Подобно на здравеопазването съдебната система се готви за преструктуриране и започна дискусия за закриване на съдилища в малките градове | webcafe.bg
newscafe

Съдебната ни система поорязва клоните си

Webcafe.bg
02.10.2010, 12:05 (обновена 02.10.2010, 16:31)
Маргарита Попова

Снимка: © БГНЕС

Правосъдният ни министър Маргарита Попова е сред малцината, които не са поискали повече пари за 2011 г. на заседанието в МС, когато се е обсъждал проектобюджетът

Подобно на здравеопазването съдебната система се готви за преструктуриране и започна дискусия за закриване на съдилища в малките градове, съобщи в. "Дневник".

Магистратите обсъждат критериите, по които ще се определят най-ненатоварените и какви мерки да се вземат, за да се справят с поставената от правителството цел за програмно бюджетиране, което означава пари срещу работа, пише авторът на публикацията Павлина Желева.

В съдебната ни система в момента има 2100 съдии, 1520 прокурори и 501 следователи.

Правосъдието ни - скъпо в провинцията, евтино в София

По данни, огласени от шефа на бюджетната комисия на Висшия съдебен съвет Иван Колев цената на правосъдието варира драстично в различните градове. "В Софийския районен съд едно дело струва 83 лева, а в Малко Търново излиза 1257 лева", съобщи той.

Според публикацията рекордно скъпо е правосъдието във военния съд в Плевен - 3552 лева, а в административните съдилища в малки градове като Разград и Силистра е от 1500 лева до 1091 лв. Цената се получава, като се раздели сумата за издръжка на съда - заплати, режийни, поддръжка на сграда, администрация, на броя на решените дела.

Бюджетът на съдебната система за догодина ще е същият като тази - 387 млн. лева, но без да се отчита инфлацията и при намалена държавна субсидия. Тринадесета заплата няма да има.

Според шефа на Върховния административен съд Константин Пенчев 20 години непрекъснато са се създавали нови съдилища в малки населени места като Царево и Гълъбово. Сега в Костинброд има 6 съдии и 7 прокурори, а за година там са внесени едва 11 обвинителни акта, посочи председателят на ВАС.

Неговото предложение е да не се уволняват магистрати, а да се обединят в едно районни съдилища, които са на 10-15 км едно от друго.

"В малкия град си сам и един ден гледаш граждански, на другия наказателни, след това облигационни и семейни дела, в София имаш 83 дела на месец, но поне 50 от тях са заповедни производства (дела по документи, които се решават бързо без заседания)", каза пък шефът на Върховния касационен съд Лазар Груев.

Анализ на Висшия съдебен съвет показва, че има съдии, които гледат в пъти по-малко дела от останалите си колеги. Един от най-драстичните примери за икономически необосновани съдилища е в Гълъбово, открито по времето на тройната коалиция. Той е само на 18 км от по-големия град Раднево и обслужва едва 16 000 души. За сравнение - районният съд в близкия Казанлък правораздава за 130 хил. души.

Константин Пенчев в защита на икономисването

"България е на първо място в Европа по брой на прокурорите и на районните съдилища на глава от населението, а и по брой съдии сме в челните места. Ако аз съм финансов министър, ще попитам какво въобще искате", заяви председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев.

Пенчев е кандидатурата на ГЕРБ за омбудсман, тъй като дойде времето да се сменя 82-годишния Гиньо Ганев, който отдавна трябваше да е в пенсия. Пенчев, известен като блестящ юрист, оглави ВАС по време на царския кабинет като кандидатура на НДСВ. Председателят на Софийския градски съд (СГС) Георги Колев пък е сред топфаворитите на ГЕРБ за шеф на ВАС, съобщи "Труд".

Въпреки огромния брой прокурори, в последния доклад на Европейската комисия за напредъка ни в правосъдието и вътрешния ред, именно неефективната работа на прокуратурата беше обект на сериозна критика от Брюксел, както и липсата на осъдителни присъди.

Лазар Груев смята, че не е толкова зле 

Според председателя на ВКС Лазар Груев обаче е необходимо да се отнасяме с уважение към доклада на Брюксел, но не трябва "да стоим като ученици в ъгъла и да чакаме учителят да ни се скара и да ни дърпа ушите", тъй като България има достойно място в ЕС.

Заместникът му Гроздан Илиев пък представи данни за ефективната работа на съдиите.

През последните години 90-94% от делата приключват с осъдителна присъда. От близо 52 880 лица дадени на съд, 82% са получили осъдителни присъди. В държавите от ЕС този процент е под 50.

У нас над 70% от делата се решават в срок от три месеца. Нещо повече - 89% от съдебните актове, пратени на касация, са потвърдени, което говори за устойчивост с тенденция към подобрение на качеството на работата на съда, каза Гроздан Илиев. 

Oще: бюджет  всс  константин пенчев  лазар груев  магистрати  прокурори  съдии  съдилища 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.10.2010, 00:35

1 Anton Andonov | 25.10.201010:06

Тук никой не иска да коментира, хихи. Съдебната система е излишна в сегашния си вид, структура и процеси. В Германия, една съдебна зала е с размерите на обикновена стая, докато в българските съдилища, дори в малките градове, тип села, залите са с размерите на физкултурен салон или малак стадион. Напълно излишно. Съдебните заседания, трябва да се записват. Тоест всичко, което се казва в залата от съдията, помошници трябва да се записва. За да може да се одитира тяхната работа, както е в Германия. Не знам какъв е на служителите в съдебната система, но пределено трябва да се намалят щатовете. Но най-важно си остава, промяна на Конституцията и на законите, с цел търсене на незабавна подчертвам, отговорност от служители при злоупотреба със служебните си задължения. Извод: малки, но ефективни и разходооправдаващи съдилища, малък състав и постоянен мониторинг (одит) - ако не записи и тяхното съхранение.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани