Ще стигне ли десетилетие за излаз от кризата | webcafe.bg
newscafe

Ще стигне ли десетилетие за излаз от кризата

Webcafe.bg
25.01.2012, 11:19 (обновена 25.01.2012, 16:12)
Симеон Дянков

Снимка: © БГНЕС

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков обяви, че България ще влезе в европейския финансов пакт

МВФ прогнозира 10 г. за излизане от дълговата криза. Така смята главният икономист на Международния валутен фонд (МВФ) Оливие Бланшар, предаде БТА.

"Избавлението от дълговете е маратон, а не спринт", каза Бланшар снощи при представянето на доклада на МВФ с прогнози за световната икономика. "За намаляване на дълговете след пиковите стойности от Втората световна война бяха необходими над две десетилетия, а сега може да бъде необходимо също толкова време или дори повече", допълни той. Според Бланшар дълговете са натрупани "под влиянието на кризата и лошото поведение в периода преди кризата".

Главният икономист на МВФ припомни, че в периода след Втората световна война дълговете са били изчистени чрез "съчетаване на първичен бюджетен излишък (бюджетен излишък без да се включват разходите за обслужване на дълга - бел. ред.), високи темпове на растеж и ниски лихви". Сега обаче за това уравнение не достига показателят "висок икономически растеж", отбеляза Бланшар.

Поради тази причина МВФ настоява за структурни реформи, подчерта експертът. "Като цяло това е клише - да се призове Европа към структурни реформи. В сегашния контекст обаче всичко, което може да ускори темпа на растеж на Европа, е жизненоважно", подчерта той.

От международната финансова институция, базирана във Вашингтон, предупредиха, че ограничаването на бюджетите може да спъне икономическия растеж. Освен това свалиха и прогнозата си за световния растеж от 4% на 3.25%.

Наскоро и Световната банка обяви, че рецесия в Европа и по-слаб растеж в Индия, Бразилия и други развиващи се страни вероятно ще забавят глобалния икономически растеж.

В своя годишен доклад институцията значително понижи прогнозите си за растежа както в развитите, така и в по-бедните държави. Според й оценка глобалната икономика ще нарасне с 2.5% тази година и с 3.1 на сто през 2013-а.

В доклада се посочват две главни причини за прогнозираното забавяне на растежа: влошаването на дълговата криза в Европа и политиката на някои големи развиващи се страни като Индия, Бразилия, Русия, Южна Африка и Турция, които предприемат стъпки за ограничаване на растежа, за да предотвратят прегряване на своите икономики. Американската икономика също ще пострада от забавяне на глобалния растеж, макар и не толкова силно, колкото развиващите се страни.

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) вече обяви, че очаква за България икономически растеж от 1.2%, което е понижение с 1.1 на сто спрямо предишната прогноза за растеж от 2.3 процента. Макроикономическите надежди на финансовия министър Симеон Дянков за 2012 г. са за растеж от 2.5%.

До ден става ясно България вътре ли е в европейския финансов пакт

България вероятно ще се присъедини изцяло към европейския фискален пакт, а не само към отделни текстове от него, съобщи преди ден Симеон Дянков след дискусиите в Съвета на министрите в Брюксел, цитиран от БНР. Остава да се реши дали България и другите страни извън еврозоната ще имат статут на наблюдатели.

"Яснота за българската позиция ще има след парламентарния дебат в четвъртък и изготвянето на последния вариант на договора, който ще е факт в петък", съобщи Дянков. Министърът подчерта, че България не е поемала никакви ангажименти за данъчна хармонизация с пакта "Евро +" и неговата тежест вече намалява.

"Не сме поемали никакви ангажименти за хармонизация на данъците или за каквото и да е в данъците. Пактът "Евро+" преди около 8-9 месеца изглеждаше като решението на гръцката дългова криза като цяло. Според мен със скорошните решения по този договор той всъщност става основа за бъдещото финансово развитие на Европа, което означава, че пактът "Евро+" има третостепенно в най-добрия случай значение", обясни Дянков.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани