Парите за пломбите орязани с 5.6 млн. лева за 2012 | webcafe.bg
newscafe

Зъболекарите бранят парите за пломби, чиновниците - привилегии

Webcafe.bg
15.11.2011, 13:57 (обновена 15.11.2011, 16:30)
Симеон Дянков

Снимка: © БГНЕС

Ще се справи ли вицепремерът Симеон Дянков с всеобщото недоволство от бюджета за догодина...

Още преди внасянето на проектобюджета за 2012 г. в пленарна зала, недоволството от него е повсеместно. От държавната администрация, чийто синдикати изразиха несъгласие с предвиденото орязване на добавките за стаж и намаление на общинските служители с 15%, през полицейските профсъюзни организации, недоволни от вдигането на стажа за пенсия, до протести за намалените средства за библиотечните фондове...

Наскоро обаче вицепремиерът Симеон Дянков предупреди, че бюджет 2012 може да се ореже още, ако икономиката наистина навлезе в рецесия и се сбъднат песимистичните прогнози.

И Българският зъболекарски съюз (БЗС) надигна глас - заради 5.6 млн. лева, орязани от проектобюджета за дентална помощ за 2012 г.

Оказва се, че при преговорите с Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) зъболекарите договорили догодина за стоматологични грижи да се осигурят 101 млн. лeва. Оказали се малко над 95 млн. лева, записани в проекта.

Намалените пари са били предвидени за поставяне на упойки на хора от медико-социални домове и затворниците. Сега от БЗС настояват за среща с вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков.

Недоволство зрее и сред съдебните лекари, които вече отказват да правят експертизи заради мизерно заплащане. Действащата в момента тарифа от 5 лева възнаграждение на час не задоволява експертите. Липсата на експертизи блокира делата и затова съдии се пазарят с лекари, а в различни съдилища са повишили стойността им.

Синдикатите недоволстват срещу външната оценка за чиновниците

От КНСБ не са съгласни с предвидения от вицепремиера Дянков критерий, който ще се взема при размера на заплатата на чиновника - годишна оценка, която ще се формира и от мнение за работата от други служители и външни потребители.

Според синдиката "това ще изкриви обективността на оценката и ще доведе до намаляване на заплатите на тези служители, които са с по-дългогодишен стаж, защото той ще влезе във формирането на работната заплата". Освен това отрязването на добавките за прослужено време ще намалят заплатите на хората зад гише с поне 30%. Наскоро от бизнеса обявиха добавките за стаж за "сталинизъм".

Председателят на Асоциацията на общинските служители Валентин Лазаров пък смята, че младите служители трябва да са по-добре заплатени от по-възрастните си колеги заради по-високата си квалификация.

От синдиката на административните служители към КТ "Подкрепа" пък са против проекта на наредбата, подготвена от МФ. Според тях "в началото е казано, че заплатата ще има два основни компонента - 70% основно възнаграждение и 30% допълнително. По-внимателно четене навътре в наредбата излиза, че не основното, а допълнителното възнаграждение, което не е сигурно, ще бъде 70%".

СДС срещу бюджета, но не и срещу Симеон Дянков

Десницата няма да подкрепи бюджет 2012, но тази позиция не трябва да бъде разглеждана като персонална критика към Симеон Дянков, заяви лидерът на СДС и съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров. Миналата седмица и лидерът на ДСБ Иван Костов даде три пъти "не" - на бюджета, както и на бюджетите на ДОО и НЗОК.

"Най-големият проблем на бюджета и на правителството е липсата на мерки и фактори за растеж на икономиката", каза Димитров. Според него стабилността и фискалните правила са важни, но правителството няма план за излизане от бедността.

Растеж можел да дойде от две основни места - увеличаване на преките чужди инвестиции и ударно усвояване на европейските фондове. "Имаме съмнения дали тази администрация обаче ще има необходимия капацитет това да се случи", допълни Димитров.

Той припомни и партийните позиции против изграждането на Бургас - Александруполис и АЕЦ "Белене" и допълни, че най-вероятно правителството ще спре проекта за нефтопровода като претекст за насочване на вниманието към втора атомна.

Oще: 2012  бюджет  експертизи  зъболекари  недоволство  протести  симеон дянков  синдикати  упойки 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.