Президентът: Назначението на Пеевски беше еманация на задкулисието | webcafe.bg
newscafe

Президентът: Назначението на Пеевски бешe еманация на задкулисието

Webcafe.bg
23.09.2013, 09:53 (обновена 23.09.2013, 16:07)
Клетва на новия президент Росен Плевнелиев

Снимка: © Sofia Photo Agency

Иска ми се да видя по-смели реформи, казва президентът Росен Плевнелиев по повод работата на кабинета "Орешарски"

"За мен е важен процесът на вземане на решението, в който да се откроят качествата на кандидата. Защото това е, срещу което българските граждани толкова много се борят. Назначаването на Делян Пеевски като процес беше абсолютно непрозрачен - за 15 минути, без дебат, без алтернативни кандидатури, без концепция. Еманация на задкулисието."

Това заявява президентът Росен Плевнелиев в интервю за вестник "Труд".

Той обяснява, че в предварителен разговор с управляващите по закона за ДАНС и назначаването на директор е бил поет ангажимент за провеждане на нова, прозрачна процедура. "Дадохме си за пример предишни процедури, където имаше различни кандидатури, изслушване на концепции и много въпроси към кандидатите. Получи се обратното -максимално непрозрачен избор, оставящ много въпросителни за задкулисни уговорки", допълва Плевнелиев.

Според него фактът, че всички партии, включително управляващите, единодушно определят това назначение като тежка политическа грешка, означава, че е бил прав в оценката си преди 3 месеца и че не е нормално да го атакуват за това.

"В момента има много силна кампания за делегитимиране на президентската институция. Приписват ми се действия, които не съм извършвал никога. Генерално, много бих искал хората да прочетат моите обръщения към нацията от последните 8 месеца, защото те казват всичко.

Включително и в моето обръщение, в което аз посочих, че назначението на Делян Пеевски е голяма грешка, със силни международни негативни последици за България и това назначение трябва да бъде коригирано и съответно да има нов избор в парламента. Бях първият политик, който го направи и реагира веднага. Не съм целял нищо друго, освен да бъда честен."

За кабинета "Орешарски": Иска ми се да видя по-смели реформи

Запитан защо бързо е свалил доверието си от кабинета "Орешарски", но не е дал цялостна оценка на предишното правителство на Борисов, президентът отговаря, че не той дава оценките.

"Много по-важно е народът да направи своята точна оценка. Историята ще даде най-обективния анализ кой какво е свършил. Аз не бягам от нито едно от постиженията или от неуспехите на правителството на Борисов, на което аз съм бил член. (...). Призовах премиера Орешарски да даде своя отчет за първите сто дни именно с тази цел - да може народът да чуе внимателно какво е свършено и какво не е свършено в тези сто дни, какво е обещано, какво е направено и какво предстои да бъде свършено.

А за свалянето на доверието - това не беше някакъв абстрактен факт, напротив беше действие, в отговор на конкретно събитие и странното е, че механизмите на това назначение остават все още неясни. Това казах и аз, не мога да давам доверие на кредит - доверието се заслужава и защитава с действия."

"Иска ми се да видя по-смели реформи", отговаря Плевнелиев на въпрос каква е оценката му за правителството днес. Той изрежда, че трябват инвестиции в енергетиката, Енергийна ефективност, саниране и либерализация, а не намаляване с 5% на сметките за ток "по един административно-команден начин"; пенсионна реформа, а не нейното стопиране; не работа на парче в сектор сигурност, а интегриран подход и търсене на национален консенсус; по-смели реформи в здравеопазването, което е един от най- неефективните и най-нереформираните сектори; в образованието(...) да видим поне промени в закона за средното професионално образование.

"Вървим към увеличаване на дефицита и държавния дълг, което означава само едно - че следващото поколение ще плаща цената на тези мерки", казва президентът по повод социалните пакети на сегашното управление.

За медиите и "групата на Пеевски"

В интервюто има и въпроси за отношението на Плевнелиев към медиите и в частност към "голяма медийна битка между "Нова българска медийна група" и "Икономедия".

На въпрос дали води лична битка с Делян Пеевски и дали тя е повлияна от отношенията на Плевнелиев с Иво Прокопиев, той отговаря: "По никакъв начин".

"Откакто съм в политиката търся прозрачност и обективност, не заставам на страната на никого, не водя война с никого. Интересува ме преди всичко ефективността на институциите. Никога не съм си позволил да повлияя на политиката на нито една медия. Нещо повече, като министър намерих обратната рецепта. Ако си спомняте, МРРБ бяхме единственото министерство през 2009 година, заедно с Министерството на финансите, което нулира договорите си с медиите."

На въпрос "защо медийната група около Пеевски е проблем за вас", а при кандидатирането му за президент го е подкрепяла, Плевнелиев отговаря:

"Моята политика към медиите от ден първи в политиката като министър, не е променена и днес, четири години по-късно. Аз вярвам, че ние трябва да предоставяме информацията в максимален обем, по максимално коректен и обективен начин на медиите. На всички медии. Оттам нататък те носят своята отговорност.

Не влияя по никакъв начин на редакционната политика на една или на друга медия и вярвам, че това е моята дан за една по-добре работеща демокрация, която няма как да не се опре и на независими и обективни медии."

Oще: граждани  данс  делян пеевски  кабинет  пламен орешарски  правителство  президент  росен плевнелиев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

1 Boicho Boichev | 24.09.201310:15

В момента, в който се разплита най-голямата афера в българската история-за кражбата на 390 милиона лева от енергетиката- журналягите и президента се правят на ударени с мокър парцал, и претоплят стра манджи.какво ме интересува вече Пеевски-нито е шеф на данс, нито е депутат.
ГРЪМНА НАЙ-ГОЛЯМАТА АФЕРА В БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ-ЗА КРАЖБА НА 390 МИЛИОНА ЛЕВА!НЕ ЗНАМ С КАКВИ БУКВИ ДА ГО НАПИША ТА ДА ГО ПРОЧЕТЕТЕ!
   

оценка

+0 -0

Най-четени в webcafe.bg

Цветан Цветанов в народна носия с калпак
Оня, дето не го трият
"Булгар! Булгар!"
Наргиле
Общество
Убиец на 15

Най-коментирани