Оптимистично за чуждите инвестиции | webcafe.bg
newscafe

Оптимистично за чуждите инвестиции

Webcafe.bg
02.01.2013, 14:02 (обновена 03.01.2013, 08:49)
Пари

Парите трудно гнездят в България

Оптимизъм за чуждестранните инвестиции у нас през 2013 г. лъха от медийните изяви на властта. В пространно интервю в "Стандарт" министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев заявява, че стратегията за привличане на пари отвън е била успешна, а шефът на БАИ Борислав Стефанов прогнозира 2-2.5 млрд. евро вложени у нас т.г.

Нов конкурс за търсене на нефт и газ в "Силистар"

България ще обяви нов конкурс за  търсене и проучване за нефт и газ в блок "Силистар" в Черно море. Тя ще опита да предизвика интереса на световни компании като гарантира открит и прозрачен конкурс. Това е едно от обещанията на Добрев дадени в интервюто за "Стандарт".

Министърът смята да прекрати сегашния конкурс, спечелен от фирма "Ледербел БГ", независимо от резултата от делото, водено от конкурентите й във Върховния административен съд. 

"Ледербел БГ", в която участва собственикът на консултантската къща "Фронтиер" Красимир Георгиев, получи разрешение през февруари 2011 г., но Държавната финансова инспекция установи нарушения и индикации за измама, а резултатът от конкурса беше оспорен в съда. 

"Не е добре да дадеш една трета  от българското Черно море на фирма без нито един ден опит в тази дейност, със  съмнително реноме на "консултант" и с 1000 лева в банковата сметка. Затова,  каквото и да реши ВАС, аз имам право и ще прекратя конкурса.

Ще стартирам  прозрачен конкурс, за да спечелят големи и утвърдени компании, и държавата да  получи десетки милиони евро бонус, да имаме гаранция, че блокът ще се проучи, а  няма да се държи 5 години от някоя случайна фирма, за да се ограничи например  конкуренцията на пазара на газ в България до 1 доставчик", казва Добрев. 

Държавата се е отказала от идеята за приватизация на част от Българския енергиен холдинг чрез международните пазари. "На този етап  не работим по нея, тъй като не е най-подходящият момент. Борсите по света  са в тежко състояние, очакваме по-добър международен климат за евентуално листване на част от БЕХ", казва Добрев. 

В средата на 2013 г. ще влезе в действия схема, по която компаниите ще могат да поръчват разработката на иновативни решения за бизнеса си на научни звена чрез ваучери.

"На всяка  компания, която иска да инвестира в иновации, ще дадем ваучер за определена сума  пари - например 50 000, 100 000 или 200 000 лева, сумата не е определена", казва Добрев. Той очаква по този начин ефективността на инвестициите в наука силно да нарасне. 

Министърът оценява като успешна и стратегията за привличане на чуждестранни инвестиции чрез форуми, проведени м.г. в Китай, Великобритания, Германия, Япония.

"След тях 11  международни компании проявиха интерес да развиват производствата си в България. Някои от тях като китайски компании за сглобяване на автобуси вече започнаха  инвестициите. Собственикът на компания, която изгражда туристически селища, ще посети България в началото на годината,  за да установи потенциални терени в страната. Бавно, но категорично  възстановяваме пазара на български вина на Острова", казва Добрев.

Той информира, че една от водещите вериги във  Великобритания с пазарен дял от 10%, се интересува от над 20 други български  стоки (освен виното), които да предлага в мрежата си от магазини. През февруари предстоят срещи с български производители.

Голям залък лапни, голяма дума не казвай

Общият обем на инвестициите у нас за 2013 г. е възможно да достигне 2 млрд. до 2.5 млрд. евро, заяви пред БНР изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов.

"Въздържам се от някаква определена цифра, просто защото преките чуждестранни инвестиции зависят не само от държавата, където се реализира тази инвестиция, но и от държавата, откъдето идват. Ако примерно през 2010-а чуждестранните инвестиции бяха около 1 млрд. евро, за 2011-а те бяха около 1.7 млрд. 2012-а най-вероятно ще бъдат около 2 млрд. евро. Така че през 2013-а е твърде възможно общият обем на инвестициите да е от порядъка между 2 и 2.5 млрд. евро", коментира той.

Според статистиката пък през 2012 г. инвестициите у нас са били с 30-40% повече в сравнение с 2011-а.

Oще: бех  делян добрев  инвестиции  компании  ледербел бг  нефт  природен газ  силистар  черно море 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.11.2012, 07:16

3 Bogomil Pavlikjanski | 03.01.201305:03

"Бантуработниците" работят според бантузаплатата...
Виждал съм хора, даже орките впрягат в работа (подход трябва, подхода към тях и съоръженията за прилагането му са специфично ноу-хау Усмивка )
Но бантуадминистрацията... заради нея тука само мръсни пари горещи, крадливи и корупциони се обръщат на далавера един-два пъти и се отнасят на другаде.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

2 pueblo | 03.01.201303:40

Смее се да бе!егати виното дето продават на острова..... киселяци от домейн бояр
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 03.01.201301:35

заровените пари в бантускотия са дългосрочен депозит само ако са буквално заровени. бех заровил и аз така едни 8км оптика и на първия месец орките изкопаа 1км. На по 1м го нарезаа и извадиа. Вероятно най-добре погребаните пари у бантускотия. Дарявам ги на бъдещото поколение орки дето ше завършат археология muhihihihi
Кой ще налее пари у производство в тоя кенеф? Кой иска да се разправя с банту работници? Банту администрация... Бахти оптимистите!
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани