Скъпите лекарства - в съкратени срокове | webcafe.bg
newscafe

Скъпите лекарства - в съкратени срокове

Webcafe.bg
23.04.2013, 12:00 (обновена 23.04.2013, 17:29)
аптека, лекарства

Снимка: © БГНЕС

Експерти ще направят анализ за кои заболявания е възможно да се въведе изписване на лекарства с тримесечни рецепти, а не както е в момента само за 30 дни

НЗОК ще се опита да съкрати сроковете за отпускане на скъпоструващи лекарства с протокол.

Затова от следващия месец лекарските комисии в болниците ще имат графици, за да се следи дали заседават редовно и има ли забавяне в изписването на медикаментите. Това е договорено на среща с пациентски организации, проведена в НЗОК, съобщават от касата.

На срещата са били обсъдени конкретни случаи, поставени от "Организация на пациентите с ревматологични заболявания" и асоциация "Хипофиза", както и принципни въпроси, свързани с работата на комисията в централното управление на НЗОК и на лекарските комисии в лечебните заведения.

От касата са поели ангажимент да предложат нормативна промяна, с която да се фиксират сроковете на заседанията на лекарските комисии. Освен това експертите ще направят анализ за кои заболявания е възможно да се въведе изписване на лекарства с тримесечни рецепти, а не както е в момента само за 30 дни.

Също така ще се създаде по-добра организация при придвижването на вече подадени документи от пациентите между районните здравноосигурителни каси и НЗОК, за да може пет дни преди крайния срок протоколите за отпускане на лекарства да са готови.

През 2012 г. комисията в централното управление на касата е провела 409 заседания, на които са разгледани над 30 000 заявления за отпускане по протокол на скъпоструващи медикаменти.

За да бъде разяснена процедурата по отпускане на скъпоструващите медикаменти, на интернет страницата на НЗОК са публикувани критериите за тяхното отпускане и указания за пациентите, описващи стъпка по стъпка какво трябва да направят, за да получат необходимите им лекарства.

Oще: болници  заболявания  лекарства  нзок  пациенти 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани