По една телевизия финансовият министър Симеон Дянков заяви пак как бюджетът ще е на плюс през април. По друга шефът на данъчните каза с колко са намалели приходите към 17 април | webcafe.bg
newscafe

Дянков вижда плюса на приходите, шефът на НАП - минуса им

Webcafe.bg
28.04.2010, 10:35 (обновена 28.04.2010, 15:11)
Симеон Дянков

Снимка: © БГНЕС

Финансовият министър Симеон Дянков вижда как се пълни през април дупката в бюджета,данъчен №1 - колко е дълбока...

Отговорниците за финансите на държавата се явиха в две различни телевизии и съобщиха две различни новини. Шефът на Националната агенция по приходите (НАП) Красимир Стефанов заяви по БНТ, че са събрали 600 млн. лева по-малко ДДС към 17 април спрямо същия период на м.г.

В бюджет 2010 приходите от ДДС са 6.8 млрд. лева при планирани за м.г. 9.382 млрд. лева.

Министърът на финансите Симеон Дянков пък - пред Нова тв, повтори и потрети, че очаква за април в бюджета да няма дупка, а освен че ще балансиран, щял и да е на плюс. "Предварителните данни за април показват, че това ще е първият месец, в който ще стигнем до балансиран бюджет", заяви Дянков.

По същото време, но от друг екран,  Стефанов продължи с отчета на спада на приходите - след ДДС, на второ място по намаление е корпоративният данък. Там приходите са с 24 милиона лева по-малко заради кризата, заяви шефът на данъчните.

Иначе шефът на данъчните смята, че последните операции, проведени от МВР и службите за сигурност срещу източването на данъци, са дали положителен ефект. Какъв - не стана ясно.

Финансовият министър пък обвърза очакваните за април данни за изпълнението на бюджета с решението дали да се увеличи ДДС. "Повишаването на ДДС не е прокризисна мярка, но е тежка мярка, която ще удари вътрешното потребление и затова я избягваме", каза министърът и даде за пример нарастващият вече пети месец износ, като в същото време вътрешното търсене оставало слабо.

Дянков не пропусна да припомни как в края на 2009-а е прогнозирал бюджетът да излезе на дефицит през първите три месеца на 2010 и от април да започне стабилизацията. Според него след стабилната фискална политика от този месец може да се очаква и съживяване на икономиката.

Приказките на Дянков са един смешен пиар, който няма нищо общо с реалността, заяви по БНР проф. Кръстьо Петков, бивш лидер на КНСБ. Проф. Петков съобщи, че финансисти го предупредили как фискалният резерв е спаднал под санитарния минимум от 6.3 млрд. лева, фиксиран в бюджет 2010. Според него това е опасно и един национален протест ще отрезви правителството. 

Целта на кабинета, по думите на Дянков пък, остава да се овладее бюджетният дефицит до 1.8% от БВП в края на годината или 2.5 млрд. лева. За 2009-а бюджетният дефицит се оказа 3.9%.

Скоро щял да бъде назначен нов директор на Българската агенция за инвестиции, който да помогне за привличане на чуждестранните инвеститори, стана ясно от Дянковите слова. Предишният - Стоян Сталев, напусна през април.

Дянков маха Агентите на короната от митниците

Дянков заяви още, че е много доволен от състоянието в Агенция "Митници", но посочи, че в НАП има нужда да се направи "повече анализ", за да се види и как да се реши проблемът със събираемостта на ДДС.

"Няма такава икономическа конюнктура, която да предполага 5 пъти ръст на контрабандата", заяви Дянков на въпрос за акцизните стоки и повишените ставки и упреците, че повишаването на акциза за цигарите е предизвикало бум на контрабандата.

Очевидно съвсем не е наясно как стои въпросът с цигарите и нелегалния им внос в страната.

Обаче е наясно, че договорът с британската компания "Краун ейджънтс", консултант на българските митници при предишните 2 правителства, няма да бъде подновен.

Частните Агенти на короната бяха наети от финансовия министър при кабинета Сакскобургготски Милен Велчев срещу 33 млн. лева. Договорът с тях беше сключен в пълна секретност и одобрен на заседание на МС в края на октомври 2001 г. През лятото на 2004-а Велчев подписа нов договор с британските консултанти до края на 2006 г. - този път за 10,795 млн. паунда. След първия ми договор бяха създадени 15 мобилни екипа. Общо по първите два те са получили 65 млн. лева.

Третото му подновяване стана с подписа на финансовия министър от кабинета Станишев Пламен Орешарски през 2006 г. Тогава беше подписан поредният договор с "Краун ейджънтс" със срок до  края на 2008 г. да консултира вече не само митниците, но и данъчните, и Агенцията за държавни вземания. За това "агентите на короната" получиха 3.9 млн. лири, което е около 11.3 млн. лева. Последва ново удължаване до юни тази година за около 10-11 млн. лева.

По официални данни Агенцията за държавни вземания, която се вля в НАП от 1 януари т.г., има несъбрани 6.3 млрд. лева.

Дянков съобщи, че договорът им изтича в края на юни и дотогава той има възможност да прецени дали да предложи подновяването му. Според него от "Краун ейджънтс" не са успели да отговорят на въпроса на премиера Бойко Борисов кой точно е организирал течовете в митниците като са обяснили, че нямат такъв анализ.

Миналото лято стана ясно, че британците са пратили в агенция "Митници" и Министерството на финансите списък с 263 препоръки и констатации за подобряване на работата, но нито една от тях не е била изпълнена при тройната коалиция. 

Дянков допълни, че услугите на консултантите струват скъпо, а България също разполага с експерти, които да правят такива анализи, каквито предоставя и "Краун ейджънтс". На въпрос на водещата "значи ще прекратите договора?"  министърът отговори: "Чакам с нетърпение следващите няколко дни".

Ваньо Танов: Митниците нямат нужда от "Краун ейджънтс"

Агенция "Митници" няма нужда от помощта на "Краун ейджънтс" и може сама да води борбата с митническите нарушения, коментира днес шефът на митниците Ваньо Танов. "Като се видят всичките законодателни промени, които агенцията е направила в последните месеци напълно самостоятелно, без помощта им, от тях просто няма нужда", каза Танов. Незадоволителната оценка на Дянков съвпадала и с неговата.

На лекция в УНСС Танов отново се обяви за връщане на дознателските функции в митниците, тъй като в полицията не са подготвени да разследват митнически нарушения. За пример той даде дознател, който в рамките на операция "Лапачите" поискал данни от митниците за вноса през ГКПП-Кулата и за възстановения ДДС за този внос. А митнически контрол на Кулата не се осъществява защото това е вътрешна граница за ЕС, а ДДС се възстановява от НАП.

"От всички държави в ЕС само митниците в България и Румъния нямат следователски функции", заяви Танов.

По думите му митниците са постигнали 0.7% ръст на приходите при близо 40% спад на потреблението за януари-април 2010 г. спрямо същия период на м.г. Танов обаче не прогнозира каква ще е събираемостта тази година, само уточни, че целта е да не е по-ниска от миналогодишната.

Oще: бюджет  ддс  красимир стефанов  нап  симеон дянков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.