До края на април ще работим за хазната | webcafe.bg
newscafe

До края на април ще работим за хазната

Webcafe.bg
29.04.2014, 18:29 (обновена 29.04.2014, 18:49)
бюджет

През 2014 г. българите ще изработят по 228 млн. лв на ден

До последния ден от месец април българите ще работят, за да осигурят приходите в държавата от данъците през 2014 г. Тази дата показва кога хазната ще се попълни, ако всичко изработено бъде моментално взето от държавата, съобщиха от Института за пазарна икономика. Приема се, че това е денят, в който трудещите се спират да работят за правителството и започват да работят за себе си

По традиция този ден се пада в края на месец април или началото на май. По-ранното му настъпване през последните години се дължи на отчитания бюджетен дефицит. На практика обаче, когато държавата иззема по-малко, това означава, че част от предвидените разходи се покриват посредством заеми и резерви.

Привлечените чужди средства, които покриват дефицита и придвижват напред деня, в който „започваме" да работим за себе си, трябва в един момент да бъдат платени. Това означава, че, ако не бъдат намалени разходите, в бъдеще т. нар. Tax Freedom Day ще бъде изместен по-късно през годината.

Точната дата, в която „работим" за себе си, се определя като се сравнят консолидираните приходи в държавния бюджет с прогнозния БВП за страната. За целта се ползват само официални данни или прогнози на правителството. Помощите не се включват, тъй като те не идват директно от джоба на българския данъкоплатец, а основно от европейско финансиране.

През 2014 г. българите ще изработят по 228 млн. лв на ден, измерено чрез очаквания БВП, заложен в Бюджет 2014. За предвидените 27 млрд. лв в националния бюджет са необходими 120 работни дни. А дните за отработване ще компенсират заложения 1.1 млрд. лв дефицит.

Дните от 1-и до 5-и май са тези, в които данъкоплатците няма да работят за държавата. Приходите за периода представляват дефицита за 2014-а г. Тези дни обаче някога ще трябва да бъдат „отработени".

В процеса на „попълване" на хазната най-много време ни отнемат предвидените приходи от ДДС - 36 дни. След това се нареждат приходите от акцизи, които са 19 дни. Попълването на дела за социални осигуровки в бюджета отнема 19 дни, а за здравни - 8. Подоходните данъци се попълват за 12 дни, а корпоративните данъци за 9 дни. 7 дни ще ни трябват а да платим държавните и общинските такси, а 3 дни за имуществените данъци.

Данъчната тежест в България е различна и зависи от дохода на отделния работещ. Най-засегнатите са хората, които съвестно плащат всичките си данъци и пълнят хазната. За тези заети, т,нар. средна класа, денят на свобода от правителството може да дойде чак през лятото, докато за други - например, работещите в „сивия" сектор, този ден идва много по-рано.

Следователно честните данъкоплатци „губят" от свободата си за сметка на недобросъвестните, които не плащат данъци.

Oще: бвп  бюджет  данъци  ддс  дефицит  държава 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани