Министерството на здравеопазването започва проверки за качеството на диетичния хляб | webcafe.bg
newscafe

Истински ли е диетичният хляб...

Webcafe.bg
12.01.2011, 12:25 (обновена 12.01.2011, 12:58)
Хляб

Какво точно има в диетичния хляб, произведен в България...

Министерството на здравеопазването започва днес проверки за качеството на диетичния хляб в страната. Инспекторите от РИОКОЗ ще изследват диетичните продукти за съдържанието за изкуствени оцветители, количеството на сол и захар, наличие на пепел и други. При нарушения производителите ще се наказват с глоби от 500 до 4000 лева.

За едно друго изследване

Наскоро асоциация "Активни потребители" направи тестове на 12 марки диетичен хляб в лаборатория във Варна. Изследването е проведено за 12 диетични хляба на 8 фирми - "Нилана", "Добруджански хляб", "Савимекс", "Унипек", "Елиаз", МИО, Pain D'or и "Тракийски хляб", съобщиха от асоциацията.

Тези за диабетици са с най-много захари, съобщиха от организацията. Тестовете установиха, че калоричната стойност, съдържанието на фибри, сол и захари, обявени на опаковките на популярни марки диетични хлябове, не съответстват на реалното съдържание на продуктите.  

Оказва се, че обявените енергийни стойности на етикетите на хлябовете на всички изследвани марки са по-ниски от реално установените. По принцип е важно за потребителите да знаят, че разликата в общата енергийна стойност при белите и тъмните хлябове не е голяма.

Мит е, че тъмните хлябове спомагат да отслабнете, поради съдържание на по-малко калории. Всъщност, важният показател за диетичното хранене е съдържанието на влакнини (фибри). 

Тестовете показват и занижено съдържание на фибри при въпросните хлябове, не само в сравнение с обявеното на етикета, но и спрямо европейските практики. Според резултатите в изследваните хлябове средното количество фибри е 1.02 грама фибри на 100 грама.

За сравнение, средното съдържание при проведен подобен тест в Холандия е 5.1 грама фибри на 100 грама или близо 5 пъти по-високо. Дори хлябът с най-високо съдържание на фибри в теста ("Вита Силует" с пшеничен зародиш) съдържа 3.18% фибри, което е доста по-малко от обявеното на етикета, съобщават от асоциацията.

Високото съдържание на остатъчна пепел в продуктите в теста може да се обясни с влагането на много сол и други добавки (например утайка от кафе), които обикновено имат за цел да подобрят естетическия вид на хляба. 

Най-високо съдържание на захари в теста е установено в хляба с наименование "за диабетици".

Препоръчителното количество сол не трябва да надвишава повече от 6 грама сол на ден. Хлябът допринася за приемането на около една трета от консумацията на сол. Етикетите на хляба дават малко насоки в това отношение, тъй като производителите не се задължени да изписват количеството сол върху опаковките.

Би било добре, ако това се случваше за по-голяма яснота за потребителите. Тестовете на потребителските организации в Европа показват, че количеството сол в хляба е било чувствително намалено през последните години в резултат от настойчивите им кампании в тази насока. 

Голяма част от производителите изписват върху етикетите си, че фирмите им са сертифицирани по ISO - напр. 9001:2000. От асоциацията подчертават обаче, че това не е сертификация за качество на продуктите, а на производствения процес и вътрешно фирмената организация. Поставянето на такива надписи върху етикетите не е разрешено дори от самия стандарт, защото създава подвеждащо впечатление у потребителите.

"Нилана" отхвърля констатациите на лабораторията

"Остро възразяваме срещу изнесените в публичното пространство непроверени, непрофесионални и некоректни изследвания, поръчани от Асоциация "Активни потребители", заяви в свое становище от "Нилана". 
От фирмата уверяват, че цитираните в проучването им 3 продукта на "Нилана" - "Деа Нилана", "100% Ръжен" и "Ръжено-пшеничен Мюнхен", са с високо качество, произведени са от качествени и контролирани суровини и отговарят на всички изисквания за производство и етикетиране. 

Хлебопроизводителят твърди, че хранителните стойности, посочени върху опаковките, се базират на анализ, извършен в акредитирана лаборатория към Националния център по опазване на общественото здраве. Последен такъв анализ е бил изготвен за хляба "Деа Нилана". 

Докато, според "Нилана", показанията в анализа, поръчан от "Активни потребители" в лаборатория SGS - България са некоректни, защото са извършени по БДС от 1979 г. От фирмата смятат, че този анализ има за цел "да вкара в заблуждение потребителя". Методът бил неправилен, защото липсвали белтъчини, мазнини, въглехидрати и общи влакнини (в т.ч. разтворими и неразтворими). 

От "Нилана" уверяват, че здравословните й хлябове се произвеждат от качествени и сертифицирани суровини на български, австрийски и немски производители. Миксът за хляб за диабетици "Деа Нилана" е бил специално разработен от австрийската фирма "Пфанел" и анализиран от немския институт за тестване на храни БИОТАСК. Този хляб е и клинично тестван при деца и възрастни. 

В споменатите три хляба няма добавена кристална захар - захароза, пише в становището на "Нилана". 

"Безобразието със съставките, от които се прави диетичният хляб, и лошото му качество трябва да се спре", заяви наскоро земеделският министър Мирослав Найденов. Както въведохме ред и стандарти при месото и млечните продукти, така ще направим и с хляба, каза той. Не е ясно какъв е редът при тези продукти, освен доброволното БДС, въведено от държавата, което повлече поскъпване на цените им...

 

Oще: активни потребители  качество  проверки  тестове  хляб 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.