Цигара марихуана за лична употреба | webcafe.bg
newscafe

Цигара марихуана за лична употреба

Webcafe.bg , по БНР и БГНЕС
26.06.2012, 11:34 (обновена 26.06.2012, 14:36)
наркомани

Снимка: © Getty Images

България третира наркоманите като престъпници, не като болни хора

Декриминализация на малки дози наркотици за лична употреба искат неправителствени организации в Световния ден за борба с наркотиците.

Над 300 000 са българите с наркотична зависимост по последни данни на Българската асоциация за метадоново лечение и Българския институт по зависимости. Страната ни е първа в Европа по използване на амфетамини от ученици.

Близо 85% от всички употребяващи у нас наркотици са на възраст между 15 и 34 години. Най-масовият наркотик у нас се оказва марихуаната, следвана от синтетични стимуланти като амфетамини и екстази.

Според изнесени от неправителствени организации резултати от социологически проучвания, хората биха предпочели зависимите да се лекуват, а не да отиват в затвора.

Около 2000 наркозависими в момента излежават ефективни присъди в затвора, като повечето от тях не са големи наркодилъри, а хора, хванати с малки дози. За сравнение едва 2500 са включени в програми за лечение, финансирани от държавата. 

От фондация "Инициатива за здраве" подчертаха, че за издръжката на един затворник държавата плаща над 500 лева на месец, а за лечението на един зависим около 200 лева месечно. 

В същото време допитване до неправителствената организация посочи, че над 80% от гражданите биха предпочели парите от данъците им да отиват за терапия на зависимите, а не за издръжката на един затворник. 

На въпрос какви според вас са зависимите от наркотици, 79% от запитаните отговарят, че са болни хора. Само 2.5 % смятат, че употребяващите наркотици са престъпници. Поради факта, че българските закони третират наркоманите не като болни, в страната няма нито една наркомуна, финансирана от държавата.

Декриминализацията на притежаването на малки дози за лична употреба е наложително, заяви Юлия Георгиева, координатор "Застъпнически дейности" във фондация "Инициатива за здраве".

Класификацията на наркотиците в България е неадекватна спрямо реалните рискове от веществата, заяви Рада Наследникова - Райчева, директор на програма за рехабилитация на зависими.

"Не съществува и система за лечение и рехабилитация в общността. Трябва да се определят количества за лична употреба, за които да не се носи наказателна отговорност", добави тя. 

"Голяма част от хората в обществото не възприемат наркозависимите като болни, а като престъпници. Това преследване създава стигма към тези хора. Това е един невероятен лукс, който в крайна сметка плащаме ние като данъкоплатци", каза още Георгиева.

През 2010 г. заради отравяне с наркотични вещества в България са починали 41 души на средна възраст 37 години, 83% от тях са мъже. Именно мъжете са и тези, които търсят по-често лечение след употреба на хероин или други опиати. Средната възраст на търсещите лечение е 29 години.

Около 200 милиона млади хора в света употребяват наркотици най-малко веднъж годишно. Сред тях 25 милиона се смятат за завсими. Всяка година дрогата убива 200 000. Само в Русия от 2001-а досега над 1 милион са починали от наркотици.

Oще: декриминализация  затворник  издръжка  наркотици  проучвания  терапия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.07.2011, 20:43

80 Бобо | 29.06.201208:37

Ебати, как са загрижили за народо, една цигара да не си запали Вуте!
Те затова, он че трепе кога може и кого може, защо много се грижат за него бантуушарите, па той не сака таквиз грижи сака паре бре. пръц - хръц
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

79 Mile Manolov | 28.06.201209:55

За едно дете е много по-травмиращо и опасно, да види как баща му пребива някого защото пушел джоинт, отколкото самото то да пуши.
--------------------

ибааааах тия чувствителни натури... подрастващи аналноподатливи мекотели muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

78 Bobby_gBG | 28.06.201208:06

След декриминализация не следва задължително легализация. Следващото ниво след декриминализация може да бъде легализация, но може и да бъде просто дерегуляризация "

Опа, тук нещо се оплете.
Можело легализация, но можело и "дерегуляризация".
------------------------------------
А може да бъде и просто незаконно, без да е криминално (престъпно).


Това че престъпваш даден закон не те прави престъпник, ами просто правиш нещо незаконно. Ако обаче деянието което извършваш е включена в криминалния кодекс - е сега вече наистина си престъпник, извършил си криминално деяние. И е крайно време притежанието на 1 цигара марихуана да бъде изкарано от криминалния кодекс.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

77 Bobby_gBG | 28.06.201208:04

Ти искаш да не е противозаконно пушенето на канабис и същото да се регулира в Закон. Регулационните мерки да бъдат глоби.
-----------------------------------
Леко си се объркал.

