Презонирането в София се отлага за по-добри времена | webcafe.bg
newscafe

Презонирането в София се отлага за по-добри времена

Webcafe.bg
15.06.2012, 13:07 (обновена 15.06.2012, 13:34)
 йорданка фандъкова

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Аз винаги съм твърдяла, че не изборите трябва да ни водят, а необходимостта, целта

Предстоящото ново зониране на София, което ще повиши данък сгради и такса смет с около 15% за собствениците на имоти в столицата, може и да не бъде въведено догодина. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова пред Дарик радио.

"Не мога да кажа откога ще въведем промяната. Не е спешно. Когато сме сигурни, че всички хора са разбрали, че като цяло имаме, макар и частичен консенсус, тогава ще я предложим вече официално за приемане. Дали това ще стане от следващата или по-следващата година, никой не може да каже", каза още Фандъкова.

Промените ще са в рамките на една зона - прескачане на няколко зони няма да има, обеща кметицата.

"Възложила съм категорично, имайки предвид и кризата, и възможностите на хората, в никакъв случай да не се прескача зона. Тоест, ако има промяна, тя да бъде само в рамките на една зона, например от трета - във втора. В никакъв случай да няма ситуации, в които изследванията показаха, че следва да ги има, например от четвърта - в първа. Това е огромно увеличение и аз не мога да позволя да причиним това на хората. Затова гарантирам, че моята позиция ще остане такава", посочи Йорданка Фандъкова.

В някои от централните райони планираните корекции биха увеличили двойно имотния данък.

Промените ще се правят поетапно през няколко години, за да няма драстичен скок в данъка, обясни Фандъкова.

Първият опит на общината да направи ново зониране на София струваше оставката на заместник-кмета Минко Герджиков.

"Тогава тази промяна не беше достатъчно добре подготвена и достатъчно добре комуникирана с хората. Всички си взехме урок. Факт е, че от 1998 г. зоните не са променяни. Безспорно трябва да има малко по-справедливо разпределение. Заместник-кметът по финансите имаше задача да представи първите резултати от работата на работната група. Това не е политическо решение. Предстои първо обсъждане с бизнеса, с гражданите, с общинските съветници. Възможно е да има и промяна в тези предложения. Целта е да се подреди данъчната карта, да знаете вие какво плащате, но и защо го плащате", каза кметицата на столицата.

На въпрос дали не е рисково да се вдига поетапно данъкът, макар и с малък процент, в година на избори, столичният кмет отговори: "Аз винаги съм твърдяла, че не изборите трябва да ни водят, а необходимостта, целта".


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

2 lele male | 15.06.201216:47

усетиха се, че ще се вътрят... мамка му Тъжен
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 15.06.201215:14

jebem i razturam!
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани