев и Валентина Димитрова, които разбиват алибито на Колев за нощта на 28 януари, когато момичетата изчезват безследно. Ще свидетелства и Владимир Славов, съкилийник на Колев по време на пребиваването му в ареста на НСлС, където обвиняемият му разказва как е убил двете момичета.

Съставът на съда за процеса срещу Лазар Колев е от двама съдии и трима съдебни заседатели.

За Веселин Мартински, следовател по делото "Белнейски", няма съмнение, че убиецът е Лазар Колев. Преди няколко месеца майката на обвиняемия Румяна Тодорова заяви, че синът й е подлаган на ежедневен психотерор, като на няколко пъти бил воден от следовател Мартински до прозорец на 5-тия етаж на НСлС с думите - "хвърли се".

Самият Колев казва, че по време на 7-месечното му задържане в националното следствие е бил разпитван два пъти, а въпросът е бил - той ли е убил сестрите Белнейски. Тогава Лазар и майка му изпратиха открито писмо до медиите заради ново удължаване на срока за разследването и настояха делото му незабавно да влезе в съда.

Над 100 000 лева струва разследването на убийствата на сестрите, съобщи "24 часа". В разходите по делото не са включени обаче парите за близо 400 ДНК експертизи, направени в лабораторията на МВР, пише изданието.

Така обвинителният акт срещу Лазар Колев се оказва най-скъпият в България, констатира вестникът. Досега най-много пари били дадени за разследването на убийството на Андрей Луканов, следвано от делото за срутената сграда на ул. "Алабин" в София. Но заедно с разходите за 400-те ДНК експертизи делото "Белнейски" изскача далеч напред.

Събрани са 35 тома доказателства...

Oще: адвокат  белнейски  защита  лазар колев  марковски  мартински  следовател  убийство 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.02.2011, 17:07

1 Aleksandar Todorov | 07.02.201117:08

На 15 февруари СЪДЪТ казва убиеца на Белнейски!
ОПРАВЕТЕ СИ ЗАГЛАВИЕТО. Няма повече жокери да давам.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани