Такса смет в София не се пипа | webcafe.bg
newscafe

Такса смет в София не се пипа

Webcafe.bg
27.12.2011, 14:38 (обновена 27.12.2011, 16:14)
андрей иванов

Снимка: © Sofia Photo Agency

Председателят на СОС Андрей Иванов обяви, че акциите на Столична община в Централни Хали и в Общинска банка са под запор

Размерът на таксата за битови отпадъци в София остава непроменен през 2012 г. Това стана ясно от доклада, приет от Столичния общински съвет (СОС). Стойността й е 1.6 промила върху данъчните оценки на недвижимите имоти на гражданите и жилищните имоти на предприятия.

Разпределението на промила е: 

- 0.61 промила за събиране и извозване на битовите отпадъци; 
- 0.45 промила за обезвреждане в депа или други съоръжения на битовите отпадъци; 
- 0.54 промила за поддържане чистотата на териториите за обществено ползване. 

10 промила върху отчетните стойности за нежилищните имоти на предприятията при разпределение на промила, както следва:

- 3.8 промила за събиране и извозване на битовите отпадъци; 
- 2.8 промила за обезвреждане в депа или други съоръжения на битовите отпадъци
- 3.4 промила за поддържане чистотата на териториите за обществено ползване. 

За дейностите по събиране и транспортиране на битови отпадъци от точки за събиране за 2011 г. са планирани разходи в размер на 48 275 772 лв., от които до 31 октомври т.г. са изразходвани 40 645 716 лева. (84% от заложената в план-сметката сума за 2011 г.)

До края на годината се очаква да бъдат изразходвани 8 140 000 лв. Общият размер на разходите за 2011 г. за дейността ще достигне 48 785 716 лв. 

Предвидените средства за дейност "Сепариране и оползотворяване на битови отпадъци", съгласно план-сметката за 2011 г., са 13 594 400 лв., от които до 31 октомври са изразходвани 9 820 074 лв. (72%) При оптимална работа на сепариращите инсталации, се очакват разходите до края на 2011 г. да достигнат до 13 426 562 лева.

И едни неща от ерата "Софиянски"

Столична община се отказа от дела си в "Централни хали" срещу връщане на градинката до Руската църква. Това стана ясно още от извънредното заседание на СОС. Новината съобщи председателят на СОС Андрей Иванов. На 22 юли м.г. Столичният общински съвет взе решение за замяна на терена на градинката до Руската църква срещу дяловете на Столичната община в "Централни хали".

Казусът с дела в Халите и градинката срещу Руската църква е наследство от ерата Софиянски в столицата.

Акциите на София в Централните хали и в Общинска банка обаче под запор - при това от един и същ частен съдебен изпълнител, каза днес председателят на Столичния общински съвет Андрей Иванов. Той посочи, че предстои да бъде потърсено съдействието на инспектората на Министерството на правосъдието срещу незаконните според общината действия на частния съдебен изпълнител.

"Така или иначе въпросите все още висят, защото независимо от всичките спечелени от общината дела, включително и от последната инстанция - Върховния касационен съд, запорът, наложен върху акциите, може да бъде свален само от този, който го е наложил", каза още Иванов. Той посочи, че срещу сума от 12 500 лева са запорирани акции, оценени на близо 4 млн. евро.

Акциите на общината бяха запорирани това лято заради спор между "Московска" 33 и частна фирма, която се надява да получи по-голяма компенсация за отчужден  през 2008 г. имот. Запорът обаче забавя друга важна за града сделка - между общината и собственика на Централните хали "Ащром". Израелското дружество се беше съгласило да отстъпи на София парцела с градинката до Руската църква.

Oще: градинка  приходи  промили  разходи  сос  софия  столична община  такса смет  халите 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани