Обама реформира и запазва е-следенето | webcafe.bg
newscafe

Обама реформира и запазва е-следенето

Webcafe.bg
18.01.2014, 10:19 (обновена 18.01.2014, 10:24)
Барак Обама

Снимка: © Getty Images

US президентът за пореден път изтъкна, че Сноудън е нанесъл вреда

Барак Обама обяви намерението си да ограничи правомощията на Агенцията за национална сигурност (АНС), като реформира събирането на телефонни данни, но без да се отказва от него, съобщават световните агенции.

"Предвид уникалните правомощия на американските власти, не е достатъчно нашите ръководители да кажат: "вярвайте ни, ние не злоупотребяваме с данните, които събираме", заяви президентът в близо едночасова реч в министерството на правосъдието във Вашингтон. Той обеща повече да не шпионира ръководителите на приятелски страни.

Откакто бившият консултант на американското разузнаване Едуард Сноудън, който се укрива в Русия, започна миналото лято да разкрива на порции мащабните програми за наблюдение и особено събирането на електронни данни, Белият дом се озова в отбранителна позиция както спрямо защитниците на личния живот в САЩ, така и спрямо чуждестранните ръководители, възмутени от факта, че са били шпионирани.

Обама, който иска да си върне доверието, заяви, че "критиците имат основания да твърдят, че без подходящи предпазители подобна програма може да бъде използвана за получаване на още разузнавателни данни за личния ни живот и да открие пътя към по-недискретни програми за събиране на информация".

Метаданните ни трябват

В същото време, той защити събирането на метаданни от телефонните обаждания (те включват номерата, с които са водени разговори, продължителността, местонахождението на участниците в разговора и подобни), като изтъкна, че голямата част от тях така или иначе фигурират във фактурата, която всеки потребител получава.

"Способността да проучваме телефонните връзки, за да установим дали съществува мрежа, е от съществено значение", изтъкна Обама. Той възложи на разузнавателната агенция и на министерството на правосъдието да извършат реформа в тази връзка, но не уточни как властите ще имат достъп до данните без да ги съхраняват на своите системи. Телекомуникационните компании вече изразиха нежеланието си да участват в подобни операции.

За какво да се извинявам?

"Бях много ясен пред разузнавателната общност - ако нашата национална сигурност не е поставена в опасност, няма да шпионираме вече комуникациите на ръководителите на нашите близки съюзници и на нашите приятели", увери той. "Наредих също така на екипа си по националната сигурност и на разузнавателната общност да работят с нашите чуждестранни колеги за засилване на нашата координация и сътрудничество, за да възстановим доверието", каза още американският президент.

Той обаче отбеляза, че неговите служби ще продължат да "събират информация относно намеренията на правителствата по света", както го правят и другите страни. "Няма да се извиняваме, само защото нашите служби са може би по-ефективни", заяви Обама. "Но държавните и правителствените ръководители, с които работим в тясно сътрудничество..., трябва да бъдат уверени във факта, че ги смятаме за истински партньори", каза още Обама.

Сноудън е вреден

Той повтори, че действията на Сноудън са нанесли вреда на сигурността на САЩ. "Сензационният начин, по който бяха направени тези разкрития, често беше по-зрелищен, отколкото значим по същността си, разкривайки на нашите противници методите ни, а това може да има последствия за нашите операции. Може да не разберем тези последствия с години", заяви Обама. "Отбраната на нашата страна зависи отчасти от верността на тези, на които доверихме тайните на страната ни", посочи той.

"Ако човек, който се противопоставя на политиката на правителството, вземе тези тайни, за да направи публична класифицирана информация, никога няма да можем да гарантираме сигурността на нашето население или да водим външна политика", изтъкна американският президент.

Oще: агенцията за националона сигурност  анс  барак обама  едуард сноудън  подслушване  следене 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани