Иран може би ще помилва осъдената на смърт Сакине | webcafe.bg
newscafe

Иран може би ще помилва осъдената на смърт Сакине

Webcafe.bg
24.11.2010, 18:08 (обновена 24.11.2010, 18:13)
сакине

Плакати и билбордове с лицето на Сакине от няколко месеца стоят по сградите в западните столици

Осъдената на смърт чрез умъртвяване с камъни, а впоследствие чрез обесване иранка Сакине Аштиани, може да избегне изпълнението на присъдата.

Това заяви ръководителят на Висшия съвет на Иран за правата на човека. В момента присъдата се разглежда от Върховния съд на Иран.

Иранският съвет е направил много за смекчаване на присъдата, така че има шанс за спасяване на живота й, каза Мохамед Джауад Лариджани в интервю за телевизия Press Tv.

Преди седмици съд в Иран потвърди наказанието на 43-годишната Сакине, майка на две деца, която лежи в затвора в Табриз в северозападната част на Иран в продължение на четири години.

Тогава, според ирански източници, името на осъдената на смърт Сакине е беше включено в изготвен от иранския Върховен съд списък на хора, чиито присъди трябваше да бъдат изпълнени до няколко дни.

Същия ден Международният комитет срещу екзекуциите организира протести пред иранското посолство в Париж, както и шествие към административната сградата на Европейския парламент в Брюксел. Протести имаше и в Рим, също пред офиса на Европейския парламент.

Делото срещу Аштиани предизвика международни протести и редица кампании на чуждестранната преса в западните държави, за възпиране на смъртната присъда чрез пребиване с камъни.

Известни личности и интелектуалци в Европа поведоха цивилизована "война" за освобождаването на 43-годишната Сакине Мохамади Аштиани, както и на още 13 души, осъдени на смърт чрез убийство с камъни.

В края на септември главния прокурор на Иран Голам Хюсеин Ежей каза, че осъдената на пребиване с камъни заради прелюбодейство Сакине, е обвинена и в съучастие в убийството на съпруга си, за което присъдата е бесилка.

Той допълни, че Иран няма да допусне политизирането на случая да засенчи ценностите на закона и исляма: "Съдебната власт не може да бъде разколебана от международната критика и пропагандната кампания, стартирана на Запад" . 

Всеки може да се присъедини към призивите за спасяването на Сакине на някоя от подписките, иницииарани от чуждестранните медии.

Oще: иран  камъни  обесване  сакине  смърт 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани