Достъп до влоговете в КТБ през декември | webcafe.bg
newscafe

Достъп до влоговете в КТБ през декември

Webcafe.bg, по БГНЕС
15.10.2014, 11:44 (обновена 16.10.2014, 12:15)
ктб протест

Снимка: © webcafe.bg

В средата на декември се очаква вложителите да получат достъп до гарантираните си влогове в банката

Съдбата на КТБ ще стане ясна до 20 ноември, а до средата на декември вложителите ще получат достъп до вложенията си. Това става ясно от проект на документ, който ще бъде обсъден на днешното заседание на служебното правителство и изпратен до Европейската комисия, съобщава БГНЕС. Очаква се на 20 октомври да е ясно състоянието на банката.

Документът е изготвен в отговор на Европейската комисия, която започна наказателна процедура срещу България на 26 септември заради отказаното право на достъп на вложителите до гарантираните суми от банковия им депозит. Крайният срок за отговор е днес.

В проектодокумента на служебното правителство се предвиждат и законодателни инициативи, които да синхронизират българското законодателство с Директива 1994/19/ЕО. Съгласно тази директива, се вменява задължение на държавите-членки да осигурят на защитените вложители в рамките на 20 работни дни от датата на установяването от страна на компетентния орган достъп до техните депозити в размер, посочен в директивата. Правният анализ на служебния кабинет все пак показва, че и към момента в българското законодателство са заложени препоръките в директивата и това е чрез ЗГВБ и ЗКИ.

Според проекта между 1 и 20 ноември ще бъде взето решение за съдбата на банката, но независимо какво е то, гарантираните вложители ще получат достъп до своите средства в КТБ и ТБ "Виктория" не по-късно от средата на месец декември 2014 г.

В случай на преструктуриране, достъп ще се осигури директно до сметките на вложителите в съответната банка. В случай на отнемане на лиценза, изплащането на гарантираните влогове ще се извърши чрез определена за целта друга банка от средства на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) не по-късно от 20 работни дни от датата на отнемане на лиценза. През целия период на специалния надзор и към момента се провежда подготовка от страна на Фонда за гарантиране на влоговете, ако се наложи да бъдат осигурени нужните средства за изплащане на гарантираните влогове.

Що се отнася до ТБ "Виктория" този процес може да приключи дори по-рано, ако необходимата ликвидност за изпълнение на задълженията й бъде набавена преди посочената дата чрез продажба на активи.
За да отговори на поставените европейски изисквания, служебното правителство обещава, че новото законодателство ще бъде в съответствие с европейската правна рамка и в частност ще замени съществуващия досега режим на специален надзор.

В проекта се предвижда още до края на октомври да бъде завършен проектът за нов Закон за гарантиране на влоговете в банките, който да бъде изпратен за съгласуване до ЕК. Според набелязания график в края на ноември новият закон трябва да бъде внесен за разглеждане в Министерски съвет и в Народното събрание.

От служебния кабинет припомнят, че докато тече специалният надзор, лихвите по влоговете в двете банки продължават да се начисляват.

Oще: банка  банка виктория  банки  директива  европейска комисия  ек  законодателство  кабинет  ктб  народно събрание  парламент  правителство  служебно правителство 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.12.2010, 15:07

1 Teodora Boqdjiewa | 15.10.201415:42

Достъп до влоговете в КТБ през декември, а в никоя медия не се споменава за кредитите в КТБ. Какво става с тях ? Влога на някоя баба реститутка ли е по- важен от кредита за построяването на работилница, фабрика или завод?
Никъде не се споменава за присъствието на мършояди (цесионери) в КТБ, който изкупуват кредитите на 50%, следва предсрочна изискуемост на кредита, фалит на кредитополучателя и преминаване на активите му в ръцете на цесионера.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани