За 2010 г. НАП не е продала нито един конфискуван имот | webcafe.bg
newscafe

Държавата не осребрява престъпното имущество

Webcafe.bg , В. "Сега"
18.04.2011, 10:14 (обновена 18.04.2011, 16:51)
Симеон Дянков

Снимка: © БГНЕС

Миналата година финансовият министър Симеон Дянков е раздал 56 конфискувани коли, от които 30 са отишли в МВР, 5 - в НСО, а 4 са останали в Министерството на финансите

Зад заканите на държавата да конфискува и разпродава имоти на големи длъжници и престъпници не стои никакво покритие, пише днес в. "Сега". През миналата година държавата не е продала нито един недвижим имот, който е бил конфискуван, отнет или изоставен в нейна полза, става ясно от непубличен отчет за дейността на Националната агенция за приходите (НАП) за 2010 г., с който "Сега" разполага.

От цялото имущество, което данъчните са успели да продадат за една година и което се състои предимно от злато и валута, в хазната са влезли нищожните 7.5 млн. лева, съобщава авторът на публикацията Цветелина Йорданова.

От 1 януари 2010 г. насам единствено НАП разпродава отнетите от съдилища, митници и други органи вещи на граждани или фирми заради дългове, престъпления, нарушения и т.н. За 12 месеца обаче служителите на агенцията не са успели да осребрят нито един недвижим имот, независимо че м.г. регистърът на НАП за продажбите беше пълен с апартаменти, офиси, помещения на длъжници в хотели и закрити комплекси в Слънчев бряг, Банско и т.н.

Не е продаден имот и на нито един престъпник, предаден на НАП от комисията за установяване на незаконно придобито имущество. От отчета не става ясно колко такива преписки са получени от данъчните през м.г., но като се има предвид, че за 4 години, т.е. до края на 2009 г., комисията "Кушлев" е отнела с окончателно съдебно решение имоти по едва 4 дела, то през 2010 г. преписките вероятно не са много.

В отчета на НАП не се дава никакво обяснение защо продажбите на недвижими имоти на длъжници или нарушители не вървят. За сметка на това обаче данъчните отчитат като успех, че са изтъргували движимо имущество за 7.5 млн. лв., защото планът бил за 6.7 млн. лева.

За сравнение през 2009 г. от продажби са събрани близо 13 млн. лв. Всички тези суми обаче са нищожни, защото възлизат на едва 0.09% от сумата, която данъчните имат да си събират от просрочени задължения за данъци, осигуровки, такси, глоби и др. Към 31 декември 2010 г. тя възлиза на 14.4 млрд. лв.

Основните приходи на данъчните от разпродажба на имущество идват не от замъци или яхти, а от злато и валута, става ясно още от отчета на НАП. На следващите позиции са автомобили, черна и бяла техника, дрехи и т. н. Любопитно е, че чиновниците масово се возят в автомобили на престъпници и длъжници, защото огромна част от вещите на нарушителите не се продават, а се раздават за ползване на министерства и агенции.

Например през м.г. финансовият министър Симеон Дянков е раздал 56 коли, от които 30 са отишли в МВР, 5 - в НСО, а 4 са останали в Министерството на финансите. Недвижимости също могат да се пренасочват с решение на Министерския съвет за нуждите на държавни и общински служби, но през м.г. такива операции не са правени, става ясно още от отчета.

Това означава, че поне до Нова година рушащият се конфискуван имот на Митьо Очите в община Сунгурларе например е продължил да запада, въпреки че в началото на ноември м.г. кметът на общината Георги Кенов поиска държавата да му го прехвърли, за да се настанят там деца с увреждания.

www.segabg.org

Oще: длъжници  имот  коли  конфискация  нап  престъпници  симеон дянков  хотели 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.