Изпити за ВУЗ още през януари | webcafe.bg
newscafe

Изпитите за ВУЗ тръгват от януари

Webcafe.bg, по в. Труд и в. Преса
13.01.2014, 12:21 (обновена 13.01.2014, 14:54)
Студенти

Кандидат-студентската кампания тази година тръгва безпрецедентно рано

Родните университети започват кандидатстудентската кампания безпрецедентно рано т.г., като УНСС насрочи първите си изпити за 29 януари, а НБУ - за 8 февруари. Първото препитване в Софийския университет пък ще бъде през март, пише в. "Преса".

Около 7000 бяха освободените места в родните висши училища дори след третото класиране миналата година. Това на практика означава, че за всеки от 51 български университета на практика остават средно под 1000 кандидати.

В последните години дванадесетокласниците не надвишават 65 000 души. По неофициална статистика най-малко 10 000 от тях заминават да следват в чужбина. Отделно от това има немалък брой младежи, които се хващат на работа и не продължават образованието си.

Масово - с оценки от матурите

Масово българските вузове приемат само с матури. Софийският университет т.г. обяви правилата за новата си кампания още през декември. От 17 февруари до 7 март е срокът за подаване на молби за явяване на изпит от първата сесия, която е от 16 март до 27 април, пише "Труд".

Изпитът по български език и литература е на 6 април, а по история на 13 април. За втората сесия подаването на документи е до 23 май. Изпитите му са между 1 и 29 юни. Класиранията традиционно са три, но вузът изчаква и тези, които се явяват на поправителен на матурите през август. Подаването на документи за кандидатстване по специалности ще е от 23 юни до 5 юли.

Почти всички университети имат опция за подаване на документите онлайн чрез страниците си в интернет. Попълвайте внимателно, оставяйте коректно телефон за връзка.

Съботен университет в Техническия

Матурата по български език и литература остава вход за Техническия университет в София, нищо че продължава да звучи нетрадиционно за специалностите, които се преподават в него. Признават се бележките от държавните изпити по математика и по физика. Вузът вече обяви началото на кампанията си по прием. Датите са 5, 12, 26 и 14 юли.

За специалността "Инженерен дизайн" се кандидатства само с изпити по рисуване и композиция. От 2 юни до 4 юли 2014 г. се организират интензивни кандидатстудентски подготвителни курсове по тези два предмета. Те ще се провеждат в рамките на 5 работни седмици без събота и неделя. Датите на двата изпита ще бъдат обявени по-късно.

Във вуза най-търсени са специалностите от направленията "Машинно инженерство", "Електротехника, електроника и автоматика", "Комуникационна и компютърна техника", "Енергетика", "Транспорт, корабоплаване и авиация", "Общо инженерство".
Във всички специалности има програми не само на български език, но и на френски, немски и английски език. На сайта на висшето училище www.tu-sofia.bg можете да намерите всички примерни тестове за изпитите, които могат да ви помогнат в подготовката.

Всяка събота до края на март има т.нар. съботен университет, в който се преподава математика. А от началото на март ще има и курсове в неделя, както и интензивни занимания през пролетната ваканция.

В УНСС първият изпит е на 27 януари

В УНСС подаването на документи за единния електронен тестов изпит започва още от 6 април. А първият изпит е на 27 януари. След това сесии има всеки месец - до юни, когато на 9-и е последното препитване.

На тях могат да се явяват както завършили предишни години, така и абитуриентите, които още не са полагали изпити. Програмите в предварителните и в редовната лятна сесия на конкурсите е една и съща.

Всички кандидати обаче трябва да знаят, че ако нямат поне успех "добър" в дипломата си, не могат да подават документи в УНСС. Иначе изпитът има две части. Първата е по български език и математика и е обща за всички. Втората или специалната част е по предмет, избран от кандидата - литература, география, маматематика и история. Има и тест по чужд език.

Oще: вуз  изпити  кампания  кандидат-студенти  образование  студенти  университети 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.11.2013, 10:32

1 Stefan Profi Vasilev | 13.01.201413:30

Ужас. Куцо, кьораво и сакото влиза в нашите университети. Половин година ходене по изпити и за всеки кандидат-студент има по 1,2 места вероятно.

10 000 от 65 000 заминават в чужбина още на 18 - това са 15%!!! Тежко и горко на тези, които остават тук... пий едно пий едно пий едно
   

оценка

+0 -0