Директорът на агенция "Митници" Ваньо Танов е бил подслушван и след като разписаните за него СРС са били прекратени | webcafe.bg
newscafe

Шефът на митниците подслушван и по закон - и вън от закона

Webcafe.bg
03.02.2011, 14:46 (обновена 03.02.2011, 15:10)
недосегаемите 2010

Снимка: © БГНЕС

СРС трябва да се използват по толкова дела, колкото е техническият капацитет на системата. В момента тя е претоварена, а крайният заявител трябва да може да получава цялата информация в рамките на разумния срок от един-два дни, заяви главният прокурор Борис Велчев

Директорът на агенция „Митници" Ваньо Танов е бил подслушван и след като разписаните за него СРС са били прекратени. По тази версия работи прокуратурата, каза днес главния прокурор Борис Велчев преди началото на заседанието на Висшия съдебен съвет.

Максималният период за подслушване е 6 месеца. Съмненията към Танов не се потвърдили и затова подслушването му било спряно предсрочно. Допуска се обаче, че записването на телефонните му разговори е продължило извън закона.

Прокуратурата ще разследва дали тези записи са само от един период, в който е прилагано СРС или не, заяви Борис Велчев. Експертизата на БАН, която трябва да е готова до 10 февруари, ще е ориентир в техническите параметри на записите. Тогава ще стане ясно дали огласените записи са правени със специални разузнавателни средства или не.

"Очакваме също така тази експертиза да ни покаже, ако те са направени със СРС-та, откъде са изтекли, дали  са монтирани по някакъв начин, дали е променяно съдържанието им или не", каза главният прокурор.

За разговора между шефа на агенция "Митници" Ваньо Танов и премиера Бойко Борисов ключови за разследването са въпросите: На какво основание е извършена проверката в пивоварна "Леденика"? Имало ли е опити за нейното осуетяване? С какъв акт е приключила? Какви са констатациите? Експертите трябва да отговорят и на въпроса дали има разлика във времетраенето на разговорите и на какво се дължи тя, ако има такава.

Велчев очаквал категорично заключение на експертите от БАН, тъй като са авторитетни.

На среща в парламентарната комисия за контрол на СРС-ата Велчев ще дискутира правните проблеми по използването на специалните разузнавателни средства. "СРС трябва да се използват по толкова дела, колкото е техническият капацитет на системата. В момента тя е претоварена, а крайният заявител трябва да може да получава цялата информация в рамките на разумния срок от един-два дни", обясни още Велчев.

Според него в българското общество има една "шизофрения по отношение на използването на СРС". Той призна, че най-вероятно именно прокуратурата е искала най-много прилагането на СРС.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани