Очакваме да започне процедура по събаряне на скандалния строеж "Златна перла", заяви днес строителният министър Росен Плевнелиев | webcafe.bg
newscafe

Плевнелиев чака багерите за "Златна перла"

Webcafe.bg
27.05.2010, 15:34 (обновена 27.05.2010, 16:01)
Росен Плевнелиев

Снимка: © БГНЕС

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев очаква да започне процедура по събарянето на строежа "Златна перла" край Варвара...

Позицията на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) е, че незаконното строителство трябва да бъде премахнато и очакваме да започне процедура по събаряне на скандалния строеж "Златна перла" край Варвара. Това съобщи днес регионалният министър Росен Плевнелиев по казуса, който се влачи от 2006-а насам.

"Ако всичко върви по график, би следвало до месец - месец и половина процедурата да е приключила. Ако има обжалване, нещата отново ще бъдат в съда, но дълбоко се надяваме, че след като този казус "се дъвче" от толкова време и всички доказателства са събрани, консолидирана е позиция на различни държавни институции, може би най-после по Черноморието ни да се стигне и до категорични мерки в полза на природата и на всички, които спазват правилата и законите", декларира Росен Плевнелиев.

През март 2009 г. Върховният административен съд обяви ваканционното селище за незаконно, защото е построено без да има екооценка (ОВОС) и дори мнение на властите дали е необходима или не. Веднага след това РДНСК- Бургас поиска от "Краш 2000", която строи ваканционното селище, да събори построеното.

Фирмата обаче не го прави. Следва писмо на шефа на ДНСК в София инж. Иван Симидчиев, което блокира процедурата по събаряне. Симидчиев нарежда как казусът може да бъде решен "правилно" -препоръчва ваканционното селище да не бъде събаряно, защото има необходимата инфраструктура.

След тази препоръка подчинената му РДНСК - Бургас вече година се бави със събарянето.

Сегашното развитие на казуска вече означава, че процедурата трябва да продължи със заповед на РДНСК-Бургас за принудителното събаряне на "Златна перла" и обявяване на конкурс за избор на строителна фирма, която да изпълни поръчката. Тя може да бъде обжалвана пред административния съд от "Краш 2000" и едва след приключване на това дело да започнат реалните действия.

При принудителното събаряне разходите на държавата трябва да се платят от строителя на незаконния строеж. Природозащитниците, които се опълчиха на застрояването и в съда настояват и за рекултивация на терена.

Oще: днск  златна перла  росен плевнелиев  строеж  черноморие 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани