Йовчев отстъпи от версията за поръчка срещу банките | webcafe.bg
newscafe

Йовчев отстъпи от версията за поръчка срещу банките

Webcafe.bg
02.07.2014, 17:22 (обновена 02.07.2014, 17:27)
йовчев

Снимка: © webcafe.bg

Йовчев даде заявка, че събирането на годни доказателства за евентуалните поръчители едва ли ще се случи. "Нали разбирате, колко трудно е да се докаже такова нещо, особено когато е станало на четири очи?", попита шефът на МВР журналистите

Броени дни след като МВР и ДАНС съобщиха, че се разследва целенасочен опит да се дестабилизира банковата система, днес министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев отстъпи от тази версия.

"Не бих се ангажирал с твърдението, че всичко е било планирано предварително", каза Йовчев след изслушване в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание във връзка със ситуацията около банките.

Йовчев обясни още, че "не е в състояние да потвърди", че в основата на информационната кампания срещу ПИБ стои заговор, но сам за себе си имал яснота "откъде идват нещата".

При акция на ДАНС през почивните дни бяха арестувани общо шестима души, заподозрени в разпространяване на невярна информация за фалит на банки. Всички от тях в момента са на свобода, а само на двама - банкерите от "Глобал Маркетс" - бяха повдигнати обвинения.

Вътрешният министър обясни, че е установена и доказана "организирана атака към банковата система с имейли, със смс-съобщения, с публикации във "Фейсбук", и анонсира, че в близките дни ще има още арести по този повод.

В същото време, той даде заявка, че събирането на доказателства за евентуалните поръчители едва ли ще се случи. "Нали разбирате, колко трудно е да се докаже такова нещо, особено когато е станало на четири очи?", попита шефът на МВР журналистите.

Йовчев обяви, че подкрепя идеята на БНБ за промяна в Наказателния кодекс, но не се ангажира с конкретните текстове - "дали това е най-правилната редакция на това, което се предлага - не мога да твърдя, не съм юрист".

Няма пряка връзка между ситуацията с КТБ и с ПИБ, смята вътрешният министър, но според него разпространителите на слухове "едва ли биха успeли, ако се бяха опитали преди 6 месеца".

За състоянието на КТБ Йовчев не видя вина на прокуратурата, която - дни преди банката да изпадне принудително в криза на ликвидност - повдигна обвинение на подуправителя на БНБ Цветан Гунев за неупражнен контрол върху 19 "лоши кредита" (по определението на Сотир Цацаров).

"Нали всички разбираме, че прокуратурата не може да оценява по целесъобразност? Ако има данни за извършено престъпление, прокуратурата трябва да действа", обясни Цветлин Йовчев.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани