СДС се обяви против създаването на специализиран наказатален съд, докато ДСБ подкрепят идеята | webcafe.bg
newscafe

СДС срещу спецсъдилищата на Цветан Цветанов

Webcafe.bg
04.05.2010, 15:41 (обновена 04.05.2010, 16:28)
Мартин Димитров

Снимка: © БГНЕС

В СДС надделява идеята, че е по-добре да се създадат специализирани отделения в апелативните съдилища, заяви лидерът на сините Мартин Димитров...

Синята коалиция се раздели в одобрението си за проекта за специалния наказател съд, лансиран от вицепремиера Цветан Цветанов. ДСБ вече даде подкрепата си, а днес СДС се обяви против. 

Според сините по-добра алтернатива е да се организират специализирани отделения в сега съществуващите апелативни съдилища. "Не сме видели в цялост идеите на ГЕРБ за този специализиран съд. В СДС надделява мнението, че е по-добре да се създадат специализирани отделения, това ще бъде и по-евтино", коментира Димитров.

СДС и ДСБ не бяха единни и за спорните поправки в Наказателно-процесуалния кодекс, с които бе въведена фигурата на "резервния защитник" и възможността да се издадат присъди само върху данни от СРС и показания на анонимни свидетели.

Лидерът на СДС Мартин Димитров заяви обаче, че проблем в различните мнения няма, а в Синята коалиция дебатът за спецсъда тепърва започва.

"Ние сме категорично за борба с организираната престъпност, но това трябва да става, без да се засягат човешките права. Ние искаме арестуваните при последните акции да бъдат осъдени, но само ако бъдат осигурени достатъчно доказателства. В това отношение ангажиментът на Цветан Цветанов не е достатъчен", каза Димитров.

В СДС смятат, че предложението за създаване на специализиран съд е трябвало да дойде от правосъдния министър, а не от вътрешния. "Няма как Цветанов да посочва и назначава съдиите", заяви Мартин Димитров.

Освен това най-напред трябва да се реформира Висшия съдебен съвет, тъй като той ще избира спецсъдиите. "Не сме забравили за Красьо Черничкия. Първо трябва да се направи голямата реформа, да се промени начинът, по който се избират членовете на ВСС. Трябва да се помисли и за мястото на прокуратурата", каза Димитров.

Сините презоваха правителството да започне незабавно и административната реформа като се закрият излишните и дублиращите се структури. Цели шест са административните звена, които отговарят за безопасността на храните, а още четири има за лекарствената политика.

"В резултат на това българите не знаят какво ядат и купуват най-скъпите лекарства в Европа. Ако административната реформа не започне веднага, след няколко месеца пак ще си говорим за вдигане на данъци", заяви Димитров.

Oще: герб  дсб  мартин димитров  сдс  спецсъдилища  цветан цветанов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани