Младите без работа струват 3 млрд. евро седмично на ЕС | webcafe.bg
newscafe

Младите без работа струват 3 млрд. евро седмично на ЕС

Webcafe.bg, по БГНЕС
22.10.2012, 10:59 (обновена 22.10.2012, 12:30)
младежи, витошка, намаление

Снимка: © Sofia Photo Agency

14 милиона млади европейци нямат работа

Милионите безработни и изключени от обществото млади европейци струват на страните от ЕС общо 153 млрд. евро годишно - над 1% от брутния вътрешен продукт на съюза. Това сочат резултатите на проучване на агенция "Юрофаунд". То е най-мащабното по темата до този момент.

В доклада си агенцията предупреждава, че европейците на възраст между 15 и 29 години, които все още търсят работа, образование или обучение, т.е. попадат в категорията "NEET", са достигнали рекорден брой - 14 милиона души. Проучване на необразованите и безработните европейци без перспектива, включено в доклада, сочи много по-ниски нива на политическа ангажираност и доверие спрямо заетата част от населението.

Авторите на доклада предупреждават още, че прогнозираните общи разходи на ЕС, свързани с растящия брой на безработните млади граждани, са "твърде консервативни". Причината е, че в данните не са включени допълнителните разходи за престъпност и здравеопазване, нито пък е изчислен дългосрочният ефект от безработицата.

Те също подчертават, че необразованите и безперспективни млади европейци, които са общо 15% от младото население в трудоспособна възраст, вероятно няма да бъдат интегрирани напълно в работната сила никога. В началото на месеца Международната организация на труда обяви, че младите хора по света днес имат тройно по-малък шанс да си намерят работа от възрастните. В отговор тя настоя страните от Г-20 да потърсят "нови подходи".

"Последиците от изгубеното поколение са не само икономически", предупреждава документът. "Те са още социални, с риск младите да се откажат от демократичното си участие в обществото". Броят на заетите млади граждани в 26 от членките на ЕС е най-ниският в историята. Те освен това работят по-малко часове и имат несигурни работни места. Световните медии коментират, че за едно десетилетие рязко се е повишил броят на заетите почасово млади хора.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) наскоро посочи, че Европа „се проваля в социалния си пакт" с младежите и нарастващото политическо разочарование на тази група може да достигне до нива, познати от Арабската пролет.

Oще: безработица  заетост  младежи 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

2 Mile Manolov | 22.10.201219:13

"вероятно няма да бъдат интегрирани напълно в работната сила никога"
--------------------

ибах маааму и интеграторите... то и тия като и ония.. интегрираните muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

1 Dimitar Stamboliyski | 22.10.201212:24

Айляк, байка, дийба! Саш измислат нйекъф фонт, дйет шса цоца. Убу чи я праскАх унас цайсатата, шото она мноо са интирисува. и си купи апертеменд в маглиш! яш жа я лизгам, уна ши читйе и устаналуту врйеми - у бйентлиту! Кул
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани