ДКЕВР внася жалби в ЕК заради американските централи | webcafe.bg
newscafe

ДКЕВР внася жалби в ЕК заради американските централи

Webcafe.bg
25.06.2014, 13:26 (обновена 25.06.2014, 14:38)
ВЕИ

Снимка: © Стоян Георгиев

ДКЕВР се оплаква от неправомерна държавна помощ за производителите на зелена енергия и американските централи

Европейската комисия ще бъде уведомена за неправомерна държавна помощ за ТЕЦ „Марица Изток 1" и ТЕЦ „Марица Изток 3" и на ВЕИ-производителите. ДКЕВР изпрати две жалби до ЕК срещу дългосрочните договори на т. нар. "американски централи" и на производителите на зелена енергия.

Жалбите са заради задължителното изкупуване на енергията от тези производители, обясни председателят на регулатора Боян Боев. Жалбите са изпратени миналата седмица и ДКЕВР очаква ЕК да се произнесе, като разреши на българския регулатор да ограничи изкупуването на енергия по дългосрочни договори.

По думите на Боев, ако това не се случи, ДКЕВР ще е принудена на всяко тримесечие да актуализира цената на НЕК на базата на допълнителните разходи.

ДКЕВР вече поиска НЕК да предоговори дългосрочните споразумения за изкупуване на електроенергия с "ТЕЦ „Марица Изток 1" с 30% и ТЕЦ „Марица Изток 3" с 20%. Регулаторът иска общо три от блоковете на двете централи да са на свободния пазар.

Причината ДКЕВР да сезира Европейската комисия за този казус е, че се нарушават принципите на Третия енергиен пакет със споразуменията за двата ТЕЦ-а.

"Споразуменията, сключени през 2001 г. с двете централи, предпоставят участие на държавни ресурси, наличие на икономическо предимство, нарушаване на конкуренцията и ефект върху търговията; това е заплаха за задължението на България да осигури пълна либерализация на енергийния пазар", каза още Боев.

Регулаторът е поискал и от министъра на енергетиката да предложи промени в Закона за енергията от възобновяеми източници, така че ДКЕВР да може всяка година съобразно с потреблението на енергия, да определя количества, които да се изкупуват от ВЕИ по преференциална цена. А останалите количества енергия да се изкупуват по цена на енергията в излишък на балансиращия пазар.

Предложението предвижда и на производителите да се даде възможност, ако искат, да преминат изцяло на свободния пазар. В жалбата си до ЕК от регулатора посочват, че мощността на ВЕИ-производителите многократно надвишава и преизпълнява целите на България до 2020 г., и то при икономически обременяващи условия за крайните потребители и бизнеса.

Схемата за определяне на преференциални цени представлява прекомерно подпомагане на производителите на електрическа енергия, смятат от ДКЕВР. Очаква се решението на ДКЕВР за цени на електроенергията от 1 юли да бъде публикувано на 30 юни.

Междувременно от "Булгаргаз" алармираха пред ДКЕВР, че ще изпаднат в затруднено финансово положение, ако цената на синьото гориво бъде намалена, както се предвижда с 2.5%.
Боян Боев обеща възраженията на дружеството ще бъдат разгледани.

Наскоро Bloomberg съобщи, че производството на възобновяеми източници в цяла Европа може да бъде съкратено в идните месеци, заради свръхпредлагане, като България е една от страните, които имат най-сериозен проблем с това. Страната ни или трябва да намали, или да започне да изнася зелена енергия заради по-слабото потребление през лятото, обяви Bloomberg.

Oще: американски централи  веи  възобновяеми източници  дкевр  европейска комисия  електричество  енегия  енергетика  закон  зелена енергия  марица изток  тец  ток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.