В БДЖ не се отказват от мерките | webcafe.bg
newscafe

В БДЖ не се отказват

Webcafe.bg
22.11.2011, 16:28 (обновена 23.11.2011, 10:41)
влакове

Снимка: © Sofia Photo Agency

Според ръководството на БДЖ насрочената за 24 стачка на железниците е незаконна

Ръководството на БДЖ няма да се откаже от петте мерки за оздравяване на железницата и определи за незаконна стачката, обявена за 24 ноември, съобщи БТА.

Петте мерки за реформиране на превозвача, обявени от ръководството, са съкращения на 2000 служители, спиране на 150 влака, продажба на неоперативни активи, увеличаване на цените на пътническите превози по БДЖ с 15 процента и на всички останали субсидирани превози с 9 на сто и продажбата на "Товарни  превози".

По отношение на приватизационната процедура за "БДЖ-Товарни превози" вече е избран консултант по сделката - адвокатска кантора "Камбуров енд партнерс".

Почти всичките активи на "БДЖ-Товарни превози" са заложени като обезпечение по заеми. Проблем пред продажбата е и наложеният запор върху разпоредителни сделки в железниците от фирми, свързани с бизнесмена Васил Божков, на които БДЖ дължи около 10 млн. лв

Мерките не подлежат на предоговаряне със синдикатите, обяви председателят на Съвета на директорите на БДЖ Владимир Владимиров пред БТА. Отстъпването от петте мерки за БДЖ е фалит. Зад нас стоят банките кредитори, септември те дойдоха и си огледаха мотрисите, обясни Владимиров.

Главният юристконсулт на БДЖ Ваня Флорова заяви, че обявената от синдикатите стачка е незаконна, защото не са спазени задължителните изисквания на Закона за уреждане на колективните трудови спорове и на Закона за железопътния транспорт относно сключването на споразумения за задоволително транспортно обслужване.

Такова трябва да бъде сключено най-късно три дни преди началото на стачката и да осигурява най-малко 50 процента от обема на превозите. Такова споразумение до момента не е налице, каза Флорова.

"Според мен синдикатите нямат кауза и нямат алтернативно предложение на реформите, предлагани от ръководството", заяви Владимиров.

Според юристите на компанията, ако стачката наистина започне на 24 ноември, още на 25 ноември холидингът ще внесе иск в съда за обявяването й за незаконна. Ако съдът обяви стачката за незаконна, работодателят има право да прецени персоналната тежест на нарушението и поведението на работника и служителя и да го накаже. "Дисциплинарните наказания са в различна степен и конкретно ще се решава за всеки случай от работодателя", уточниха юристите на компанията.

Националната ефективна стачка в железниците, която ще спре влаковете в цялата страна, първоначално бе обявена за 24 ноември от 8 ч до 16 часа. По-рано днес от обръщение на синдикатите в железниците обаче стана ясно, че от тази дата започват всекидневни безсрочни стачни действия от 8 ч до 16 часа.

Oще: бдж  железници  превози  синдикати  стачка  съкращения 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани