ДКЕВР обмисля цената на тока да остане същата или да поевтинее от 1 юли, както и да отпадне исканата такса мощност | webcafe.bg
newscafe

ДКЕВР го усуква за тока от 1 юли

Webcafe.bg
09.04.2010, 12:14 (обновена 09.04.2010, 15:43)
Ангел Семерджиев

Снимка: © БГНЕС

Председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев намекна, че токът може и да не поскъпне от 1 юли

Токът от 1 юли може и да поевтинее, а може да остане и на същата цена, стана ясно днес от изявления на шефове на държавния регулатор.

Сигналите идват близо 3 седмици след като шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев заяви, че увеличение с 5% на цената на тока от 1 юли е максималното възможно и че основания за по-голямо повишение на цените няма.

Предложеното от ЕВН увеличение на цената на тока за бита е средно с близо 3%, Е.ОН иска средно увеличение от 11.6%, а ЧЕЗ предлага поскъпване с 9,4 на сто.

Може да няма поскъпване на тока през лятото, ако ЕРП-тата се съобразят и намалят разходите си, каза днес председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Във всички компании има достатъчно резерви, които не са използвани, смята Семерджиев.

Тази моя теза се оказа вярна преди месеци за ТЕЦ-Марица „Изток" и други предприятия, така че може да се очаква, че от 1 юли 2010 г. цените може и да не се увеличават, посочи Семерджиев.

Той допълни, че със съществуването на трите ЕРП-та в страната качеството на услугата се е повишило. Но това е крайно недостатъчно. Затова въведох корекция за качеството и още от 1 юли тя ще влезе в сила, изтъкна Семерджиев.

Според него сметките за ток може да се понижат с около 5-10%, ако услугата, която клиентите получават, е некачествена. С тази корекция за качеството ще „наказваме" провинилото се ЕРП, допълни Ангел Семерджиев.

За момента няма решение и данни скоро да бъде въведена такса „мощност",  заяви още Семерджиев. Той уточни, че няма консенсус сред трите ЕРП-та по предложението, а трябва да има принципна равнопоставеност пред клиентите. Идеята за такса от 1,80 лева за потребители, които не използват целогодишно свои имоти, бе лансирана от ЕВН.

Помните едномесечното и тримесечното отчитане на тока: едните клиенти бяха недоволни, за разлика от другите. Еднаквият подход към клиентите е най-важният, коментира Ангел Семерджиев.

Възможността за поевтиняване на тока и отмяна на обмисляната такса „мощност" се появи след като в последните дни премиерът Бойко Борисов  притисна електроразпределителните дружества да платят дивиденти на държавата и заплаши с проверки. По-рано и синдикатите настояваха цените на тока, парното и газта за потребителите да бъдат замразени до края на годината като част от антикризисната програма на правителството.

Проверките на ДКЕВР - за сплашване, но и орязване на разходите 

Премиерът Бойко Борисов заяви днес, че в две от трите електроразпределителни дружества чрез аутсорсваните дейности се извършват 40% от разходите, които ДКЕВР не контролира. Тези разходи пък се посочват за инвестиции, но не става ясно за какво точно са отишли парите. 

Добре дошли са инвеститорите в България, но не виждам радост в българина от това, че идва инвеститор, каза Борисов, който подхвана после и регулатора. В ДКЕВР има 13 човека, назначени по квотен партиен принцип. За дейността си, която не са вършили както трябва през изтеклия период, общо получават 80 000 лева месечно, каза премиерът.

Трайчо Трайков пък заяви, че всички държавни енергийни дружества ще преминат през цялостна проверка от ДКЕВР и ще трябва да орежат още разходите си.

Цената на тока, който НЕК купува от АЕЦ „Козлодуй", е 62 лева на мегават. ТЕЦ "Марица Изток 3" и "Марица Изток 1" имат дългосрочни договори за 15 години, в които е заложена цена 137 лева на мегават от италиански и американски компании.

Oще: ангел семерджиев  дкевр  ток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани