Още двама кандидати за главен прокурор | webcafe.bg
newscafe

Масовка за главен прокурор в 12 без 5

Webcafe.bg
22.11.2012, 10:36 (обновена 22.11.2012, 11:51)
Галина Тонева

Снимка: © ПРБ

Петима от кадровиците подкрепят Галина Тонева

В последния момент в състезанието за нов главен прокурор се включиха още двама претенденти. Галина Тонева бе предложена за възловия пост от петима членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), а след нея бе издигнат и трети кандидат - Борислав Сарафов, подкрепен също от петима от кадровиците.

Тонева е заместник - шеф на прокуратурата, а Сарафов оглавява Апелативната специализирана прокуратура.

До момента единствен кандидат бе Сотир Цацаров, председател на Пловдивския окръжен съд и считан за фаворит на ГЕРБ. Зад Цацаров застанаха седем от членовете на ВСС, които внесоха предложение за кандидатурата му веднага, след като процедурата бе открита.

За да бъде избран, новият главен прокурор се нуждае от 17 гласа, но с днешната развръзка това изглежда по-малко вероятно.

Тонева бе предложена от Галя Карагьозова, Калин Калпакчиев, Камен Ситнилски, Юлия Ковачева и Румен Боев. Борислав Сарафов е подкрепен от Георги Колев (Върховен административен съд), Димитър Узунов, Милкова Итова, Мария Кузманова и Юлияна Колева, бивш депутат от ГЕРБ.

Висшият съдебен съвет (ВСС) реши този път гласуването да е по електронен път, като кандидатите ще се изслушват не по азбучен ред, а по реда на постъпването на номинациите им. Това породи опасения, че новите правила облагодетелстват Цацаров.

По-рано Тонева не успя да бъде избрана за временно изпълняващ длъжността на първи обвинител, след като титулярът Борис Велчев стана конституционен съдия. Временно този пост зае Бойко Найденов, който пък е ръководител на Националната следствена служба.

Oще: бойко найденов  всс  галина тонева  главен прокурор  прокуратура  сотир цацаров  съдии 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.