България е на 54-о място в света по риск от бунт | webcafe.bg
newscafe

България е на 54-о място в света по риск от бунт

Webcafe.bg
01.03.2011, 10:40 (обновена 01.03.2011, 11:34)
египет, подпалвачи

Снимка: © Getty Images

България е на 54-о място с индекс 44, като непосредствено пред нея е Полша. Страната ни е следвана от 4 членки на ЕС - Словакия, Унгария, Португалия и Естония.

България е на 54-о място от 85 страни в света по риск да избухне бунт като тези в Северна Африка.

Класацията е на "Уолстрийт джърнъл", според която потенциално най-гореща точка е Кения с индекс 100. Следват Камерун, Пакистан, Нигерия и Индонезия.

Страните, където вероятността от бунт е най-малка, са Швеция, Австрия, Канада, Дания и Германия.

От европейските страни най-рискова е Украйна (22-о място). А от членките на ЕС най-високо в списъка е Румъния (37).

България е на 54-о място с индекс 44, като непосредствено пред нея е Полша. Страната ни е следвана от 4 членки на ЕС - Словакия, Унгария, Португалия и Естония.

Любопитното е, че арабските държави дори не са в челната петорка на рисковите страни. От тях най-вероятен е бунтът в Мароко (8-о място), в Йордания (9) и в Алжир (12). Либия, където в момента бунтът е най-кървав, е 13-а в списъка. Египет и Тунис, откъдето започнаха броженията, са съответно 16-и и 21-и.

Класацията е изготвена въз основа на 3 показателя - социално неравенство, склонност на населението в дадена държава към бунт и готовността му да го направи. В последния критерий е взет предвид процентът, който цената на храните съставлява в разходите на едно домакинство.

Показателят за социално неравенство също се базира на три критерия.

Първият е данните на организацията "Прозрачност без граници" за търпимостта към корупцията. Колкото по-корумпирано е едно общество, толкова по-несправедливо е то и съответно възмущението в него е по-взривоопасно.

На второ място е индексът за човешко развитие на ПРООН - Програмата на ООН за развитие. Взема се предвид каква възможност дава едно общество на индивида да се развива.

Третият компонент е индексът GINI за разпределение на богатството в обществото. Колкото той е по-висок, толкова е по-несправедливо обществото. Много от параметрите са почерпани и от информация за държавите от интернет страницата на ЦРУ.

Oще: бунтове  египет  индекс  либия  риск  социално неравенство 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани