Прокуратурата оневини собствениците на "Ораново" заради жертвите | webcafe.bg
newscafe

Никой не е виновен за жертвите в "Ораново"

Webcafe.bg
06.12.2013, 17:23 (обновена 06.12.2013, 17:51)
въглища

Трагедията в мина "Ораново", при която загинаха четирима миньори, е била непредвидима и е нямало начин да бъде избегната, се казва в експертиза на прокуратурата, публикувана днес, съобщи Меdiapool.bg.

Не са били установени и преки нарушения на правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд в рудника преди инцидента, пише журналистът Красен Николов.

Спасителните мерки в галерията са били оценени като адекватни.

На 16 юли 2013 г. свлачище в галерия в Ораново доведе до смъртта на четирима миньори. Според проучване, поръчано няколко месеца по-късно от собственика на мината, съществена роля за трагичния инцидент е изиграл неоткрит дотогава разлом. Той довел до възникване на калния поток и свличането на скални маси.

Преди възникване на аварията на 16 юли не са наблюдавани и регистрирани предупредителни признаци за кален пробив, се казва в документа.

Това се потвърждава от работниците от предишната нощна смяна и тези, работили в галерията преди злополуката.

"Пукнатинната система, която взривните работи създават при прокарване на лентата, не е установявана", пише прокуратурата.

"Въведените допълнителни мерки след настъпилия внезапен пробив през октомври 2007 г. се изразяват в прокарването на система от изпреварващи сондажи, от тях се получава информация за наличието на вода, силно течни глини, влажен масив и разстоянието до горнището на изземваната камера", се казва в заключението.

Експертите смятат, че мерките са били адекватни и при прилагането им са провеждани добивни работи за изземването на всички подетажи в продължение на почти 6 години.

Oще: експертиза  жертви  миньори  ораново  прокуратура  трагедия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

2 AlahAkbar | 08.12.201301:35

Е много ясно, който е очаквал друго, да вдигне ръка. Бесен Бесен Бесен Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.03.2012, 10:23

1 partci | 06.12.201318:02

еФалла. "държава", еФалла!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани