Богаташ се бори за Силициев щат | webcafe.bg
newscafe

Богаташ се бори за Силициев щат

Webcafe.bg, по New York Magazine
21.12.2013, 13:20 (обновена 21.12.2013, 14:15)
Технологии

Дори да бъде успешен, референдумът трябва да получи одобрение от Конгреса на САЩ

Тим Дрейпър - инвеститор от трето поколение в Силициевата долина, който стои зад компании като Skype, Hotmail и Tesla Motors, не е чужд на налудничави идеи - и е готов да даде много пари, за да ги види завършени. Последната е особено авантюристична - разделяне на щата Калифорния на шест различни части, като една от тях е Силициевата долина - сърцето на хай тек индустрията на САЩ.

Планът „Дрейпър" е за превръщане на Силициевата долина в полуавтономен щат със свои закони и институции, който да бъде под властта на Вашингтон, както останалите американски щати.

Нещо повече - той предлага компаниите, които са представени там, да могат да разработват технологии под регулацията на по-свободни закони, а данъците от печалбите им да остават в „щата Силициева долина", вместо, да речем, да бъдат разпределяни към земеделците.

Тази фантазия сигурно отдавна върлува из мозъците на технологичните утописти, но Дрейпър е съвсем сериозен в намеренията си. Той предлага референдум и започна кампания в тази посока.

Дрейпър има пет основни аргумента, сред които насърчаване на конкуренцията, по-добро управление на локално ниво и местни закони, както и по-добро представяне на калифорнийските граждани във федералните органи на САЩ - най-вече в Горната камара на Сената, където всеки щат излъчва по двама представители.

Богаташът настоява, след като Калифорния бъде разделена, дълговете й да бъдат прехвърлени пропорционално на населението на бъдещите щати и печалбите, които има. Един такъв референдум обаче ще струва много пари, а и далеч не е сигурно колко от жителите на щата биха подкрепили подобна идея.

Има и друга голяма пречка - дори да бъде успешен, референдумът трябва да получи одобрение от Конгреса.

Преди едно десетилетие Дрейпър похарчи 15 милиона долара за въвеждане на ваучерна система в калифорнийските училища. Въпреки провала, той не се отказа и основа Академия за герои, носеща неговото име.

Oще: калифорния  разделяне  сащ  силициева долина  технологии  тим дрейпър 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани