Бареков чист като сълза за СЕМ | webcafe.bg
newscafe

Бареков чист като сълза за СЕМ

Webcafe.bg
28.02.2012, 15:27 (обновена 28.02.2012, 15:31)
николай бареков, 1

"Става въпрос за граници, които минеш ли ги, възниква въпросът принадлежиш ли на професията", смята преподавателят по журналистика Орлин Спасов

Съветът за електронни медии разгледа случая, при който водещият на TV7 Николай Бареков скъса в ефир брой на вестник "Труд", за да демонстрира отношението си по лекарствената политика.

Според СЕМ късането на вестника не е нарушение на Закона за радио и телевизия, съобщи БНР.

Надзорниците решиха да напишат писмо до телевизията, което да отразява позицията им. Съветът смята, че с казуса трябва да се занимава Етичната комисия за електронни медии.

Това беше случай, който повдигна вълна на обществен интерес, но едва ли има в себе си достатъчно обществена енергия, за да поддържа тези реакции, този интерес дълго. Това е един неприемлив жест за българското общество, каза по-рано днес председателят на СЕМ Георги Лозанов.

Позицията си в ефира на "Преди всички" по случая със скъсания вестник изрази и Александър Кашъмов от Етичната комисия за електронните медии:

"В Етичния кодекс на българските медии съществува глава "Взаимоотношения между медиите", това е точка 4 от Кодекса и там се разглеждат въпросите, свързани с тази тематика, и по-специално това, че медиите дължат помежду си взаимно уважение и не трябва да се занимават с нелоялна конкуренция. Аз самият съм малко затруднен да определя дадения казус, защото, както се случва често у нас, той е доста уникален.

За мен този случай е симптом по-скоро за криза, отколкото за реален етичен проблем. Истинският проблем на медиите е как да отразяват важните въпроси, а не да засягат повече от необходимото лични или колективни права", заключи Кашъмов.

"Мисля, че аналогиите с Хитлер и нацизма бяха преувеличени, това също беше нещо като свръхреакция", коментира пред БНР преподавателят по журналистика Орлин Спасов. Според него по-скоро става дума за една професионално незряла постъпка, за липса на усет къде трябва да се спре. "Става въпрос за граници, които минеш ли ги, възниква въпросът принадлежиш ли на професията".

Това е втори случай през последните месеци, при който СЕМ се занимава с прояви на Бареков. През декември СЕМ реши да глоби ТВ7 заради изказванията на водещия  протестиращите зърнопроизводители.

Експертите видяха нарушение на закона в думите на водещия на "Гореща точка", който на 7 декември каза по повод протеста на зърнопроизводителите, че "този боклук, под формата на трактористки машини", който е стоварен в София, трябва да се "омита" от столицата.

Мотивите за санкцията са за насаждане на нетърпимост сред гражданите, за което предвидената глоба в закона е между 3000 и 20 000 лева.

Oще: етичната комисия за електронни медии  николай бареков  сем 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

4 Manuela Gerenova | 29.02.201209:41

Поредната дъвка за медиите и за сеирджиите. Скъсал бил "Труд". Ми, той тоя вестник си е за късане, бе! Заедно с "24 часа" са няма такива жълти парцали.
Обидил бил протестиращите. То половин София ги псуваше на умряло, ако бяхте дали трибуна на някой от задръстванията, да видите какво щяхте да чуете. 30 минути щяхте да записвате нови и неподозирани псувни.
Бареков че е боклук - боклук е. Ама защо ни занимавате с него, не мога да разбера?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

3 Оня Дето Го Трият | 29.02.201208:30

Бареков - чист като сълза или мръсен като сопол? Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.12.2011, 00:58

2 Krivcho | 29.02.201202:11

СЕМ могат да те накажат за една не сложена червена точка,но за разпльосване на леке върху телевизиония екран - не.Извода от цялата сага с Дудука е,че на телевизиония екран който се прави на серСЕМ няма да се наказва от СЕМ.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

1 Гризли | 28.02.201221:04

Бубареков имаше най-античалга предаването в радиоефира на Пловдив... След което имаше най-голямата чалготека в Пловдив...
Сега е водещият с "най-чалга" държание в ефира...

Типичния пример колко духовно може да пропадне човек!...
Жалко за него!
И добре за нас! Понеже вече имаме още един много ярък пример какво не трябва да правим!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани