Новините на 16.08. 2010 г. | webcafe.bg
newscafe

Денят накратко: Сменят шефката на НГДЕК след 33 години на поста

Webcafe.bg 16.08.2010, 18:53 (обновена 17.08.2010, 12:35)
гергина тончева

Снимка: © БГНЕС

Гергина Тончева е най-дългогодишният директор на училище в България...

*Директорката на Националната гимназия за древни езици и култура (НГДЕК) - 78-годишната Гергина Тончева вероятно ще си тръгне след 33 години на този пост. На страницата на Министерство на културата днес е обявен конкурс за заемане длъжноста директор на НГДЕК в София.

Тончева е директор от създаването на елитната гимназия през 1977 г. Тя е родена на 25 декември 1932 г. в с. Садовец, Плевенско. Завършва Софийския университет "Св. Климент Охридски", специалност българска филология. Учител е в I Немска гимназия - София като преподавател по български език и литература до 1977 г., когато е поканена да заеме длъжността директор на новосъздадената Класическа гимназия (НГДЕК "Константин Кирил Философ"). В училището, което ръководи, преподава предмета "Любословие". На 17 май 2003 г. е наградена с орден "Стара планина" за изключителния й принос към българската култура и образование.

*Министър-председателят Бойко Борисов назначи Боряна Пенчева за заместник-министър на финансите. Тя сменя на поста Ана Михайлова и ще отговаря за ресорите външен дълг, отношения с международните финансови институции, средства от Европейския съюз и макроикономически анализи в Министерството на финансите. Михайлова остава в МФ като съветник на Симеон Дянков. 

Промяната е продиктувана от нови приоритети в дейността на министерството, пише в официалното съобщение. Новата заместничка на Симеон Дянков е била до 2009-а директор на дирекция "Управление на средствата от ЕС" в Министерството на финансите с отговорности по планиране, преговори, управление, координация и мониторинг на финансовата подкрепа за България от ЕС. Преди това е била изпълнителен директор на Агенцията за насърчаване на търговията към Министерството на икономиката.

*Чуждите инвестиции в България са се свили над 4 пъти за първото полугодие спрямо същия период на миналата година. Това показват данните на БНР, оповестени днес.

Според статистиката за първите 6 месеца в страната има 358 млн. евро чужди инвестиции (1% от БВП) при 1.6 млрд. евро (4.8% от БВП) за същия период на м.г. Числото 358 млн. показва разликата между вкараните в страната и изплатените обратно навън инвестиции.

През юли премиерът Бойко Борисов и министърът на икономиката Трайчо Трайков прогнозираха, че до края на 2010 г. чуждите инвестиции ще стигнат 2 млрд. евро.

Преките инвестиции покриват 57.5% от дефицита по текущата сметка за посочения период, при 61.1% за януари - юни 2009 г. В същото време дефицитът за периода намалява четири пъти спрямо миналата година. Същевременно преките инвестиции на български капитали в чужбина за полугодието остават слаби - близо 60 млн. евро при 45 млн. евро за януари - юни 2009 г., показва още статистиката на БНБ.

*Две са банките, които ще отпускат преференциални студентски кредити срещу държавни гаранции - ДСК и Райфайзенбанк. Само те са подписали типовите договори с министъра на образованието.

Така след две поредни години на провал от новата академична учебна година вече ще могат да се отпускат заеми за следване. Законът за студентското кредитиране беше приет през лятото на 2008 г. и се очакваше да заработи от 1 октомври същата година, но беше блокирано. 

Банките главно се опасяваха от задействането на държавната гаранция в случай че студентите не си погасяват кредитите редовно. Правителството гласува 40 млн. лева за гаранции за студентските кредити през тази година и също толкова за следващата 2011 г. Заемите, които ще бъдат отпускани на студентите, са нисколихвени. Лихвата ще е 7%, а срокът на погасяване 10 години. Те са за покриване на таксите за висшите училища за целия период на следването и за издръжка. Кредитите за издръжка обаче се отпускат, само ако на студента се роди дете или той си осинови.

Oще: гергина тончева  директор  нгдек 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани