По една телевизия финансовият министър Симеон Дянков заяви пак как бюджетът ще е на плюс през април. По друга шефът на данъчните каза с колко са намалели приходите към 17 април | webcafe.bg
newscafe

Дянков вижда плюса на приходите, шефът на НАП - минуса им

Webcafe.bg
28.04.2010, 10:35 (обновена 28.04.2010, 15:11)
Симеон Дянков

Снимка: © БГНЕС

Финансовият министър Симеон Дянков вижда как се пълни през април дупката в бюджета,данъчен №1 - колко е дълбока...

Отговорниците за финансите на държавата се явиха в две различни телевизии и съобщиха две различни новини. Шефът на Националната агенция по приходите (НАП) Красимир Стефанов заяви по БНТ, че са събрали 600 млн. лева по-малко ДДС към 17 април спрямо същия период на м.г.

В бюджет 2010 приходите от ДДС са 6.8 млрд. лева при планирани за м.г. 9.382 млрд. лева.

Министърът на финансите Симеон Дянков пък - пред Нова тв, повтори и потрети, че очаква за април в бюджета да няма дупка, а освен че ще балансиран, щял и да е на плюс. "Предварителните данни за април показват, че това ще е първият месец, в който ще стигнем до балансиран бюджет", заяви Дянков.

По същото време, но от друг екран,  Стефанов продължи с отчета на спада на приходите - след ДДС, на второ място по намаление е корпоративният данък. Там приходите са с 24 милиона лева по-малко заради кризата, заяви шефът на данъчните.

Иначе шефът на данъчните смята, че последните операции, проведени от МВР и службите за сигурност срещу източването на данъци, са дали положителен ефект. Какъв - не стана ясно.

Финансовият министър пък обвърза очакваните за април данни за изпълнението на бюджета с решението дали да се увеличи ДДС. "Повишаването на ДДС не е прокризисна мярка, но е тежка мярка, която ще удари вътрешното потребление и затова я избягваме", каза министърът и даде за пример нарастващият вече пети месец износ, като в същото време вътрешното търсене оставало слабо.

Дянков не пропусна да припомни как в края на 2009-а е прогнозирал бюджетът да излезе на дефицит през първите три месеца на 2010 и от април да започне стабилизацията. Според него след стабилната фискална политика от този месец може да се очаква и съживяване на икономиката.

Приказките на Дянков са един смешен пиар, който няма нищо общо с реалността, заяви по БНР проф. Кръстьо Петков, бивш лидер на КНСБ. Проф. Петков съобщи, че финансисти го предупредили как фискалният резерв е спаднал под санитарния минимум от 6.3 млрд. лева, фиксиран в бюджет 2010. Според него това е опасно и един национален протест ще отрезви правителството. 

Целта на кабинета, по думите на Дянков пък, остава да се овладее бюджетният дефицит до 1.8% от БВП в края на годината или 2.5 млрд. лева. За 2009-а бюджетният дефицит се оказа 3.9%.

Скоро щял да бъде назначен нов директор на Българската агенция за инвестиции, който да помогне за привличане на чуждестранните инвеститори, стана ясно от Дянковите слова. Предишният - Стоян Сталев, напусна през април.

Дянков маха Агентите на короната от митниците

Дянков заяви още, че е много доволен от състоянието в Агенция "Митници", но посочи, че в НАП има нужда да се направи "повече анализ", за да се види и как да се реши проблемът със събираемостта на ДДС.

"Няма такава икономическа конюнктура, която да предполага 5 пъти ръст на контрабандата", заяви Дянков на въпрос за акцизните стоки и повишените ставки и упреците, че повишаването на акциза за цигарите е предизвикало бум на контрабандата.

Очевидно съвсем не е наясно как стои въпросът с цигарите и нелегалния им внос в страната.

Обаче е наясно, че договорът с британската компания "Краун ейджънтс", консултант на българските митници при предишните 2 правителства, няма да бъде подновен.

Частните Агенти на короната бяха наети от финансовия министър при кабинета Сакскобургготски Милен Велчев срещу 33 млн. лева. Договорът с тях беше сключен в пълна секретност и одобрен на заседание на МС в края на октомври 2001 г. През лятото на 2004-а Велчев подписа нов договор с британските консултанти до края на 2006 г. - този път за 10,795 млн. паунда. След първия ми договор бяха създадени 15 мобилни екипа. Общо по първите два те са получили 65 млн. лева.

Третото му подновяване стана с подписа на финансовия министър от кабинета Станишев Пламен Орешарски през 2006 г. Тогава беше подписан поредният договор с "Краун ейджънтс" със срок до  края на 2008 г. да консултира вече не само митниците, но и данъчните, и Агенцията за държавни вземания. За това "агентите на короната" получиха 3.9 млн. лири, което е около 11.3 млн. лева. Последва ново удължаване до юни тази година за около 10-11 млн. лева.

По официални данни Агенцията за държавни вземания, която се вля в НАП от 1 януари т.г., има несъбрани 6.3 млрд. лева.

Дянков съобщи, че договорът им изтича в края на юни и дотогава той има възможност да прецени дали да предложи подновяването му. Според него от "Краун ейджънтс" не са успели да отговорят на въпроса на премиера Бойко Борисов кой точно е организирал течовете в митниците като са обяснили, че нямат такъв анализ.

Миналото лято стана ясно, че британците са пратили в агенция "Митници" и Министерството на финансите списък с 263 препоръки и констатации за подобряване на работата, но нито една от тях не е била изпълнена при тройната коалиция. 

Дянков допълни, че услугите на консултантите струват скъпо, а България също разполага с експерти, които да правят такива анализи, каквито предоставя и "Краун ейджънтс". На въпрос на водещата "значи ще прекратите договора?"  министърът отговори: "Чакам с нетърпение следващите няколко дни".

Ваньо Танов: Митниците нямат нужда от "Краун ейджънтс"

Агенция "Митници" няма нужда от помощта на "Краун ейджънтс" и може сама да води борбата с митническите нарушения, коментира днес шефът на митниците Ваньо Танов. "Като се видят всичките законодателни промени, които агенцията е направила в последните месеци напълно самостоятелно, без помощта им, от тях просто няма нужда", каза Танов. Незадоволителната оценка на Дянков съвпадала и с неговата.

На лекция в УНСС Танов отново се обяви за връщане на дознателските функции в митниците, тъй като в полицията не са подготвени да разследват митнически нарушения. За пример той даде дознател, който в рамките на операция "Лапачите" поискал данни от митниците за вноса през ГКПП-Кулата и за възстановения ДДС за този внос. А митнически контрол на Кулата не се осъществява защото това е вътрешна граница за ЕС, а ДДС се възстановява от НАП.

"От всички държави в ЕС само митниците в България и Румъния нямат следователски функции", заяви Танов.

По думите му митниците са постигнали 0.7% ръст на приходите при близо 40% спад на потреблението за януари-април 2010 г. спрямо същия период на м.г. Танов обаче не прогнозира каква ще е събираемостта тази година, само уточни, че целта е да не е по-ниска от миналогодишната.

Oще: бюджет  ддс  красимир стефанов  нап  симеон дянков 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани