"Икономист": България - завой към полицейска държава? | webcafe.bg
newscafe

"Икономист": България - завой към полицейска държава?

Webcafe.bg , По сп. Economist и БГНЕС
28.05.2010, 08:34 (обновена 28.05.2010, 15:08)
Бойко Борисов и Цветан Цветанов

Снимка: © Бгнес

Арестите вдигат рейтингите на Бойко Борисов и Цветан Цветанов, но кризата отнема точки на премиера

Внимавайте какво си пожелавате, защото може да го получите. Миналата година българите гласуваха мускулестия бивш полицейски началник Бойко Борисов да стане техен премиер, пише "Икономист" в свой анализ, озаглавен "Да опазиш пазачите". Но справедливостта и шоуто са различни неща, коментира авторитетното издание в анализа си:

"...Той им беше обещал, че няма да жали никой и нищо в борбата с организираната престъпност. Със сигурност успя да постигне нещо различно.

Сега новините по телевизията информират за полицейски операции с ярки имена като "Октопод" и арестуването на хора със зловещи прякори като "Трактора".

Атмосферата на безнаказаност, която беше превзела България, в общи линии си отиде.

Бившият премиер Сергей Станишев е обект на две разследвания, включително за загубата на секретни документи. Някои негови бивши министри са разпитвани за корупция, небрежност и злоупотреба с власт.

Една от видните "жертви" е бившият министър на отбраната Николай Цонев, арестуван през април. Той беше окован в белезници, докато прокурор крещеше обиди към него.

Всички обвиняеми отричат да са извършили нередности и до момента никой не е изправен пред съд.

Новият стил със сигурност се харесва на обикновените българи. Твърдолинейният вътрешен министър Цветан Цветанов измести Борисов като най-популярен политик в страната.

Но някои се опасяват, че цената на борбата с корупцията може да се окаже лошо управление от друг порядък: все още слабо върховенство на закона и дори завой към нещо като полицейска държава, отбелязва изданието.

Сега службите проверяват всеки, които се кандидатира за висок държавен пост с цел във властта да попадат само хора с чисти ръце. Но на практика това развързва ръцете на информаторите и на апаратчиците от службите за сигурност.

Мерките за справяне с престъпността парализират и публичната администрация.

"Преди администрацията не правеше нищо без подкуп. Сега тя просто не прави нищо", казва директорът на Центъра за либерални стратегии в София Иван Кръстев.

Наред с всичко останало това забавя и вече отчайващо бавното усвояване на средствата от Европейския съюз.

Най-голямото предизвикателство е да се пазят пазачите като се създаде строга законова рамка за антикорупционната кампания.

Предишните опити за реформиране на разнебитената съдебна система в България в общи линии бяха безплодни. Европейските наблюдатели, които преди предупреждаваха гласовито, сега изглежда са се отказали.

Арестите на знакови фигури са едно, а действителното осъждане на престъпник в навременен и прозрачен процес е съвсем друго. Съдилищата в България продължават да работят отчайващо бавно и когато ги обвиняват за това, съдиите отговарят, че събираните от полицията доказателства издишат.

Но когато беше разкрито, че лобист с много връзки е можел на практика да назначава висши съдии, малцина от споменатите бяха принудени да подадат оставка и не беше предприето никакво разследване.

Нещо повече, малко от това получава публичното внимание, което заслужава.

Повечето големи медии са с неясна собственост, което прави журналистите им уязвими към външен натиск и с незначително влияние.

Новините по телевизията може да изглеждат като реклама за гангстерски филм. Но правосъдието и шоубизнесът са две съвсем различни неща, завършва авторитетното издание.

Внимавайте какво си пожелавате, защото може да го получите. Миналата година българите гласуваха мускулестия бивш полицейски началник Бойко Борисов да стане техен премиер. Той им беше обещал, че няма да жали никой и нищо в борбата с организираната престъпност. Със сигурност успя да постигне нещо различно".

Oще: арести  бойко борисов  българи  окпотод  премиер  съд  трактора 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.10.2010, 18:04

4 Pafkata | 14.10.201019:14

ГЕРБ ОБВИНЯВА ХОРА В ПРЕСТЪПНИ ГРУПИ И ИМ ВЗИМА ИМОТИТЕ.
щЕ КАЖЕТЕ АМИ ТЕ СА ПРЕСТЪПНИЦИ, ЗАщО ИНАчЕ щЕ ГО ПРАВЯТ?

АМИ ЗАщОТО ББ И ЦЕЦКО ИСКАТ ДА ОСТАНАТ НА ВЛАСТ ОщЕ ДЪЛГО ВРЕМЕ. КАК?

1. ЗРЕЛИщЕ БЕЗ ХЛЯБ ЗА ГЛАДНИЯТ БЪЛГАРИН.
2. ВЗИМАНЕ НА ПАРИ И ИМОТИ ОТ КОЙТО ИМА ПО ПРЕДТЕКСТ, чЕ СА ПРЕСТЪПНИЦИ. ПРОКУРОРИТЕ ЦЕЛУВАТ РЪКАТА НА ББ И ИЗФАБРИКУВАТ ОБВИНЕНИЯ, ЗА КОЙТО ПРЕЦЕНЯТ, чЕ Е ЛЕСНА МИшЕНА.
3. АРЕСТИ ЗА ПОЛИТИчЕСКИ КОНКУРЕНТИ. (АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ???)
4. ОТКЛАНЯНЕ НА ВНИМАНИЕ ОТ СЕБЕ СИ С ПОЛИЦЕЙСКИ АКЦИИ И ОБВИНЕНИЯ.
5. ЗАТВОР И ВИНОВЕН ДО ДОКАЗВАНЕ НА ПРОТИВНОТО. КАТО ТЕ ОСЕРАТ ПРЕД ВЕСТНИЦИ И МЕДИИ, ИДИ ИСКАЙ НЯКОЙ ДА ТЕ ИЗСЛУшА ИЛИ НЕДАЙ СИ БОЖЕ ИМАш ДОКЪЗАТЕЛСТВА, чЕ СИ НЕВИНЕН. В ЗАТВОРА щЕ СТОИш ДОКАТО ОМЕКНЕш И СИ ПРИЗНАЕш, чЕ СИ ВИНОВЕН, КАКТО ПОЛИЦИЯТА Е ИСКАЛА ОщЕ В НАчАЛАТО КАТО СА ТЕ ОБЯВИЛИ ЗА ПРЕСТЪПНИК.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

3 MacAllister | 28.05.201023:56

Точно кръгово и във времето и във пространството! Закона служи за създаване на престъпници, после ги фащаме/Беше ДС сега е инспектор Дю Дю (Пюууу). Тристранната коалиция им била виновна, после гледай какво стана оня ден акция основана на най-некадърния закон точно на тая тристранна коалиция. И кой го направи възможно - Негово Величество Чиновника, а него ... него няма кой да го бутне - той винаги е невинен и винаги е най-големия специалист и определя за всичко, кое е криво и кое право. Абе не знам за вас ама аз много приемственост виждам между БСП и ГЕРБ. Все на същата струна се свири - държавните органи са ангелите, всеки който не е на държавна заплата е потенциално виновен. "Мръсни частници такива - ограбихте страната". Това чувам от хората само дето "частник" и "комунист" някак си взеха да се сливат като понятия. Зле е работата, злееее! Не знам за Европата ама ние сме с 200 км/ч право в стената, само дето се правим на слепи ама стената си е стена, слепи или не ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.01.2010, 13:36

2 r_p_mc | 28.05.201018:01

завой, завой...то направо си е кръгово движение полиция
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

1 MacAllister | 28.05.201014:00

Браво, пак трябва да ни го кажат!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани