Няма тайни по закона за конфискацията | webcafe.bg
newscafe

Няма тайни по закона за конфискацията

Webcafe.bg
03.05.2012, 09:22 (обновена 03.05.2012, 19:35)
Народно събрание

Снимка: © dbpedia.org

Депутатите на управляващите ударно продължават с гласуването на текстовете от закона за конфискацията

Правата на държавата по закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество се погасяват с изтичането на 15-годишна давност. Тя започва да тече от датата на придобиване на имуществото.

Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество и дирекциите й в страната ще могат да искат разкриване на банковата и търговска тайна за постигане целта на закона. Периодът на тайната проверка е година и половина. Проверката ще се извършва от прокуратурата, МВР, ДАНС, Агенцията по приходите и Агенция "Митници".

Това решиха депутатите, които продължават и днес с приемането на второ четене на Закона за отнемане на незаконно придобито имущество. Дебати вчера предизвикаха предложенията, свързани със събиране на сведения на какво правно основание е придобито имущество, разследвано като незаконно. Тези сведения ще се събират от комисията.

Наред с това ще се проверява и каква е била пазарната стойност на имуществото - както към момента на придобиването, така и към момента на проверката.

Депутатите от опозицията възразиха с мотива, че така ще бъдат подложени на репресия хиляди хора, сключвали сделки по данъчна оценка.

Соцдепутати, заедно с техни колеги от ДПС и независими отбелязаха, че единственото задължение по закон в момента е да не се пада под данъчната оценка и да се платят такси за тази стойност на сделката, но няма изискване продажбата да е по пазарни цени.

Освен това някои дарения минават през фактическа продажба - за да се спрат впоследствие наследствени претенции, и така сделката става на база данъчната, а не пазарната стойност. Така всеки потенциален наследник например, който смята, че са му накърнени интересите, може да пусне сигнал до комисията и тя да обследва цената на сделката и да репресира хиляди хора.

С приетите текстове Комисията ще проверява още преобразуването на имуществото, обичайните и извънредни доходи и разходи за проверяваното лице и на цялото му семейство сделките с имуществото, пътуванията в чужбина също на цялото семейство, обезпеченията и тежестите, наложени върху имуществото, както и други обстоятелства, които имат значение за изясняване на начина на придобиване на имуществото.

Депутатите решиха, че Комисията и директорите на териториалните й дирекции ще могат да поискат разкриване на банковата и търговска тайна за постигане целта на закона. Периодът на тайната проверка е година и половина. Проверката ще се извършва от прокуратурата, МВР, ДАНС, Агенцията по приходите и Агенция "Митници".

Опозицията се обяви вчера срещу текст, според който комисията, прокуратурата, МВР, органите на ДАНС, данъчните и митниците "съобразно предоставената им компетентност извършват проверка за източниците за придобиване на имущество". Според възраженията тези звена стават репресивен апарат, който да извършва самостоятелни проверка по този закон.

Според Мая Манолова с текстовете в новия закон всеки български гражданин може да бъде "съсипан" само на базата на донос. От ГЕРБ отричат твърдението и дават пример с имуществения праг, който се слага за проверка - поне 250 хил. лева.  

Независимият Димитър Чукарски предупреди, че сред време може да бъде предизвикано следващо Народно събрание да направи комисия за разкриване на доносниците на комисията за отнемане на незаконно имущество.

Oще: депутати  закон  имущество  конфискация  народно събрание  парламент 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

5 MacAllister | 04.05.201220:42

Тъй де тъй де, лош избор на думи ама шефа ме извика и ми наруши концентрацията ;). Мислата ми беше, че зад избора на отмъщението има и една страст по разбъркване на картите наново у българина. Той не че ще си изиграе ръката по-добре следващия път ама пък другия може да се предаде.... В крайна сметка сме бедни щото не уважаваме парите - те са израз на договореност, пък българина хем не умее да се пазари, хем като каже "да" и веднага почва да съжалява, че се е минал.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

4 Чинчифон | 04.05.201217:36

Драги Mac,всяко събитие в материалният свят,което можем да констатираме,е винаги и неизбежно за сметка някое друго обективно събитие.Природните закони са достъпни за умните хора да ги изучават,но никой не може да ги променя.В този смисъл не може да има подреден живот,уредени общества или държави,
без това да е станало за сметка на разтуреният живот на други хора,общества и държави.Припомни си Първият принцип на класическата механика! Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

3 MacAllister | 04.05.201211:02

Чинчифоне, емоционалния и простичък човек иска революции, а не еволюция. В обидата си към света, природата и себеподобните си той е по-склонен да се поддава на жаждата за мъст, но и (макар да не го казва) надеждата все някога да го огрее - нещо, което само постоянно поставящите под въпрос статуквото революции могат да предложат на неспособния да планира дългосрочно и гради с поглед столетия напред. Еволюцията не взема пленници и простия човек инстинктивно го знае, затуй пред пътя към подреден свят винаги избира хаотичното обръщане на земята с правата лопата на опортюонизма. Туй на такива хора им се види като някаква защита от плевели, но всъщност просто превръща тях самите в обикновена реколта за макар и сменящите се ръце, които държат лопатата при всяко ново разкопаване ....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

2 Чинчифон | 03.05.201217:55

На мен ми звучи тъжно,че в най-бедната европейска държава властта на богаташите се е втурнала да узаконява конфискацията.Банки и медии дали ще се конфискуват? Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

1 MacAllister | 03.05.201212:28

Порочната опозиция служи за извинение още по-порочни бабаити да получават правомощия, които и на ангели не е редно да се дават ...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани