Двама магистрати от ВСС напускат | webcafe.bg
newscafe

Порой от оставки в съдебната система

Webcafe.bg , Сп. Правен свят
08.06.2011, 14:42 (обновена 08.06.2011, 16:27)
Владимира Янева

Новият председател на СГС Владимира Янева става повод за масови оставки в съдебната система.

Изборът на Владимира Янева за шеф на Софийския градски съд (СГС) отпуши порой от оставки в съдебната система.

В знак на протест срещу избора оставка като съдия във Варненския окръжен съд подаде Душана Здравкова с мотив, че пречупен гръбнакът на съдебната системва у нас. Вчера и Величка Цанова - и.д. шеф на СГС и един от кандидатите за председател на СГС, обяви, че подава оставка като заместник-председател на СГС и шеф на Наказателното отделение. Цанова става редови съдия.

В кадруването в съдебната система се намеси и вътрешният министър Цветан Цветанов, който обяви кандидатурата на Янева, неговата семейна приятелка, за професионална, а тази на Цанова за политическа. Последва остра реакция от страна на Величка Цанова, която поиска извинение от Цветанов, но все още не го е получила.

Двама членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от съдийската квота подадоха оставки заради скандалното кадруване на ВСС, съобщи онлайн изданието на сп. "Правен свят". Капка Костова и Галя Захарова са уведомили днес, че подават оставки.

Те са обяснили, че няма ясни критерии за избор, така не може да се работи и че не се чувстват полезни за съдебната система. Освен това са упрекнали колегите си, че се събират на групички и така решават важни за системата въпроси.

В мотивите си двете дами от ВСС изтъкват, че т.нар. "лобизъм" продължава да е сигурен начин за кадровото израстване в системата.

Костова каза, че решението й е следствие на поредния неясен и немотивиран избор за административен ръководител - имайки предвид избора на председателя на СГС Владимира Янева. Тя допълни, че оставките вече са депозирани в съвета и се очаква на утрешното заседание да бъдат обявени.

Галя Захарова сподели, че оставката й е предизвикана от "несъгласие с кадровата дейност на ВСС и невъзможност да постигне със своите възможности един положителен резултат."

Двете са пожелали да бъдат възстановени на старите си длъжности - Капка Костова във Висшия касационен съд, а Галя Захарова - в Софийския апелативен съд.

На 30 май след скандално гласуване ВСС избра за председател на СГС Владимира Янева. На първия тур тя бе подкрепена от 12 души, а опонентът й Величка Цанова - от девет. При балотажа Янева събра 18 гласа, а Цанова - пет. Председателят на ВКС проф. Лазар Груев призова ВСС да обясни как тези четирима души в рамките на няколко минути са си променили коренно позицията.

Oще: величка цанова  владимира янева  всс  галя захарова  душана здравкова  кадруване  капка костова  оставка  сгс  съдебна система  съдии 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.