Въпросът дали Дянков успява да се справи надвисва над него съдбоносно тази есен", коментира лидерът на ДСБ | webcafe.bg
newscafe

Командира: Съдбоносна есен надвисва над Дянков...

Webcafe.bg
30.08.2010, 15:45 (обновена 30.08.2010, 22:09)
Иван Костов

Снимка: © БГНЕС

Въпросът дали Дянков успява да се справи надвисва над него съдбоносно тази есен, коментира лидерът на ДСБ Иван Костов

Демократи за силна България (ДСБ) ще търси персонална отговорност от членове на кабинета Борисов, ако се наложи втора актуализация на бюджет 2010. Това обяви днес лидерът на ДСБ Иван Костов, който предупреди, че до края на годината се очертават недостиг на приходи и превишени разходи.

В зависимост от прогнозите на управляващите за изпълнението на бюджета до края на годината, ДСБ ще формира отношението си към персоналния състав на правителството, стана ясно на партийния брифинг.

"По-висок общ дефицит от предвидения при актуализацията на бюджета през юли ще предизвика повторни актуализации в края на годината. Рискът може да се превърне в реална заплаха за финансовата политика през 2011 г.", се казва в позицията на Националното ръководство на ДСБ.

На въпрос дали ДСБ е променила положителното си отношение към финансовия министър Симеон Дянков, Костов отговори, че есента ще е съдбоносно време за вицепремиера. "Въпросът дали той успява да се справи надвисва над него съдбоносно тази есен", коментира лидерът на ДСБ.

Съпредседателят на Синята коалиция заяви, че данните за спад на БВП с 1.5% през последното тримесечие говорят за "заспиване" на икономиката. "Икономиката като мечка се прибира в бърлогата си и отива в сянката на сивата икономика", каза Костов и посочи като аргумент, че при 100 млн. лева по-голям обем на БВП през второто тримесечие на годината са събрани със 17% по-малко приходи от акцизи и ДДС.

"Някои медии побързаха да коментират бравурно данни за спад на икономиката като сигнал за излизане от кризата", каза Костов.

Пресилено е данните за леко понижение на регистрираните безработни в бюрата по труда да са от съживяване на реалната икономика - дължи се на субсидираната от държавата временна заетост, отбелязаха от ДСБ.

ДСБ ще поиска шефовете на НАП, митниците, НОИ, здравната каса и министърът на финансите да предоставят в парламентарната бюджетна комисия всички актуални данни за изпълнението на своите бюджети.

Здравната реформа, здравната реформаааа!

Липсата на реформи в здравеопазването отново е на прицела на десните. По последни данни големите окръжни болници към август са натрупали 350 млн. лева дългове. В същото време здравната каса трябва да формира 660 млн. лева излишък в опит да се ограничи общият дефицит в държавния бюджет.

"Още по-голяма е нашата тревога, че реформата в здравеопазването се опошлява от непровеждането на същинска реформа. Като реформа се представя ограничаването на разходите на болниците, които извършват същинска здравна услуга и превръщането на здравната каса в придатък към финансовото министерство, което не може да се нарече реформа", заяви Костов.

СДС и ДСБ ще излязат с обща позиция по проблемите в здравеопазването тази седмица. 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.08.2010, 15:49

1 be_google | 31.08.201015:59

Удивителна Удивителна Идея оебщанията на герберите са като на циганска сватба!!!
   

оценка

+0 -0