Ако нещо не е противозаконно, няма как да му наложиш глоби. Няма как на нещо легално да сложиш глоби, най-много акциз да има.

Така че ти продължаваш да не правиш ясна разлика между 4 те основни състояния - легално, нерегламентирано, незаконно/нелегално, криминално.


В момента марихуаната е криминална. Ние искаме просто да стане незаконна, поне аз замомента не искам нито да става нерегламентирана, нито легална.


С поглед на изложената терминология останалата част от мнението ти е безсмислена, защото е изградена на въздушни основи и грешни твърдения.

Ние говорим за декриминализация, а ти си мислиш за легализация. Има гигантска разлика между двете.


Така че - не, не не и не родриго. Пак не позна.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

76 Rodrigo Diaz de Vivar | 28.06.201206:11

А, най-после, след толкова славаблудство и еквилибристика в коментар 74, в коментар 75 най-после прозря истината:

"легално е нещо което е регулирано в закон, и не е обявено за противозаконно"

Ти искаш да не е противозаконно пушенето на канабис и същото да се регулира в Закон. Регулационните мерки да бъдат глоби.
Също със Закон да бъде регулирано притежанието на кое количество е административно нарушение и след кое количество притежанието става престъпление.
Също със Закон да бъде уредено кой, как и къде търгува с канабис. Щото иначе не става.
Нали така?

Нещото да не е противозаконно и да бъде регулирано със Закон.
То да бъде легално. Което ще рече, че ще се легализира.

Айде пак пиши "Не, не не и не родриго".

Виж произхода на термина "легализация", къде е корена му, откъде произлиза. Ако не боравиш с латински, английския също може да ти помогне.
Ако не ползваш и английски, Свинчо предполагам веднага ще откликне на помощ с превода, особено пък към теб.

"След декриминализация не следва задължително легализация. Следващото ниво след декриминализация може да бъде легализация, но може и да бъде просто дерегуляризация "

Опа, тук нещо се оплете.
Можело легализация, но можело и "дерегуляризация".
Е като искаш да налагаш глоби, за какво дерегулиране говорим.
Нали искаш глоби?
Които трябва да бъдат определени със Закон или друг нормативен акт.
И щом има регулация със Закон, значи има легализация, узаконяване на някакви норми.
Как едновременно ще се урежда със Закон и същевременно ще е дерегулирано?

И ... просълзих се от вълнение с тази "дерегуляризация".
Това от руската wikipedia ли го копира?
Една проста "дерегулация" пак щеше да свърши работа.
Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

75 Bobby_gBG | 28.06.201202:14

Поправка - легално е нещо което е регулирано в закон, и не е обявено за противозаконно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

74 Bobby_gBG | 28.06.201202:10

72 Rodrigo Diaz de Vivar | 27.06.201223:30
Бедната ми правна грамотност показва, че легализацията е процес, при който нещо се регулира от Закон.
Декриминализирана е употребата на магданоз да речем.
Но не е легализирана, защото не се контролира или регулира.
След декриминализирането следва легализация.
Покажи ми едно решение на съда, в което пише, че подсъдимия е виновен, но понеже няма място в затвора, съда го пуска на свобода.
-------------------------
Не, не не и не родриго. Не позна. Както казах нямаш правна грамотност.Нерегулирано е нещо което не е включено в никой закон.
Регулирано е нещо което е включено в закон.
Легално е нещо което не е регулирано от закон, или е регулирано, но не е обявено за незаконно.
Нелегално/незаконно е нещо което е регулирано в закон, и е обявено за нелегално/незаконно.


Това че нещо е незаконно, не означава че това нещо е криминално.
Това че нещо е незаконно означава че противоречи на закона, но не е криминално. Незаконното е нещо, което нарушава закона и съответно има 2 избора - да му се наложи съответната санкция, или е невалидно.

Криминализирано е нещо което не просто е незаконно, но също така е включено в криминалния кодекс като криминално.
Разликата е че незаконно се наказва със административна санкция (като глоба), но не и затвор,, докато криминалното освен с глоба може да се накаже и със затвор.С това ново знание може да си извадиш следните изводи:

1. Употребата на магданоз не е декриминализирана. Тя просто е нерегулирана. Там понятието "легализирана" не е приложимо.
2. След декриминализация не следва задължително легализация. Следващото ниво след декриминализация може да бъде легализация, но може и да бъде просто дерегуляризация - тоест съответното нещо повече не е обект на закона по никакъв начин, човек може да прави с него каквото си иска
3. То и на сметката на ток не пише че циганите не плащат ток, но фактически това е така. Фактите са прости - всякакви хора които са извършили престъпление което е криминално (тоест предвижда се и възможност за затвор за него), редовно получават присъди до 3 години, които дават право на съдията да обяви присъдата за условна. Причините са всякакви - от "първо криминално провинение", до "млада е, грешка на младосттта", и "има дете"


Съдиите знаят че държавата няма място в затворите да путне вътре всички хора които заслужават да са там, камо ли всички дето са криминални престъпници. Затова на много хора им спестяват присъдите. И затова и редовно се правят масови помилвания - да се освободи място.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.06.2012, 17:21

73 ясминка | 28.06.201201:58

Родриго, ти в България ли живееш?Странни въпроси за полицията задаваш, все едно си от някоя цивилизована държава.Знаеш ли кои ги учат със забрани?Ето ти един въпрос, който не би трябвало да е проблем за твоята компетентност-защо съществуват дилърите?Тука някой се изказа, че алкохола бил включен така да се каже в цивилизацията от 5-6 хиляди години.Мале!Марихуана знаеш ли от кога се пуши?Нали знаеш, че всяка власт се стреми към контрол, задай си въпроса, след като марихуаната няма по-голяма вреда от кафето-класирана е там от СЗО*, каква е причината да е криминализирана заедно с хероина.В същото време ксенакс, валиум и т.н. са си съвсем законни и можеш да си караш колата.От последните, умрели има хиляди а от марихуана нито един, ама тука вече въпросът започва да става с повишена трудност-защо тя е забранена а те не?В компетентността си пропускаш и нещо друго, към М се развива толерантност, като за всеки човек тя е различна.Изследванията, които са достъпни показват, че редовно употребяващите нямат никакви проблеми с ежедневните си задължения и/или здравето(изключение правят зъбите и донякъде белите дробове, въпреки, че е трудно да пушиш в такива количества, че да се увредиш сериозно).Ще ти дам един съвет.Знам, че не го искаш!За едно дете е много по-травмиращо и опасно, да види как баща му пребива някого защото пушел джоинт, отколкото самото то да пуши.
*Според същата, алкохола и хероина са еднакво опасни за здравето.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

72 Rodrigo Diaz de Vivar | 27.06.201223:30

Бобчо, няколко пъти съм ти писал да не се занимаваш с моята правна грамотност, образование и интелект. Първо, защото не ти е работа, второ, защото ще те засрамя.
Бедната ми правна грамотност показва, че легализацията е процес, при който нещо се регулира от Закон.
По друг начин казано, пушенето и притежаването на канабис да се регулира с нормативен акт или актове. Като регулативните мерки са глоби, принудително лечение или каквото се сетиш описано в нормативни актове.
Това, което ти искаш.
Декриминализацията не означава свободен режим, поне що се отнася до канабиса.
Декриминализирана е употребата на магданоз да речем.
Но не е легализирана, защото не се контролира или регулира.

А ти искаш употребата на канабис да се регламентира и регулира по някакъв начин, чрез нормативни актове.
Казано по друг начин, да се легализира.
Схващаш ли, че легализация е по приложим термин от декриминализация.
След декриминализирането следва легализация.
Легализацията включва декриминализирането.

И казваш да пуснем наркоманите защото затворите били пълни и нямало място за други затворници. Съда затова ги бил пускал, защото няма място, а не защото са невинни.
Покажи ми едно решение на съда, в което пише, че подсъдимия е виновен, но понеже няма място в затвора, съда го пуска на свобода.

И понеже се харчим да храним престъпниците в затвора, дай да пуснем и изнасилвачите и да ги глобяваме, вместо да стоят в килиите и да ядат държавни пари.

Що не престанете с тези мозъчни пръдни, не знам.

Как точно ще събереш глобите на наркомана?
И ако е някой прошляк, откъде точно ще намери парици за да си плати глобата?
Ще пребие моята баба за да има парици за саски, а после ще пребие и твоята за да има някой лев и за глоба. Весело, нали?

Как ще принудиш наркомана да се лекува, че и да си плаща за това?
Насила ще го накараш да влезе в болница и насила ще го държиш там?
И насила ще го накараш да плати?
Е що не го накараш да си плаща храната в затвора? Не е ли по добре, щом е толкова лесно плащането на глоби и престой в някакво заведение?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 12.09.2011, 17:24

71 Мунчо | 27.06.201220:51

Доводът за алкохола си е класически въпрос "Защо биете негрите?".

Откога една грешка се поправя с друга такава?

P.S.
И как пък всички решиха, че става дума за бой в постовете ми? Има къде, къде по-забавни и садистични начини за справяне с изметта.
   

оценка

+0 -0

Най-четени в webcafe.bg

Цветан Цветанов в народна носия с калпак
Оня, дето не го трият
"Булгар! Булгар!"
Наргиле
Общество
Убиец на 15

Най-коментирани