Делото за бюлетините в Костинброд окончателно се връща на прокуратурата | webcafe.bg
newscafe

Делото за бюлетините в Костинброд окончателно се връща на прокуратурата

Webcafe.bg
13.02.2014, 15:55 (обновена 13.02.2014, 16:35)
съд

Окончателно съдът върна на държавното обвинение делото за случая "Костинброд"

Тричленен състав на Софийския апелативен съд (САС) с председател Петя Шишкова и членове Милена Панева и Карамфила Тодорова се произнесе по протеста на Софийската градска прокуратура по дело № 103/2014 г., придобило известност като "случаят Костинброд".

С определение от 13 февруари 2014 г. магистратите от САС потвърждават разпореждането на съдия от Софийския градски съд, с което съдебното производство по случая е прекратено и е постановено връщане на делото на прокурора за отстраняване на съществени нарушения, допуснати при изготвянето на обвинителния акт. Това съобщиха от пресцентъра на САС.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Разкритите на 11 май 2013 г. в печатницата в Костинброд над 350 000 бюлетини станаха известни след като социалистката Мая Манолова подала сигнал в прокуратурата, след като е била известена за това от неизвестни лица. После - подала информацията и на Николай Бареков, по онова време все още журналист в TV7.

Той оповести информацията гръмогласно, макар и в деня за размисъл, а полицията иззе палетите със складираните в тях бюлетини.

На 16 декември м.г. прокуратурата внесе в съда обвинителен акт срещу бившия главен секретар на Министерски съвет Росен Желязков. Той е обвинен за това, че в периода 27.04.2013 год. - 12.05.2013 година в София, като главен секретар на МС на Р България, не е изпълнил служебните си задължения, като не е осъществил контрол върху дейността на служителите от администрацията към МС по отношение на изпълнението на задълженията на "Мултипринт" ООД по договор № МС - 83/27.04.2013 г. за изработка и доставка на 8 343 000 броя бюлетини за гласуване.

Въпреки задълженията си по Устройствения правилник на МС и неговата администрация и след изрично оправомощаване за сключване на договор от служебния министър-председател Марин Райков, Росен Желязков не е осигурил осъществяването на строг контрол върху отпечатаните количества бюлетини и манипулациите с технологичния отпадък. Не е осигурил строга отчетност върху чистия тираж бюлетини и заприходяването на всяка отделна бройка.

Отпечатани са 351 075 броя бюлетини, годни да послужат по предназначение, извън възложените по договора. Настъпилите вредни последици са създаване на обществени нагласи, довели до недоверие от страна на значителна част от българските граждани към изборния процес и правилното и законосъобразно функциониране на органите на държавна власт в България.

Oще: бюлетини  костинброд  магистрати  прокуратура  сас  съд 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани