Дянков казва в WSJ защо падна властта | webcafe.bg
newscafe

Дянков казва в WSJ защо падна властта

Webcafe.bg
18.04.2013, 10:50 (обновена 18.04.2013, 10:58)
Полегнал е Дянков

Снимка: © Max magazine

Бившият финансов министър громи противниците на строгите икономии

Правителството на Бойко Борисов падна от власт заради липсата на реформи. Такава е позицията на бившия вицепремиер Симеон Дянков. В статия за Wall Street Journal той анализира икономическата ситуация в страната и Европа и защитава строгите бюджетни икономии.

Ексминистърът посочва, че предизвикалите стачна вълна високи цени на електричеството са резултат от неефективния енергиен сектор, в който непрекъснато се включвали производители на скъп ток. „Изборът беше между увеличаване на цената, за да се спаси енергийната компания от банкрут, и дълго отлагана реформа. Регулаторът избра първото", обяснява Дянков.

След това той посочва проблемите в друг сектор - здравеопазването. По думите му няколко последователни правителства се огънали под натиска на фармацевтични компании, медицински асоциации и профсъюзи за повишаване на държавните разходи за здраве. Същевременно, „ удивителните 93% от българите казват, че здравните услуги са неадекватни", пише Дянков.

Според него мерките за икономии погрешно са обвинявани за бедите в Европа. Бившият финансов министър директно обвинява президентите Франсоа Оланд и Барак Обама, бюрократите в МВФ и Брюксел и стачкуващите работници, че си представят как хората ще станат по-богати, ако държавите „отпуснат колана".

Дянков цитира данни, според които европейските икономики с най-висок растеж в последните три години (Германия, Латвия, Литва, Полша и Швеция) приемат мерките за икономии сериозно, а петте, които се очаква да бъдат най-бързо растящи (България, Естония, Латвия, Литва, Румъния) са „фискални ястреби".

За страната ни Симеон Дянков обяснява, че е заварил през 2009 г. дефицит от 4.4% от БВП. „След съкращения на държавните разходи и пенсионна реформа, която повиши задължителната възраст за пенсиониране с две години, бюджетният дефицит беше сведен до под 1% миналата година", посочва той.

Според него Европа се нуждае от мерките за икономии, защото в противен случай неефективността в някои сектори се запазва. Той прави паралел между семейния бюджет и този на държавата - едва 17% от хората биха искали да зависят от заеми по време на кризата, но цели 58% искат по-разхлабен бюджет. „Някой друг трябва да плаща сметките на правителството" е констатацията на финансиста.

Освен това, допълва Дянков, големите държавни разходи откриват повече възможности за корупция - друга причина за стачки в страни като Чехия, Словения и Испания. Търпението се изчерпва. Не само че има по-малко пари, но и държавните служители злоупотребяват с тях за своя изгода.

Финансистът посочва, че основната слабост на Европа в момента е, че много страни произвеждат и изнасят прекалено малко и на прекалено висока цена. Според Дянков причините са две - единната валута (приета при надценен курс в Южна Европа) и регулаторното бреме.

„Да предположим, че страните от еврозоната, които се възползваха от различни спасителни програми, в крайна сметка успеят да балансират бюджетите си. Да предположим, че ще са им необходими само още няколко години. И да предположим, че те го направят, като съкратят ненужните разходи и увеличат приходите. Дали това ще е достатъчно? Едва ли. Дотогава безработицата ще бъде над 25%, колкото е вече в Гърция и Испания. Народното недоволство ще е свалило или уплашило още едно-две правителства", обяснява бившия министър.

Той е категоричен, че Европа отчаяно се нуждае от план за икономически растеж, за да задвижи икономиката, но този въпрос така и не е станал централен на срещите на финансовите министри. „Винаги имаше прекалено много спешни спасителни планове за обсъждане. Прекомерно внимание се отделяше на фискалните пактове, данъчната хармонизация и банковия надзор като следващото голямо нещо", отбелязва Дянков.

Oще: бойко борисов  енергетика  здравеопазване  икономии  правителство  симеон дянков 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.09.2011, 17:30

2 Симо Петков | 19.04.201317:26

Паднаха, щото не цункаха Джиджи, както трябва
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2010, 12:34

1 Ицо | 18.04.201311:41

А бе путьо ... паднахте от власт защото сте най-корумпираните от всички досега.
в енергийния сектор непрекъснато се включвали производители на скъп ток ... е защо ги включвахте тези производители бе ?
Защото бяха ваши хора, които ви пълнеха партийните касички - затова.

В здравеопазването - прокарахте закони с които позволихте да се увеличат в пъти лекарствата които дързавата плащаше на фирмите доставчици.

Пари за пенсионерите нямаше, а за нови автомобили на властта - имаше
Фирма без лиценз спечели конкурс за доставка на самолетни билети на парламента

И още много много корупционни сделки. Мамка ви ГЕРБерастка
   

оценка

+2 -2