Дянков казва в WSJ защо падна властта | webcafe.bg
newscafe

Дянков казва в WSJ защо падна властта

Webcafe.bg
18.04.2013, 10:50 (обновена 18.04.2013, 10:58)
Полегнал е Дянков

Снимка: © Max magazine

Бившият финансов министър громи противниците на строгите икономии

Правителството на Бойко Борисов падна от власт заради липсата на реформи. Такава е позицията на бившия вицепремиер Симеон Дянков. В статия за Wall Street Journal той анализира икономическата ситуация в страната и Европа и защитава строгите бюджетни икономии.

Ексминистърът посочва, че предизвикалите стачна вълна високи цени на електричеството са резултат от неефективния енергиен сектор, в който непрекъснато се включвали производители на скъп ток. „Изборът беше между увеличаване на цената, за да се спаси енергийната компания от банкрут, и дълго отлагана реформа. Регулаторът избра първото", обяснява Дянков.

След това той посочва проблемите в друг сектор - здравеопазването. По думите му няколко последователни правителства се огънали под натиска на фармацевтични компании, медицински асоциации и профсъюзи за повишаване на държавните разходи за здраве. Същевременно, „ удивителните 93% от българите казват, че здравните услуги са неадекватни", пише Дянков.

Според него мерките за икономии погрешно са обвинявани за бедите в Европа. Бившият финансов министър директно обвинява президентите Франсоа Оланд и Барак Обама, бюрократите в МВФ и Брюксел и стачкуващите работници, че си представят как хората ще станат по-богати, ако държавите „отпуснат колана".

Дянков цитира данни, според които европейските икономики с най-висок растеж в последните три години (Германия, Латвия, Литва, Полша и Швеция) приемат мерките за икономии сериозно, а петте, които се очаква да бъдат най-бързо растящи (България, Естония, Латвия, Литва, Румъния) са „фискални ястреби".

За страната ни Симеон Дянков обяснява, че е заварил през 2009 г. дефицит от 4.4% от БВП. „След съкращения на държавните разходи и пенсионна реформа, която повиши задължителната възраст за пенсиониране с две години, бюджетният дефицит беше сведен до под 1% миналата година", посочва той.

Според него Европа се нуждае от мерките за икономии, защото в противен случай неефективността в някои сектори се запазва. Той прави паралел между семейния бюджет и този на държавата - едва 17% от хората биха искали да зависят от заеми по време на кризата, но цели 58% искат по-разхлабен бюджет. „Някой друг трябва да плаща сметките на правителството" е констатацията на финансиста.

Освен това, допълва Дянков, големите държавни разходи откриват повече възможности за корупция - друга причина за стачки в страни като Чехия, Словения и Испания. Търпението се изчерпва. Не само че има по-малко пари, но и държавните служители злоупотребяват с тях за своя изгода.

Финансистът посочва, че основната слабост на Европа в момента е, че много страни произвеждат и изнасят прекалено малко и на прекалено висока цена. Според Дянков причините са две - единната валута (приета при надценен курс в Южна Европа) и регулаторното бреме.

„Да предположим, че страните от еврозоната, които се възползваха от различни спасителни програми, в крайна сметка успеят да балансират бюджетите си. Да предположим, че ще са им необходими само още няколко години. И да предположим, че те го направят, като съкратят ненужните разходи и увеличат приходите. Дали това ще е достатъчно? Едва ли. Дотогава безработицата ще бъде над 25%, колкото е вече в Гърция и Испания. Народното недоволство ще е свалило или уплашило още едно-две правителства", обяснява бившия министър.

Той е категоричен, че Европа отчаяно се нуждае от план за икономически растеж, за да задвижи икономиката, но този въпрос така и не е станал централен на срещите на финансовите министри. „Винаги имаше прекалено много спешни спасителни планове за обсъждане. Прекомерно внимание се отделяше на фискалните пактове, данъчната хармонизация и банковия надзор като следващото голямо нещо", отбелязва Дянков.

Oще: бойко борисов  енергетика  здравеопазване  икономии  правителство  симеон дянков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.09.2011, 17:30

2 Симо Петков | 19.04.201317:26

Паднаха, щото не цункаха Джиджи, както трябва
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2010, 12:34

1 Ицо | 18.04.201311:41

А бе путьо ... паднахте от власт защото сте най-корумпираните от всички досега.
в енергийния сектор непрекъснато се включвали производители на скъп ток ... е защо ги включвахте тези производители бе ?
Защото бяха ваши хора, които ви пълнеха партийните касички - затова.

В здравеопазването - прокарахте закони с които позволихте да се увеличат в пъти лекарствата които дързавата плащаше на фирмите доставчици.

Пари за пенсионерите нямаше, а за нови автомобили на властта - имаше
Фирма без лиценз спечели конкурс за доставка на самолетни билети на парламента

И още много много корупционни сделки. Мамка ви ГЕРБерастка
   

оценка

+2 -2