278.1 млрд. евро - бюджетът на ЕС за 2014 | webcafe.bg
newscafe

278.1 млрд. евро е бюджетът на ЕС за 2014

Webcafe.bg
13.11.2013, 13:28 (обновена 13.11.2013, 17:24)
Евро

Бюджетът на ЕС за догодина е по-свити разходи спрямо 2013

Институциите на Европейския съюз са постигнали споразумение за Бюджет 2014 след тежки 15-часови преговори, продължили през нощта, предаде Франс прес.

Според постигнатия компромис, бюджетът ще бъде 278.1 млрд. евро - 135.5 млрд. евро за плащания и 142.6 млрд. евро по ангажименти, което е по-малко от разходите на Съюза за тази година, съобщиха от офиса на Ивайло Калфин в Европейския парламент.

"Най-доброто е, че ЕС ще има бюджет и заедно с многогодишната финансова рамка, това отваря пътя за начало на новите програми и политики", заяви Ивайло Калфин, който преговаря от името на социалистите в екипа на Европейския парламент.

"Като цяло бюджетът за 2014 г. е по-малък и тенденцията ще се запази и през следващите 7 години. В парламента ще се опитваме да постигаме баланс, така че спадът да се усети възможно най-слабо. В разходите за догодина успяхме да намалим рисковете за спиране на плащанията, като договорихме декларация, с която страните членки се ангажират с отпускане на допълнителни средства при нужда", поясни Калфин.

За първи път в историята на ЕС парламентарният преговорен екип успя да договори повишение с 500 млн. евро на бюджета за плащания спрямо исканията на страните членки, които бяха предложили бюджет от 135 млрд. евро при първоначално предложение от Еврокомисията от 135.9 млрд. евро.

Допълнителните средства ще отидат за компенсиране на щетите от наводненията през 2012 г. в Германия, Чехия, Румъния и Австрия, за увеличаване на финансирането на европейската гранична агенция "Фронтекс", за Европол и Офиса за бежанците на ЕС.

135 млн. евро ще бъдат пренасочени от Европейския социален фонд за храна за бедните. За първи път ще бъдат отпуснати средства за техническа помощ за проекти по Дунавската стратегия на ЕС, в която участва и България. Увеличават се парите за хуманитарна помощ и за граждански инициативи, както и за мерки за борба с безработицата.

Парламентът успя да запази договореното в дългосрочния бюджет до 2020 г. предсрочно изплащане на средства за младежката гаранция, за стажове по програма "Еразъм+", за наука и изследвания и за поощрение на малкия и среден бизнес.

Европейският парламент ще гласува споразумението идната седмица в Страсбург. На пленарната сесия ще бъде окончателно приет и дългосрочният бюджет на ЕС за 2014-2020 г.

Oще: 2014  бюджет  еп  ес  разходи 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани