Ивайло Калфин: Да отложим влизането в Шенген | webcafe.bg
newscafe

Шенген - риск да се напълним с емигранти

Webcafe.bg
15.06.2012, 15:50 (обновена 15.06.2012, 17:04)
Ивайло Калфин

Снимка: © Sofia photo agency

Според Ивайло Калфин след членството в Шенген - и решението всяка страна да може да затваря едностранно границите си, ще се озовем с много емигранти, тръгнали за ЕС и останали в България...

Българското правителство трябва да отложи влизането на страната ни в Шенген. Това заяви евродепутатът от ПЕС и зам.-председател на Комисията по бюджетни политики в ЕП Ивайло Калфин, призовавайки кабинета да промени позицията си, съобщиха от пресофиса му в Брюксел.

Калфин предупреди, че решението на вътрешните министри на ЕС да превърнат Шенген от европейска политика в междуправителствено споразумение, при което всяка страна може да затваря едностранно границите си, не е в интерес на България.

Ако бъде възможно всяка държава по всяко време да може да възстанови проверките по границите си, ние като страна, която е външна граница на съюза, може да се озовем с много емигранти, които са тръгнали за ЕС и са стигнали до България, поясни Калфин в изявлението си.

Евродепутатът и бивш външен министър предупреди, че това ще бъде изключително скъпо за страната и ще увеличи рисковете за нейната сигурност.

Затова той предлага на правителството да отложи влизането си в Шенгенското споразумение, докато Съдът на Европейския съюз се произнесе по жалбата, която Европейският парламент ще подаде срещу решението на Съвета на вътрешните министри от ЕС.

"Ние ще съдим Съвета за това решение, защото смятаме, че то противоречи на договора на ЕС и се поддава на крайнодясната вълна в Европа на създаване на настроения срещу емигрантите и свободното движение. Такава политика няма да доведе и никога не е водила до нищо добро в Европа", заяви евродепутатът.

Той добави, че България трябва да продължи да се стреми към членството, но да изчака разрешаването на институционалните спорове.

"Шенген е общ ангажимент към опазването на границите, към имиграционната политика в ЕС и за България е важно това да остане така, защото тя е външна граница на ЕС.

Това, което решиха вътрешните министри, на практика означава национализиране на Шенген. То автоматично би трябвало да изключи европейските институции - парламентът, комисията, но да включи във вземането на решения страни, които не са членки на споразумението", предупреди Калфин.

Според него решението ще върне много национални функции отпреди създаването на Шенгенското споразумение, включително за въвеждане на граничен контрол от отделна страна членка.

Европейският парламент реагира остро на поведението на Съвета и реши да блокира всички преговори по реформата на шенгенската политика, замразявайки работата по докладите, които се обсъждат в момента.

Oще: българия  ивайло калфин  страна  членство  шенген 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

4 Божидар Гюлмезов | 16.06.201212:28

pepe да, в случай калфин е прав, ама мен просто ме дразни демагогията на партийката му.


Така че - никакъв шенген. И те, и ние сме си по-добре ако сме отделно. Сега просто няма наплив за имигранти през България, защото няма как да влязат в шенген след това. Наплива винаги е към най-слабата граница, от която хората смятат че имат най-голям шанс да влязат. А нашата едва ли е от най-силните.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

3 Mile Manolov | 16.06.201211:21

то и сега е пълно с такива.... каде 7 милиона бантускота сме на 110 х. квадратни км. Само власта си е у дома muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

2 pepe | 16.06.201203:31

Страхувам се, че в случая Калфин има известно право. Ситуация в която България пуска да преминат мигранти от даречем Сирия а в тоя момент примерно Румъния затваря границата си и те принудително остават в България не е невероятна. Това е резултат от настъпила /или настъпваща/ промяна в официалните правила на самия Съюз.
И сега има имигранти, озовали се тук по подобен начин - не пуснати по-нататък в "Европа", при това отдавна - имаме си и Иранци /от времето на падането на шаха/ и Афганистанци и Сирийци...
В последните години поне Европейския съюз ни съдейства далеч повече за справяне с подобни проблеми - нали пазим и техните задници. Но тази промяна може да доведе до известно спадане на интереса към сътрудничество за опазване на общата външна граница.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

1 Божидар Гюлмезов | 15.06.201222:26

Тоз да вземе да се консултира с партията си ли, дето постоянно лае какъв грандиозен провал е това че не ни пускат за шенген, пък сега доброволно искат да се откажем от него.


Май пак ги тресе шизофренията тия...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани