Тихата смърт в детските домове в България | webcafe.bg
newscafe

Тихата смърт в детските домове в България

Webcafe.bg
14.05.2012, 13:09 (обновена 15.05.2012, 12:20)
Момиче

15-годишната А. Й. умира през 2006 г. от перфорация на стомаха. В болницата изваждат от нея 25 стелки за обувки, 8 парцала, 3 дунапренени гъби, 6 чорапа, 3 парчета хартия и 3 камъка

Българският хелзинкски комитет (БХК) ще съди държавата в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) заради зловещата смърт на дете от Дома за деца и младежи с умствени увреждания в Стража.

15-годишната А. Й. умира през 2006 г. от перфорация на стомаха. В болницата изваждат от нея 25 стелки за обувки, 8 парцала, 3 дунапренени гъби, 6 чорапа, 3 парчета хартия и 3 камъка с големина 3-4 см при операция, която не успява да я спаси. 

Прокуратурата не намира наказателно отговорни лица за смъртта на детето. Разследвани са само действията на болничния персонал, но не и тези, допуснали момичето да погълне убийствената маса предмети - служителите на дома, който вече е закрит. Изобщо не е установено как се е стигнало до това. 

След съвместните проверки на БХК и прокуратурата във всички детски институции - когато прокуратурата обеща да разследва всички детски смърти и да извади наяве фактите за всяка от тях, БХК атакува постановлението за прекратяване на досъдебното производство за смъртта на момичето, с настояване да се издири как е допуснато на детето да си причини това.

През ноември 2011 г. Върховната касационна прокуратура обаче окончателно потвърждава прекратяването на делото, без да отговори на въпроса за отговорността на хората, допуснали момичето да се саморазруши по такъв начин. А съдът оправдава отказа на прокуратурата да разследва смъртта на детето и да се знае кой е виновен за нея.

Пред ЕСПЧ БХК ще твърди, че е нарушено правото на А. Й. на живот, правото й на свобода от нечовешко/ унизително отнасяне, правото й на личен живот, правото й на ефективно вътрешноправно средство за защита и правото й на свобода от дискриминация.

Позицията ни е, че ако детето не беше с ментални увреждания и лишено от семейство и общност, които да застанат зад него, нито социалните, нито наказателноправните власти щяха така да пренебрегнат живота му, заявяват от правозащитната организация.


Миналия месец стана ясно, че 18 деца от Дома за медико-социални грижи в Плевен са починали през последната година и половина. Приключилата проверка на Министерството на здравеопазването там установи редица тежки нарушения. Здравната министърка Десислава Атанасова заяви, че е потресена от видяното. Директорът на дома бе сменен.

Oще: бхк  дом  отговорност  прокуратура  смърт  страсбург 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 14.05.201217:13

Това е резултат от извратените опити на държавата да дава предимство на всякакви престижни проекти,пред грижата за живота и здравето на своите граждани.Но особено много за децата,болните и възрастните.Предлагам всяка загуба на дете да води до незабавното спиране заплащането на всички отговорни длъжности от държавната власт до пълното отстраняване на причините за това събитие.Защото на големите шефове е време да започне да им пука Удивителна
   

оценка

+2 -1

Най-коментирани