Хайките за пушачите тръгват в полунощ | webcafe.bg
newscafe

Хайките за пушачите тръгват в полунощ

Webcafe.bg
31.05.2012, 13:02 (обновена 31.05.2012, 15:32)
Цигари

Още от полунощ на 31 май срещу 1 юни започват проверките за тютюнопушене по заведенията

Районните здравни инспекции ще започнат още в полунощ да проверяват дали се спазва пълната забрана за пушене на закрити обществени места. Това каза в интервю за "Дарик" д-р Димитър Димитров, който ръководи дирекция "Обществено здраве" в Министерството на здравеопазването. Глобата за гражданите е от 300 до 500 лева за първо нарушение, а за фирмите - от 3000 до 5000 лева.

"Невъзможно е във всеки един обект, във всеки един момент от време, или образно казано до всеки един нарушител, да има контролен орган, ако няма съзнание в обществото, ако няма едно разбиране за смисъла на всичко това, което се прави", каза още Димитров. В момента здравните инспектори са 600 и едва ли ще се увеличат заради кризата.

"Първото, което би трябвало да направи инспекторът, когато влезе в заведение, където се пуши въпреки забрана, е да помоли любезно нарушителите да преустановят пушенето - т.е. няма да се тръгва веднага с идеята за глоба. Ако въпреки това няма ефект, ще се пристъпва към санкции, за които инспекторите ще имат нужда от съдействието на полицията, защото само органите на МВР имат право да изискват личните документи на физическите лица, за да бъде написан акт за нарушение", обясни Димитров.

Днес е Световният ден без тютюнев дим на Световната здравна организация (СЗО). По ирония на съдбата той предхожда забраната за пушене на закрити обществени места, която се въвежда в България от 1 юни.
Тазгодишното мото на инициативата е "Вмешателството на тютюневата индустрия". Кампанията ще бъде посветена на защитата на общественото здраве чрез контрол върху тютюна и тютюневата промишленост.

Учени от Калифорнийския университет са успели да се доберат до договори, които подкрепят тютюнопушенето в първата половина на XX век, като чрез тях са налети милиони долари за скрита реклама в холивудски продукции. Споменава се, че дори кинолегенди като Кларк Гейбъл, Кари Грант, Джон Уейн и др. са получавали пари за рекламиране на цигарите и пушенето.

В днешно време рекламата на тютюневи изделия повлиява стимулиращо на младите хора върху тяхното решение да пушат. Допълнително за целта "помагат" спонсорирането на спортни и културни изяви от страна на тютюневи компании, пушенето от актьори във филми и сериали.

Oще: глоби  заведение  здравни инспектори  нарушения  тютюнопушене  хайки  цигари 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.