Кой как празнува 24 май | webcafe.bg
newscafe

Кой как празнува 24 май

Webcafe.bg
24.05.2014, 09:14 (обновена 24.05.2014, 12:12)
кирил и методий

Снимка: © В.Е.

Отбелязваме Деня на българската просвета и култура

На 24 май отбелязваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Днес общинските музеи и галерии ще бъдат със свободен вход.

Честването на празника ще започне с тържествено шествие до паметника на създателите на славянската писменост -  Св.Св. Кирил и Методий. Шествието тръгна от Националния археологически музей. Официалната церемония пред паметника на Св. Св. Кирил и Методий пред Националната библиотека беше открита в присъствието на президента Росен Плевнелиев, столичния кмет Йорданка Фандъкова и писателката Теодора Димова.

В програмата участват хор на Националното музикално училище „Любомир Пипков" и Гвардейският представителен духов оркестър. Стихотворението „Аз съм българче" от Иван Вазов ще изпълнят първокласниците Александра Борисова и Константин Бояджиев. 

Софийският университет също ще отбележи празника с академично тържество в Аулата - в 11.45 ч. честването ще започне с приветствено слово на заместник-ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски" проф. дфн Анастас Герджиков. Академично слово на тема: „Рационалност и интуиция в човешките решения" ще произнесе доц. д-р Георги Менгов, преподавател в катедра „Статистика и иконометрия" в Стопанския факултет на Софийския университет. 

По време на академичното тържество ще бъдат наградени победителите в Осмия национален литературен конкурс за стихотворение и разказ на Фондация „Св. Климент Охридски" за студенти с българско гражданство, обучаващи се у нас и в чужбина.

По традиция в деня на светите братя Кирил и Методий ще бъде връчена стипендия на Фондация "Блага Димитрова" за студент от Факултета по славянски филологии на Софийския университет.

С награда на ректора на Софийския университет ще бъдат отличени участниците в отбора по програмиране на Факултета по математика и информатика на Софийския университет, които убедително спечелиха 26-та Републиканска студентска олимпиада по програмиране, която се проведе от 16 до 18 май 2014 г. в ТУ-Варна.

В 18.30 ч. президентът ще бъде домакин на традиционния прием по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, който ще се състои в сградата на Националния исторически музей.

Oще: 24 май  български език  писменост  св. св. кирил и методий  шествие 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани