Преврат в Министерството на спорта заради Зимния дворец | webcafe.bg
newscafe

Преврат в Министерството на спорта заради Зимния дворец

Webcafe.bg
21.08.2014, 10:14 (обновена 21.08.2014, 14:15)
евгения раданова

Тръжната процедура за ремонт на Зимния дворец придоби елементи от пиеса на абсурда, включващи държавна поръчка за близо 41 млн. лева, 7-часов маратон на разубеждаване между министър и подопечен служител, бламиране на министерското решение и уволнения.

На специална пресконференция днес министър Евгения Раданова обяви, че е уволнила цялото ръководство на държавното дружество "Академика 2011" заради скандала с възлагането на поръчката.

Раданова оповести данни от одиторски доклад, според който стойността на поръчката е умишлено завишена от 32 млн. лева на 40,8 млн. лева.

Изводът от проверката на спортното министерство е, че за момента не могат да бъдат отстранени откритите нарушения, без да се променят първоначалните условия, защото офертите на фирмите са вече факт.

Вчера беше обявено, че процедурата за ремонт е приключила с възлагане на обединението София спорт (в което участват строителната компания Главболгарстрой и архитектурно-проектантската фирма "Фор райс").

Само няколко часа по-късно обаче министърът на младежта и спорта Евгения Раданова излезе с гневна позиция, че решението за възлагане на държавната поръчка е взето въпреки категоричната й забрана.

"Оказах се излъгана"

"Една от първите ми задачи като служебен министър на младежта и спорта беше да назнача вътрешен одит на обществената поръчка, касаеща реконструкцията и модернизацията на съоръжението. Още при първата ми среща с борда на директорите на търговското дружество „Академика 2011" аз ги уведомих за своите намерения и ги помолих да ме държат в течение на процедурата, както и да не предриемат прибързани решения, докато трае проверката. За съжаление, останах излъгана!", пише в позицията на служебния министър, публикувана на сайта на ММС.

Раданова разкрива, че във вторник ръководството на държавната фирма е подписало протокол от одитен доклад, който установява "сериозни нарушения при провеждане на процедурата". Препоръката на одиторите е да се предприемат незабавни действия по прекратяването й.

Още на следващия ден обаче "Академика 2011" обявява финал на процедурата и уведомява участниците за взетото решение.

"Поех поста министър на младежта и спорта в служебното правителство с намерението да не търся конфронтация и да работя в диалог с всички, които се трудят съвестно за благото на българския спорт. Надявах се, че заедно ще успеем да защитим по най-добър начин обществения интерес. Оказах се излъгана...", заявява Евгения Раданова.

Превратен прочит

Марин Маринов, директор на "Академика 2011", има своя версия за случилото се. Според него одитът на държавната поръчка бил "непълен, неточен, основан на превратно тълкувани факти".

Ръководството на дружеството действително подписало протокола с препоръките в присъствието на министъра, но според Маринов това се е случило под натиск и след 7-часов "арест" в кабинета на Раданова.

"Беше ограничена възможността ни да напускаме министерството и по-конкретно кабинета на министъра. Не ни беше позволено да излизаме. Дори до тоалетна се налагаше да отиваме с придружител", обяснява Маринов.

Съветът на директорите преценил, че одиторският екип не е компетентен орган, който да се произнесе дали процедурата е била незаконна, затова било взето окончателното решение.

 

Oще: академика 2011  евгения раданова  зимен дворец  мариана георгиева  министерство на младежта и спорта  нарушения  обществена поръчка  одит  ремонт  строителство  студентски град  уволнение 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.04.2012, 15:51

1 Misho Maslarski | 21.08.201413:32

Къде е Акулов да задейства прокуратурата за тези от Академика явно отдавна са разпределили комисионната и сега не могат да върнат парите... Бесен
   

оценка

+1 -0